![]() |
|
sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: sprężarka klimatyzacji - smarowanie (/showthread.php?tid=3384) Strony:
1
2
|
sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-26 Szybkie pytanko do Was, koledzy.. O co chodzi ogólnie... mam plan, coby przerobić sprężarkę klimy na sprężarkę powietrza, mam ogólny plan jak to zrobić... jednak mam parę pytań.. Czy sprężarka klimatyzacji (model stary z samochodu z 92 r. początki czynnika R134a w tym modelu samochodu) może być smarowana mgłą olejową, oleju silnikowego? Czy musi być specjalny olej? jak tak, to jaki? sprężarka klimatyzacji - smarowanie - elektromechanik - 2010-04-26 Zatrzesz ją nim zaczniesz się cieszyć. Olej smarujący krąży wraz z gazem w instalacji. W krótkim czasie po uruchomieniu sprężarka > wypluje <Ci olej wraz ze sprężonym powietrzem. Jeśli już to możesz próbować ze zwykłej ( nawet hermetycznej ) sprężarki chłodniczej ale z klimy samochodowej niema szans. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Shitashii - 2010-04-26 Oj tam elektro, do odważnych świat należy. Zadbać o stan oleju i nawet na słonecznikowym. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - elektromechanik - 2010-04-26 Shitashii napisał(a):Oj tam elektro, do odważnych świat należy. Zadbać o stan oleju i nawet na słonecznikowym.Widzę ze kol. się chyba coś > fartnęło < Od ran przy poniedziałku promienieje humorem i =D.
sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-26 za wielką wodą robią tak i im to hula... chodzi mi tylko, czy sprężarka przetrawi mgłę oleju silnikowego, czy trzeba coś innego... (np. olej do urządzeń pneumatycznych) sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Shitashii - 2010-04-26 elektromechanik napisał(a):Widzę ze kol. się chyba coś > fartnęło < Od ran przy poniedziałku promienieje humoremE tam, zaraz się fartnęło. Roboty nie mam to i się wyspałem :-) sprężarka klimatyzacji - smarowanie - elektromechanik - 2010-04-26 Shitashii napisał(a):Nie wiem - zazdrościć czy współczućelektromechanik napisał(a):Widzę ze kol. się chyba coś > fartnęło < Od ran przy poniedziałku promienieje humoremE tam, zaraz się fartnęło. Roboty nie mam to i się wyspałem :-) ![]() Pozdro. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-26 seaseacker napisał(a):Szybkie pytanko do Was, koledzy..Może być.W tym przypadku niema zależności jakim olejem.Oprócz chydraulicznego.Niezapomnij że taki kompresor żyga olejem i nienadaje się do malowania lakierniczego i pompowana kół samochodowych.Aby pozbyć się oleju w sprężonym powietrzu zastosuj 2 zbiorniki przesunięte w pionie. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-26 elektromechanik napisał(a):Zatrzesz ją nim zaczniesz się cieszyć. Olej smarujący krąży wraz z gazem w instalacji. W krótkim czasie po uruchomieniu sprężarka > wypluje <Ci olej wraz ze sprężonym powietrzem.Innowacyjna i ciekawa teoria.Szkoda że tylko teoria a nie praktyka.Czy nikt Ci niepowiedział że za szybko się poddajesz. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-26 R-40 napisał(a):Może być.W tym przypadku niema zależności jakim olejem.Oprócz chydraulicznego.Niezapomnij że taki kompresor żyga olejem i nienadaje się do malowania lakierniczego i pompowana kół samochodowych.Aby pozbyć się oleju w sprężonym powietrzu zastosuj 2 zbiorniki przesunięte w pionie.Hej, dzięki za rzeczową odpowiedź.. Nie wystarczyłby filtr / odolejacz stosowany w normalnej pneumatyce? Oczywiście za kompresorem.. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - barbie - 2010-04-26 prościej jest zastosować sprężarkę ze Stara 28/29 -ma ona smarowanie rozbryzgowe ,miarkę poziomu oleju ,łożyska kulkowe . sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-26 barbie napisał(a):prościej jest zastosować sprężarkę ze Stara 28/29 -ma ona smarowanie rozbryzgowe ,miarkę poziomu oleju ,łożyska kulkowe .Barbie jeszcze prościej być MILJONEREM i gość by tego niepotrzebował.Czy w końcu przestaniesz być ucierpliwym.Podać ci przyszłe wyniki Multilotka i kupisz zainteresowanemu sprężarkę bezolejową?. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-26 oczywiście że wszystko można... wogóle po co robić kompresor ze sprężarki... mogę kupić elektryka WARN, czy ARB za 1k zł i mi wystarczy... robię bo chcę i powiedzmy mam możliwości i jako takie zdolności manualne, a pozatym lubię innowacyjność.... to jak z tym filtrem/odolejaczem? sprężarka klimatyzacji - smarowanie - bodzio - 2010-04-27 Odolejacz na pewno pomoże tylko powrót oleju do sprężarki. