![]() |
|
gdzie zamontować agregat - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: gdzie zamontować agregat (/showthread.php?tid=3355) |
gdzie zamontować agregat - mn27 - 2010-04-18 witam mam mały problem bo komora chłodnicza jest w środku lokalu mam zamontowac całą chłodnie i pytanie czy agregat może być wewnątrz pomieszczenia? Bo jeśli chcieć go dać na zewnątrz to jest ok 5 m od agregatu do parownika dodam że wtedy agregat bedzie wyżej od parownika ok.0,5 m i boję sie o powrót oleju gdzie zamontować agregat - elektromechanik - 2010-04-18 Chyba nie masz na myśli pomieszczenia które ma być chłodzone i =DJeśli jest to niezbyt duży agregat a pomieszczenie dość duże i dobrze wentylowane ( nie będzie zbyt duża temperatura ( ciśnienie skraplania ) to oczywiście można. gdzie zamontować agregat - mn27 - 2010-04-18 no pewnie że nie w komorze chłodniczej może niewyraznie napisałem , chodziło mi ze w pomieszczeniu czyli po drugiej stronie sciany komory . Czyli agregat dałbym w pomieszczeniu gospodarczym jest tam wentylacja dobrze wykonana ale obawiam sie o dopływ swieżego powietrza, dodam ze temp. w tym pomieszczeniu to 18 -20 stopni C. gdzie zamontować agregat - elektromechanik - 2010-04-18 mn27 napisał(a):no pewnie że nie w komorze chłodniczej może niewyraznie napisałem , chodziło mi ze w pomieszczeniu czyli po drugiej stronie sciany komory .Tak 18-20 teraz ale przyjdą upały i zacznie pracować agregat -oddając ciepło do pomieszczenia to może się zrobić nawet bardzo gorąco. Dlatego spytałem o > dobrą wentylację<. gdzie zamontować agregat - mn27 - 2010-04-18 wentylacja jest dosyć wydajna pomieszczenie gdzie stałby agregat to ok 4x4xx2.5 a chłodnia raczej nie za duża ok 15 m3 gdzie zamontować agregat - crocens - 2010-04-19 5 metrów to jest nic... i pół metra w górę to też jest nic, po prostu robisz syfon przed pójściem w górę i rury prowadzone lekkim spadem w stronę agregatu. PS jak to ma tylko 15m3 to mozesz dać śmiało za komorę, nic się nie stanie gdzie zamontować agregat - łysy45 - 2010-04-19 powiem jedno jak masz możliwośc to tylko na zewnątrz unikniesz problemów w lecie bo pomieszczenie to o którym piszesz malutki zaraz będzie ciepłe i wentylacja nie pomoże przerabiałem to nieraz pozdr. gdzie zamontować agregat - pawelek - 2010-04-19 popieram jak tylko możliwość to na zewnątrz, odległość jest niezbyt duża. Jeżeli chcesz dać w środku to ja bym dał większy skraplacz, tzw opcja tropik i jakiś nawiew świeżego powietrza. gdzie zamontować agregat - R-40 - 2010-04-20 mn27 napisał(a):witam mam mały problem bo komora chłodnicza jest w środku lokalu mam zamontowac całą chłodnie i pytanie czy agregat może być wewnątrz pomieszczenia?Najważniejsze jest to że się boisz.Montuj.Będzie z ciebie chłodniarz bo się boisz. gdzie zamontować agregat - wit - 2010-04-20 elektromechanik napisał(a):Chyba nie masz na myśli pomieszczenia które ma być chłodzonedobrze by szło... w chłodzonym pomieszczeniu to przynajmniej skraplacz miałby lekko
gdzie zamontować agregat - wit - 2010-04-20 ta komora mimo, że mała zajmie ci pół pomieszczenia... musiałbyś mieć naprawdę super wentylację... agregat będzie grzał lepiej niż dobra "farelka" jak na dworze będzie plus 30 , grzejący agregat... to musiałbyś mieć wentylację... tak w uproszczeniu -nawiew do pomieszczenia z wentylatorem większym i mocniejszym niż ten na skraplaczu -i w przeciwległej ścianie wywiew -więszy niż wentylator nawiewający... inaczej... w pomieszczeniu zrobi Ci się plus 50 a agregat się ugotuje. uciekaj z agregatem na dach. kilka metrów to nic takiego... daj syfon przy parowniku -i kontr-syfon na górze -potem spadek do agregatu. jeśli duża wysokość podnoszenia -to na pionach syfony co około 3-3,5m (teoria mówi o 5-ciu metrach ale to czasem nie starcza... lepiej "przedobrzyć" i dać więcej syfonów) i zadbaj o odpowiednią średnicę rurociągu ssawnego -zwłaszcza na pionie... niech prędkość przepływu będzie 10-15m/s najlepiej około12-stu lub troszkę więcej. mniej niż 10m/s -olej może nie chcieć iść pod górę. troszkę zapasu -dla spokoju sumienia -to 12m/s prędkość przepływy na ssaniu większa niż 15m/s -może gwizdać i troszkę dławi dusi -tracisz troszkę wydajności. |