Forum Klimatyzacja
sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: sprężarka klimatyzacji - smarowanie (/showthread.php?tid=3384)

Strony: 1 2

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-26

Szybkie pytanko do Was, koledzy..

O co chodzi ogólnie...
mam plan, coby przerobić sprężarkę klimy na sprężarkę powietrza,
mam ogólny plan jak to zrobić... jednak mam parę pytań..

Czy sprężarka klimatyzacji (model stary z samochodu z 92 r. początki czynnika R134a w tym modelu samochodu) może być smarowana mgłą olejową, oleju silnikowego? Czy musi być specjalny olej? jak tak, to jaki?

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - elektromechanik - 2010-04-26

Zatrzesz ją nim zaczniesz się cieszyć. Olej smarujący krąży wraz z gazem w instalacji. W krótkim czasie po uruchomieniu sprężarka > wypluje <Ci olej wraz ze sprężonym powietrzem.

Jeśli już to możesz próbować ze zwykłej ( nawet hermetycznej ) sprężarki chłodniczej ale z klimy samochodowej niema szans.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Shitashii - 2010-04-26

Oj tam elektro, do odważnych świat należy. Zadbać o stan oleju i nawet na słonecznikowym.

Shitashii napisał(a):Oj tam elektro, do odważnych świat należy. Zadbać o stan oleju i nawet na słonecznikowym.
Widzę ze kol. się chyba coś > fartnęło < Od ran przy poniedziałku promienieje humorem Big Grin i =D.

za wielką wodą robią tak i im to hula...
chodzi mi tylko, czy sprężarka przetrawi mgłę oleju silnikowego, czy trzeba coś innego... (np. olej do urządzeń pneumatycznych)

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Shitashii - 2010-04-26

elektromechanik napisał(a):Widzę ze kol. się chyba coś > fartnęło < Od ran przy poniedziałku promienieje humorem Big Grin i =D.
E tam, zaraz się fartnęło. Roboty nie mam to i się wyspałem :-)

Shitashii napisał(a):
elektromechanik napisał(a):Widzę ze kol. się chyba coś > fartnęło < Od ran przy poniedziałku promienieje humorem Big Grin i =D.
E tam, zaraz się fartnęło. Roboty nie mam to i się wyspałem :-)
Nie wiem - zazdrościć czy współczuć Rolleyes

Pozdro.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-26

seaseacker napisał(a):Szybkie pytanko do Was, koledzy..

O co chodzi ogólnie...
mam plan, coby przerobić sprężarkę klimy na sprężarkę powietrza,
mam ogólny plan jak to zrobić... jednak mam parę pytań..

Czy sprężarka klimatyzacji (model stary z samochodu z 92 r. początki czynnika R134a w tym modelu samochodu) może być smarowana mgłą olejową, oleju silnikowego? Czy musi być specjalny olej? jak tak, to jaki?
Może być.W tym przypadku niema zależności jakim olejem.Oprócz chydraulicznego.Niezapomnij że taki kompresor żyga olejem i nienadaje się do malowania lakierniczego i pompowana kół samochodowych.Aby pozbyć się oleju w sprężonym powietrzu zastosuj 2 zbiorniki przesunięte w pionie.

elektromechanik napisał(a):Zatrzesz ją nim zaczniesz się cieszyć. Olej smarujący krąży wraz z gazem w instalacji. W krótkim czasie po uruchomieniu sprężarka > wypluje <Ci olej wraz ze sprężonym powietrzem.

Jeśli już to możesz próbować ze zwykłej ( nawet hermetycznej ) sprężarki chłodniczej ale z klimy samochodowej niema szans.
Innowacyjna i ciekawa teoria.Szkoda że tylko teoria a nie praktyka.Czy nikt Ci niepowiedział że za szybko się poddajesz.

R-40 napisał(a):Może być.W tym przypadku niema zależności jakim olejem.Oprócz chydraulicznego.Niezapomnij że taki kompresor żyga olejem i nienadaje się do malowania lakierniczego i pompowana kół samochodowych.Aby pozbyć się oleju w sprężonym powietrzu zastosuj 2 zbiorniki przesunięte w pionie.
Hej,
dzięki za rzeczową odpowiedź..
Nie wystarczyłby filtr / odolejacz stosowany w normalnej pneumatyce?
Oczywiście za kompresorem..

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - barbie - 2010-04-26

prościej jest zastosować sprężarkę ze Stara 28/29 -ma ona smarowanie rozbryzgowe ,miarkę poziomu oleju ,łożyska kulkowe .

barbie napisał(a):prościej jest zastosować sprężarkę ze Stara 28/29 -ma ona smarowanie rozbryzgowe ,miarkę poziomu oleju ,łożyska kulkowe .
Barbie jeszcze prościej być MILJONEREM i gość by tego niepotrzebował.Czy w końcu przestaniesz być ucierpliwym.Podać ci przyszłe wyniki Multilotka i kupisz zainteresowanemu sprężarkę bezolejową?.

oczywiście że wszystko można...
wogóle po co robić kompresor ze sprężarki...
mogę kupić elektryka WARN, czy ARB za 1k zł i mi wystarczy...

robię bo chcę i powiedzmy mam możliwości i jako takie zdolności manualne,
a pozatym lubię innowacyjność....
to jak z tym filtrem/odolejaczem?