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - Kikson - 2010-04-27 Raczej wątpię w powodzenie tego zadania. Wydajność powietrza będzie znikoma. Zauważ, że sprężarka parę gazową spręża w ciecz. Ponadto objętość rurociągu tłocznego jest bardzo mała. Przez to uzyskuje się wysokie ciśnienie w krótkiej chwili - ale to jest ciśnienie cieczy, która jest znacznie mniej ściśliwa niż powietrze. Dodatkowo musiałbyś zastosować silnik sporej mocy i przekładnie(na np. koła pasowe) lub silnik wysokoobrotowy co wiąże się z kosztami. Moim zdaniem nie spełni to zamierzonego celu. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-27 Kikson napisał(a):Raczej wątpię w powodzenie tego zadania. Wydajność powietrza będzie znikoma. Zauważ, że sprężarka parę gazową spręża w ciecz. Ponadto objętość rurociągu tłocznego jest bardzo mała. Przez to uzyskuje się wysokie ciśnienie w krótkiej chwili - ale to jest ciśnienie cieczy, która jest znacznie mniej ściśliwa niż powietrze. Dodatkowo musiałbyś zastosować silnik sporej mocy i przekładnie(na np. koła pasowe) lub silnik wysokoobrotowy co wiąże się z kosztami.Moim zdaniem zabezpieczenie typy klikson powinno zadziałać szybciej aby było nieszkodliwe. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - R-40 - 2010-04-27 Niesłuchaj d... z powrotami.Ty robisz swój układ niekomercyjny gdzie w każdej chwili dolewasz oleju.A zanim tego oleju ubędzie to d... z tego tematu zostaną zwolnieni z powodu niewiedzy. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - gajdek419 - 2010-04-28 Kikson napisał(a):Raczej wątpię w powodzenie tego zadania. Wydajność powietrza będzie znikoma. Zauważ, że sprężarka parę gazową spręża w ciecz.Para gazowa.... w dodatku spręzana w ciecz... Ciecz w sprężarce to raczej nie powinna się pojawić, wręcz nie może. Ciecz to owszem pojawia się w układzie po stronie tłocznej ale dopiero po odebraniu ciepła od parowego czynnika w skraplaczu. do @seaseacker: jak masz okazję i chęci to zrób coś takiego, pomyśl ze smarowaniem i podziel się jak to działa. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-28 w ciągu tygodnia mam nadzieję odwiedzić sklep z pneumatyką i się dowiedzieć o części sprężarka klimatyzacji - smarowanie - silver - 2010-04-28 A u mnie ten patent śmiga już prawie dwa lata, używam tak przerobionej sprężarki od klimy do pneumatyki tylnego zawieszenia w mojej lawecie. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - mg - 2010-04-28 Poczciwe sandeny 505> bez regulacji wydajności i z korkiem spustowym oleju. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-04-30 silver napisał(a):A u mnie ten patent śmiga już prawie dwa lata, używam tak przerobionej sprężarki od klimy do pneumatyki tylnego zawieszenia w mojej lawecie.opisz co dołożyłeś? jak gadałem z gośćmi od pneumatyki... po stronie wlotu olejarka (taki bączek na wąż) po wylocie zawór zwrotny i filtr (później butla) jak to u Ciebie wygląda? ile Ci oleju zjada? sprężarka klimatyzacji - smarowanie - silver - 2010-05-01 Jak to w życiu bywa wykonałem prototyp który miał działać chwile, a działa już długo. Do wlotu mam podłączoną odmę (odpowietrzenie silnika) , i ona zapewnia smarowanie, oprócz oleju w sprężarce który uzupełniam raz na 6 miesięcy. Na wylocie zawór zwrotny, filtr jest , ale już nie pamiętam jaki i z kąt go wziąłem Butla 70l bez zaworu bezpieczeństwa, też był w planach więc trzeba obserwować piękny manometr na desce. Utrzymuje ciśnienie miedzy 6 a 9 barów, dla mnie jest wystarczające. sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-05-02 silver napisał(a):Jak to w życiu bywa wykonałem prototyp który miał działać chwile, a działa już długo. Do wlotu mam podłączoną odmę (odpowietrzenie silnika) , i ona zapewnia smarowanie, oprócz oleju w sprężarce który uzupełniam raz na 6 miesięcy. Na wylocie zawór zwrotny, filtr jest , ale już nie pamiętam jaki i z kąt go wziąłemWitaj, też właśnie mam w planach odmę podpiąć, stąd to pytanie o olej silnikowy ![]() powiedz mi... wlot masz tylko odmę, czy powietrze + odma? jak sprężarka stoi długo, to pewnie już się tworzy nagar w sprężarce (bo odma ciągle dmucha) i niczemu to nie szkodzi? A o jaki olej w sprężarce Ci chodzi? bo ona jest smarowana właśnie z dolotu... tak mi się wydaje... w sumie ja tam się nie znam na sprężarkach ![]() I pytanie do ogółu... na sprężarce na korpusie mam nakrętkę, jak odkręcę to mam "wizjer) do wnętrza... do czego to? sprężarka klimatyzacji - smarowanie - seaseacker - 2010-05-02 znalazłem coś takiego... pseudo tłumaczenie z francuskiego.. ma to prawo działać? i jak to jest połączone tak dokładnie? znaczy chodzi mi o tę śrubkę na korpusie... do czego ona idzie? o co chodzi z tym wkręcaniem śrubek? co się przez to blokuje i co to powoduje? |