![]() |
|
montaż małej chłodni - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: montaż małej chłodni (/showthread.php?tid=3391) |
montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 witam moja branża to mniejsze urządzenia chłodnicze typu lodówki lady chłodnicze i trafiło sie u znajomego zamontować chłodnie tak więć z taką komorą nie mniałem często styczności więc proszę o wyrozumiałość. juz kiedyś pytałem gdzie umieścić agregat czy we wnątrz lokalu czy na zewnątrz tak jak mówiliście starzy chłodniarze posłuchałem sie was i dałem na zewnątrz choć było to bardziej skomplikowne poniważ dluzsza odległość dwie ściany itp. ale sobie z tym poradziłem wszystko juz wisi.Teraz jestem na etapie automatyki i sterowania. Mam teraz inne pytanie chłodnia 15 m3 ma mieć ok.5 stopni C na plusie sterownik taki jak poniżej link z instrukcją obsługi (...) i pytanie są w zestawie dwie czujki czarna krótsza ok 1m. i siwa ok2m. nie wiem dokładnie która jest która do temp.komory która do temp.parownika i jak je podpiąć czy tak jak na schemacie dwa przewody pod 4 i czarny pod5 a siwy pod6? a wentylatory przy parowniku dać pod 12 i 13 a co z 11? I jeszcze jedna sprawa jak ten sterownik zaprogramować czy on jest już zaprogramowany głownie mi chodzi o odszranianie (parownik tylko z wentylatorami) na ile czasu zaprogramować odszranianie i co jaki czas ? i jaką temp końca odszraniania ustawić . dzieki montaż małej chłodni - szk6 - 2010-04-27 ten siwy dajesz do parownika czujnik końca odszraniania czarny do komory czujnik temperatury z czujkami napisałeś dobrze ale wentylatory podłącz tak N bezpośrednio na wentylator a fazę na 12 i z 13 dopiero fazę na wentylator . 11 to faza na grzałkę odszraniania nie wiem czy ją posiadasz bo to wiele zmienia przy ustawianiu parametrów Tak poza tym to bardzo dobre sterowniki zawsze urzywam ich do takich komór i spełniają swoją rolę bardzo dobrze pozatym mało awaryjne na ok 30-40 sztuk zamontowanych wszystkie działają raz jedna czyjka padła montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 nie ten parownik nie posiada grzałek do odszraniania montaż małej chłodni - szk6 - 2010-04-27 +5 trochę niska temperatura ale powinno dać radę bez grzałek spróbuj dać co 6 h 45 minut i temperaturę końca odszraniania 7-8 *C oczywiscie z pracującymi wentylatorami montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 szk 6 jak byś mógł dokładniej jak podpiąć te wentylatory przy parowniku montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 no właśnie jak to wszystko podłączyć i zaprogramować ze by jeszcze wentylatory pracowały podczas odszraniania ? montaż małej chłodni - szk6 - 2010-04-27 na środkowy czyli 12 dajesz fazę zasilajacą a z 13 dajesz na wentylator N podpinasz z pod różnicówki którą masz tam zamontowaną naj lepiej daj tel to zadzwonię i ci wytłumaczę montaż małej chłodni - R-40 - 2010-04-27 mn27 napisał(a):nie ten parownik nie posiada grzałek do odszranianiaPrzypuszczam że to układ plusowy.Proponuję odmrażanie co 6 h na 35 minut.Temperatura końca 12-14 zależy ale na początek proponuję 12 montaż małej chłodni - R-40 - 2010-04-27 szk6 napisał(a):na środkowy czyli 12 dajesz fazę zasilajacą a z 13 dajesz na wentylator N podpinasz z pod różnicówki którą masz tam zamontowanąOd tego jest parametr odmrażanie razem z wentylatorami czy nie montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 właśnie tego nie wiem czy jest taka możliwość odszranianie wraz z włączonymi wentylatorami na parowniku montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 szk 6 to Ty mi daj twój nr tel zeby Cie ni naciagac to ja zadzwonię w czwartek bo dopiero wtedy bedę tam montaż małej chłodni - szk6 - 2010-04-27 jest taka możliwość na pewono wtym sterowniku sprawdz e-mail montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 a na styku moim zdaniem faza jest czy sie mylę montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 mój nr tel 506523448 montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-27 poprawka na styku 12 moim zdaniem faza bedzie montaż małej chłodni - szk6 - 2010-04-27 mylisz się musisz ją podać z zewnątrz to zasilanie to jest tylko zasilanie sterownika montaż małej chłodni - mn27 - 2010-04-28 jaki zawór trójdrogowy? montaż małej chłodni - barbie - 2010-04-28 do centralnego ogrzewania ? montaż małej chłodni - R-40 - 2010-04-28 barbie napisał(a):do centralnego ogrzewania ?Prawie bystry jesteś.A 4-drogowy do czego ? montaż małej chłodni - łysy45 - 2010-04-29 wodę to ty lejesz kolego seniorbioyital pozdr. |