![]() |
|
montaż w małej chłodni - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: montaż w małej chłodni (/showthread.php?tid=3264) |
montaż w małej chłodni - mn27 - 2010-03-22 WITAM chce na początku powiedzieć ze zajmuje sie raczej małymi sprzętami chłodniczymi typu lodówki zamrażarki lady chłodnicze a wiec urzadzenia gdzie elementem dławiącym jest kapilara ,trafia mi sie montaż chłodni, mam pytanie chłodnia ma 15m3 temperatura w pomieszczeniu ma być ok 5*C agregat i akcesoria nowe na gaz r 404 odległość agregatu od parownika ok 3m ile mam nabic gazu i jakie odparowanie ustawić na zaworze.sterownik danfoss na ile i co jaki czas mam zaprogramować odtajanie dzieki montaż w małej chłodni - R-40 - 2010-03-22 mn27 napisał(a):WITAM chce na początku powiedzieć ze zajmuje sie raczej małymi sprzętami chłodniczymi typu lodówki zamrażarki lady chłodnicze a wiec urzadzenia gdzie elementem dławiącym jest kapilara ,trafia mi sie montaż chłodni, mam pytanie chłodnia ma 15m3 temperatura w pomieszczeniu ma być ok 5*C agregat i akcesoria nowe na gaz r 404 odległość agregatu od parownika ok 3m ile mam nabic gazu i jakie odparowanie ustawić na zaworze.sterownik danfoss na ile i co jaki czas mam zaprogramować odtajanieDrogi kolego.Po pierwsze na zaworze ustawiamy przegrrzanie czynnika.Odparowanie zależy od doboru urządzeń -parownik bądż chłodnica i sprężarka.Jak jest gówwno dobrane to zaworem dużo nieda się zrobić aby zmienić temperaturę parowania.Przegrzanie jak najbardziej.Nawet do temperatury uszkodzenia uzwojenia sprężarki. montaż w małej chłodni - mn27 - 2010-03-22 tak jak pisałem wcześniej nie miałem bardzo styczności z zaworami a więc chciałbym sie dowiedzieć czym tak naprawdę rózni sie zawór od kapilaary montaż w małej chłodni - Shitashii - 2010-03-22 Zawór od kapilary różni się ... długością No i można łatwiej ustawić przegrzanie. A reszta to jak R-40 pisał. Potraktuj to jak dużą lodówkę
montaż w małej chłodni - mn27 - 2010-03-23 no właśnie głównie chodzi mi o to jak go wyrególowć aby urządzenie działało poprawnie dużo czytałem na temat zaworów ale nie mogę sie nigdzie doczytać jak ustawić go z kapilarą nigdy nie miałem większych problemów zawsze dałem sobie radę montaż w małej chłodni - byniom - 2010-03-23 Musisz ustawić tak abyć przegżanie miał w zakresie około 10 st montaż w małej chłodni - radekklimat - 2010-03-23 Zaworu fabrycznie nowego nie musisz regulowac, czynnika dajesz tyle az do momentu zaprzestania pienienia we wzierniku montaż w małej chłodni - R-40 - 2010-03-23 O ile wszystko dobrze jest dobrane to tak. montaż w małej chłodni - mn27 - 2010-03-23 dzięki za krótkie i konkretne odpowiedzi a te 3 m rurociągu to ok czy olej będzie powracał do sprężarki swobodnie i co ile i na jaki czas ustawić odtajanie montaż w małej chłodni - R-40 - 2010-03-23 mn27 napisał(a):dzięki za krótkie i konkretne odpowiedziPrzy 3 metrach spoko.Niemartwisz się o powrór oleju.Odtajanie przy włączonych wentylatorach.Na próbę proponuję 35 minut co 6 godzin.Reszta zależna od twoich obserwacji.Tak apropo niepisałeś o metodzie odtajania.Przy minusie powrót oleju jest utrudniony w normalnych warunkach pracy.W dodatnich układach przy warunkach awaryjnych.Np.zdławienie rurociągu ssawnego. montaż w małej chłodni - łysy45 - 2010-03-23 Co 8 godz 30 min 10 st koniec montaż w małej chłodni - mn27 - 2010-03-23 odtajanie grzałkami elektrycznymi montaż w małej chłodni - R-40 - 2010-03-23 mn27 napisał(a):odtajanie grzałkami elektrycznymiJak elektryczne to zrób jak napisał łysy z czasem.Temperatura końca odtajania +12,a czas ociekania około 3 minut. montaż w małej chłodni - Shitashii - 2010-03-23 ... i bez wentylatorów ofkors
montaż w małej chłodni - mn27 - 2010-03-24 jeszcze raz wielkie DZIEKI chłopaki zobaczymy po montażu czy wszystko będzie działac ,gdzieś za 2 tygodnie montaż w małej chłodni - Klim - 2014-08-15 Witam, mam pytanie donosnie przegrzania w takiej chlodni - TA ROZNICA 10 K TO MIERZYMY TEMPERATURE NA PIERWSZYM I OSTATNIM KOLANKU PAROWNIKA CZY CHODZI O TEMP ODPAROWANIA I TEMP RURKI ZA PAROWNIKIEM SH? ZNAJPMY MNIE POPROSIL ZEBYM MU ZOBACZYL CZY PRAWIDLOWO CHODZI MI TAKA CHLODNIA NA CZYNNIKI 507 I ODPAROWANIU - 10 .ZA PAROWNIKIEM NIE MAM ZAWORKU ZEBY SIE WPIAC I MAM PYTANIE CZY MOGE SIE WPIAC NA FILTRZE I ZMIERZYC PRZGRZANIE ? DLUGOSC INSTALACJI 5 MB. |