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - bodzio - 2010-04-27

Odolejacz na pewno pomoże tylko powrót oleju do sprężarki.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Kikson - 2010-04-27

Raczej wątpię w powodzenie tego zadania. Wydajność powietrza będzie znikoma. Zauważ, że sprężarka parę gazową spręża w ciecz. Ponadto objętość rurociągu tłocznego jest bardzo mała. Przez to uzyskuje się wysokie ciśnienie w krótkiej chwili - ale to jest ciśnienie cieczy, która jest znacznie mniej ściśliwa niż powietrze. Dodatkowo musiałbyś zastosować silnik sporej mocy i przekładnie(na np. koła pasowe) lub silnik wysokoobrotowy co wiąże się z kosztami.
Moim zdaniem nie spełni to zamierzonego celu.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-27

Kikson napisał(a):Raczej wątpię w powodzenie tego zadania. Wydajność powietrza będzie znikoma. Zauważ, że sprężarka parę gazową spręża w ciecz. Ponadto objętość rurociągu tłocznego jest bardzo mała. Przez to uzyskuje się wysokie ciśnienie w krótkiej chwili - ale to jest ciśnienie cieczy, która jest znacznie mniej ściśliwa niż powietrze. Dodatkowo musiałbyś zastosować silnik sporej mocy i przekładnie(na np. koła pasowe) lub silnik wysokoobrotowy co wiąże się z kosztami.
Moim zdaniem nie spełni to zamierzonego celu.
Moim zdaniem zabezpieczenie typy klikson powinno zadziałać szybciej aby było nieszkodliwe.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-27

Niesłuchaj d... z powrotami.Ty robisz swój układ niekomercyjny gdzie w każdej chwili dolewasz oleju.A zanim tego oleju ubędzie to d... z tego tematu zostaną zwolnieni z powodu niewiedzy.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - gajdek419 - 2010-04-28

Kikson napisał(a):Raczej wątpię w powodzenie tego zadania. Wydajność powietrza będzie znikoma. Zauważ, że sprężarka parę gazową spręża w ciecz.
Para gazowa.... w dodatku spręzana w ciecz... Ciecz w sprężarce to raczej nie powinna się pojawić, wręcz nie może. Ciecz to owszem pojawia się w układzie po stronie tłocznej ale dopiero po odebraniu ciepła od parowego czynnika w skraplaczu.
do @seaseacker: jak masz okazję i chęci to zrób coś takiego, pomyśl ze smarowaniem i podziel się jak to działa.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-28

w ciągu tygodnia mam nadzieję odwiedzić sklep z pneumatyką i się dowiedzieć o części

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - silver - 2010-04-28

A u mnie ten patent śmiga już prawie dwa lata, używam tak przerobionej sprężarki od klimy do pneumatyki tylnego zawieszenia w mojej lawecie.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - mg - 2010-04-28

Poczciwe sandeny 505> bez regulacji wydajności i z korkiem spustowym oleju.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-30

silver napisał(a):A u mnie ten patent śmiga już prawie dwa lata, używam tak przerobionej sprężarki od klimy do pneumatyki tylnego zawieszenia w mojej lawecie.
opisz co dołożyłeś?
jak gadałem z gośćmi od pneumatyki...
po stronie wlotu olejarka (taki bączek na wąż) po wylocie zawór zwrotny i filtr (później butla)
jak to u Ciebie wygląda?
ile Ci oleju zjada?

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - silver - 2010-05-01

Jak to w życiu bywa wykonałem prototyp który miał działać chwile, a działa już długo. Do wlotu mam podłączoną odmę (odpowietrzenie silnika) , i ona zapewnia smarowanie, oprócz oleju w sprężarce który uzupełniam raz na 6 miesięcy. Na wylocie zawór zwrotny, filtr jest , ale już nie pamiętam jaki i z kąt go wziąłem
Butla 70l bez zaworu bezpieczeństwa, też był w planach więc trzeba obserwować piękny manometr na desce. Utrzymuje ciśnienie miedzy 6 a 9 barów, dla mnie jest wystarczające.

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-05-02

silver napisał(a):Jak to w życiu bywa wykonałem prototyp który miał działać chwile, a działa już długo. Do wlotu mam podłączoną odmę (odpowietrzenie silnika) , i ona zapewnia smarowanie, oprócz oleju w sprężarce który uzupełniam raz na 6 miesięcy. Na wylocie zawór zwrotny, filtr jest , ale już nie pamiętam jaki i z kąt go wziąłem
Butla 70l bez zaworu bezpieczeństwa, też był w planach więc trzeba obserwować piękny manometr na desce. Utrzymuje ciśnienie miedzy 6 a 9 barów, dla mnie jest wystarczające.
Witaj,
też właśnie mam w planach odmę podpiąć, stąd to pytanie o olej silnikowy Wink

powiedz mi... wlot masz tylko odmę, czy powietrze + odma? jak sprężarka stoi długo, to pewnie już się tworzy nagar w sprężarce (bo odma ciągle dmucha) i niczemu to nie szkodzi?
A o jaki olej w sprężarce Ci chodzi? bo ona jest smarowana właśnie z dolotu... tak mi się wydaje... w sumie ja tam się nie znam na sprężarkach Wink

I pytanie do ogółu...
na sprężarce na korpusie mam nakrętkę, jak odkręcę to mam "wizjer) do wnętrza... do czego to?

sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-05-02

znalazłem coś takiego...
pseudo tłumaczenie z francuskiego..
ma to prawo działać? i jak to jest połączone tak dokładnie?
znaczy chodzi mi o tę śrubkę na korpusie... do czego ona idzie?
o co chodzi z tym wkręcaniem śrubek? co się przez to blokuje i co to powoduje?