Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

montaż w małej chłodni

16 Odpowiedzi, 18504 Wyświetleń

mn27

2010-03-22, 21:35:22
Zaawansowany użytkownik
WITAM chce na początku powiedzieć ze zajmuje sie raczej małymi sprzętami chłodniczymi typu lodówki zamrażarki lady chłodnicze a wiec urzadzenia gdzie elementem dławiącym jest kapilara ,trafia mi sie montaż chłodni, mam pytanie chłodnia ma 15m3 temperatura w pomieszczeniu ma być ok 5*C agregat i akcesoria nowe na gaz r 404 odległość agregatu od parownika ok 3m ile mam nabic gazu i jakie odparowanie ustawić na zaworze.sterownik danfoss na ile i co jaki czas mam zaprogramować odtajanie
dzieki
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-22, 21:51:13
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):WITAM chce na początku powiedzieć ze zajmuje sie raczej małymi sprzętami chłodniczymi typu lodówki zamrażarki lady chłodnicze a wiec urzadzenia gdzie elementem dławiącym jest kapilara ,trafia mi sie montaż chłodni, mam pytanie chłodnia ma 15m3 temperatura w pomieszczeniu ma być ok 5*C agregat i akcesoria nowe na gaz r 404 odległość agregatu od parownika ok 3m ile mam nabic gazu i jakie odparowanie ustawić na zaworze.sterownik danfoss na ile i co jaki czas mam zaprogramować odtajanie
dzieki
Drogi kolego.Po pierwsze na zaworze ustawiamy przegrrzanie czynnika.Odparowanie zależy od doboru urządzeń -parownik bądż chłodnica i sprężarka.Jak jest gówwno dobrane to zaworem dużo nieda się zrobić aby zmienić temperaturę parowania.Przegrzanie jak najbardziej.Nawet do temperatury uszkodzenia uzwojenia sprężarki.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-22, 21:56:51
Zaawansowany użytkownik
tak jak pisałem wcześniej nie miałem bardzo styczności z zaworami a więc chciałbym sie dowiedzieć czym tak naprawdę rózni sie zawór od kapilaary
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-22, 23:14:49
Moderator
Zawór od kapilary różni się ... długością Smile No i można łatwiej ustawić przegrzanie. A reszta to jak R-40 pisał. Potraktuj to jak dużą lodówkę Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-23, 07:38:46
Zaawansowany użytkownik
no właśnie głównie chodzi mi o to jak go wyrególowć aby urządzenie działało poprawnie dużo czytałem na temat zaworów ale nie mogę sie nigdzie doczytać jak ustawić go
z kapilarą nigdy nie miałem większych problemów zawsze dałem sobie radę
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-23, 10:33:06
Moderator
Musisz ustawić tak abyć przegżanie miał w zakresie około 10 st
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-03-23, 20:17:35
Moderator
Zaworu fabrycznie nowego nie musisz regulowac, czynnika dajesz tyle az do momentu zaprzestania pienienia we wzierniku
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:36:01
Zaawansowany użytkownik
O ile wszystko dobrze jest dobrane to tak.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-23, 20:36:07
Zaawansowany użytkownik
dzięki za krótkie i konkretne odpowiedzi
a te 3 m rurociągu to ok czy olej będzie powracał do sprężarki swobodnie
i co ile i na jaki czas ustawić odtajanie
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:46:55
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):dzięki za krótkie i konkretne odpowiedzi
a te 3 m rurociągu to ok czy olej będzie powracał do sprężarki swobodnie
i co ile i na jaki czas ustawić odtajanie
Przy 3 metrach spoko.Niemartwisz się o powrór oleju.Odtajanie przy włączonych wentylatorach.Na próbę proponuję 35 minut co 6 godzin.Reszta zależna od twoich obserwacji.Tak apropo niepisałeś o metodzie odtajania.Przy minusie powrót oleju jest utrudniony w normalnych warunkach pracy.W dodatnich układach przy warunkach awaryjnych.Np.zdławienie rurociągu ssawnego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-23, 20:52:02 przez R-40.)
  • Odpowiedz

łysy45

2010-03-23, 20:49:26
Użytkownik
Co 8 godz 30 min 10 st koniec
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-23, 20:49:57
Zaawansowany użytkownik
odtajanie grzałkami elektrycznymi
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:57:57
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):odtajanie grzałkami elektrycznymi
Jak elektryczne to zrób jak napisał łysy z czasem.Temperatura końca odtajania +12,a czas ociekania około 3 minut.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-23, 22:09:36
Moderator
... i bez wentylatorów ofkors Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mn27

2010-03-24, 19:08:55
Zaawansowany użytkownik
jeszcze raz wielkie DZIEKI chłopaki zobaczymy po montażu czy wszystko będzie działac ,gdzieś za 2 tygodnie
  • Odpowiedz

Klim

2014-08-15, 09:01:55
Użytkownik
Witam, mam pytanie donosnie przegrzania w takiej chlodni - TA ROZNICA 10 K TO MIERZYMY TEMPERATURE NA PIERWSZYM I OSTATNIM KOLANKU PAROWNIKA CZY CHODZI O TEMP ODPAROWANIA I TEMP RURKI ZA PAROWNIKIEM SH?
ZNAJPMY MNIE POPROSIL ZEBYM MU ZOBACZYL CZY PRAWIDLOWO CHODZI MI TAKA CHLODNIA NA CZYNNIKI 507 I ODPAROWANIU - 10 .ZA PAROWNIKIEM NIE MAM ZAWORKU ZEBY SIE WPIAC I MAM PYTANIE CZY MOGE SIE WPIAC NA FILTRZE I ZMIERZYC PRZGRZANIE ? DLUGOSC INSTALACJI 5 MB.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa