Forum Klimatyzacja
Olej w Accord po nagłym ubytku - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Olej w Accord po nagłym ubytku (/showthread.php?tid=3235)

Olej w Accord po nagłym ubytku - grzesiugm - 2010-03-12

Witam, prosiłbym o pomoc doświadczonych fachowców.

A zatem, jestem nowy w tych sprawach, klepię troszkę autka i aby oszczędzić na wizytach w serwisie kupiłem stację i będę się uczyć się na własnych błędach i swoich samochodachSmile

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć tutaj albo na priv, gg 8633425

Ile dodać oleju do accorda 04r 2.2diesel 140km jeśli układ nie był płukany tylko:

Gdyż podłączyłem stacje do układu, i z braku doświadczenia nie sprawdziłem przewodów, i przewód niskiego ciśnienia nie był dokręcony i po uruchomieniu stacji, zanim się zorientowałem, zaczęło syczeć a że miałem głośno w garażu i nie słyszałem to chyba wszystko uciekło bo
Odzyskało potem jeśli dobrze pamiętam tylko 10gr czynnika i 0 oleju ,

Zatem ile? dodać teraz oleju? czy 70ml to jest za dużo?

Olej w Accord po nagłym ubytku - radekklimat - 2010-03-12

Nic nie dodawaj bo jak ci uciekł gaz przez nieuwage to maszyna nie miała co sciagac co za tym idzie nie sciagnela tez oleju.
Gaz w układzie chłodniczym czesciowo sie miesza z olejem i jest dla niego nosnikiem dlatego maszyna nie odzyskała oleju.

Olej w Accord po nagłym ubytku - grzesiugm - 2010-03-12

No ale skoro uciekł gaz, to chyba troszkę oleju wraz z nim tez? czyż nie?

a ile dodać gazu 500 czy 550? bo rożnie piszą?

Olej w Accord po nagłym ubytku - SerwisantCr - 2010-03-12

http://www.czesci-autoklimatyzacja.pl/images/nowe_zdjecia_ouszaczy/TABELA%20ILOSCI%20GAZU.pdf

Tu masz wszystko

Olej w Accord po nagłym ubytku - grzesiugm - 2010-03-13

Tak widziałem tą tabele już, ale ja pytam o olej a nie o gaz.

Olej w Accord po nagłym ubytku - SerwisantCr - 2010-03-13

Aha sory nie doczytałem dolej kilka ml i bedzie oki

Olej w Accord po nagłym ubytku - mg - 2010-03-13

Czy z tego niedokręconego połączenia wyciekł olej?
Jeśli tak to ile.

Był to przewód os niskiego ciśnienia, ile wyciekło tego nie wiem, ale na przewodzie były znaki że olej wyciekł.

Po czym po prawidłowym podłączeniu odzyskano tylko 10gr czynnika i 0 oleju

Dolej 20 mll oleju lub mniej i napełnij.

Olej w Accord po nagłym ubytku - R-40 - 2010-03-13

Najbardziej fachowym i profesjionalnym rozwiązaniem będzie wylanie oleju i uzupełnienie wg. producenta minus 5 procent.Jak zrobisz twoja sprawa.

hmm

to powiedzcie czy to normalne, że
przed napisaniem tego postu, po tym ubytku dodałem 70ml oleju

później po tych postach chciałem ściągnąć wszystko i odzyskało mi tylko 6ml oleju i o 100gr mniej czynnika niż dodałem, czy to normalne?

1) czy to świadczy że było mało oleju? przed dodaniem tych 70ml i później ściągło tylko 6ml
( w trakcie napełniania w pomieszczeniu było ok 7stC )

2) czy może jeśli w układzie była by prawidłowa ilość oleju, to po dodaniu tych 70ml , i później ściągnięciu to odzyskano by też ok 70ml ??

Pozdrawiam

Powinieneś teraz coś zrobić aby określić faktyczną ilość oleju, bo + 70ml to za dużo.
Maszyna odzyska tyle oleju ile zassie podczas odzysku czynnika, a to jest dokładnie tyle ile zassie, czyli maszyną nie można się w żaden sposób sugerować.

Olej w Accord po nagłym ubytku - grzesiugm - 2010-03-14

hmm, to w jaki sposób można to określić,??

z tym olejem to chyba w każdym samochodzie loteriaSmile

Olej w Accord po nagłym ubytku - R-40 - 2010-03-14

grzesiugm napisał(a):hmm, to w jaki sposób można to określić,??

z tym olejem to chyba w każdym samochodzie loteriaSmile
Niestety żaden program i maszyna niezastąpi ludzkiej ręki w tym przypadku.Najlepiej odkręcić sprężarkę zlać olej.Wlać ponownie trochę oleju i sprężarką potarmosić zlać ponownie i napełnić wg. producenta minus 5 procent.Miema tak lekko w chłodnictwie.Zrobisz na skróty to na tym niezarobisz.

Olej w Accord po nagłym ubytku - skra - 2010-03-15

Witam,

Nie wiem jak bardzo rozbity był samochód, który jak to nazwałeś klepałes? Jezeli nieszczelność była wynikiem wypadku i nie została szybko usunieta ja postąpiłbym nastepująco. Przede wszystkim usunąłbym wilgoć czyli nowy filtr i dalej albo płukanie i nowy olej lub jak kolego zaproponował na skróty. Wymontować spręzarke zlać olej i zalać układ od nowa prawidłową ilością

Olej w Accord po nagłym ubytku - grzesiugm - 2010-03-16

Ok dzięki za informacje