![]() |
|
Proszę o pomoc ! - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Proszę o pomoc ! (/showthread.php?tid=3521) |
Proszę o pomoc ! - kauerzet - 2010-05-27 Witam, Mam kilka pytań odnośnie własnej pracy dyplomowej. Jaki jest wpływ barbotażu w wodzie na przebieg procesu rozmrażania produktu (chodzi dokładnie o zamrożony blok rybny, na czas rozmrażania, stopień rozmrożenia bloku) ? Jaki wpływ ma mieszadło mieszające wodę na rozmrażanie (chodzi dokładnie o zamrożony blok rybny, na czas rozmrażania, stopień rozmrożenia bloku) ? Dziekuję z góry za pomoc. Pozdrawiam. Proszę o pomoc ! - CoolDragon - 2010-05-27 Ale dokładnie to o co Ci chodzi? Pytasz się w taki sposób jak byś nie miał pojęcia o czym będzie twoja praca... No ale cóż, nie nam oceniać czyjeś zdolności i to czy jesteś na uczelni humanistycznej ;-) Tak więc odpowiem ogólnie "z pamięci" bez wzorów. Barbotaż (jako zjawisko) i mieszadło (jako narzędzie) mają dokładnie takie samo zadanie i wpływ przy rozmrażaniu (wymianie ciepła), jedno i drugie ma za zadanie wprawić w ruch (w Twoim przypadku) wodę a tym samym zwiększyć współczynnik przenikalności cieplnej na drodze: blok rybny - woda - otoczenie. Dzięki temu ciepło z otoczenia szybciej dotrze do bloku i ten szybciej się rozmrozi. Można też powiedzieć że zjawiska te zmniejszają rezystancję termiczną czynnika (wody) Jednak nie wszystkie branże posługują się terminem rezystancji cieplnej. Na to wszystko są wzory i można to ładnie policzyć ale nie jestem pewien czy o to by Ci też chodziło Pozdrawiam i życzę szczęścia na ustnym... ;-) Proszę o pomoc ! - barbie - 2010-05-27 zamrażanie żywności Zbigniew Gruda Jacek Postolski WNT . |