Forum Klimatyzacja
Klima Honda Civic - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Klima Honda Civic (/showthread.php?tid=3936)

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-23

Witam mam taki kłopocik z klimą, w gorące dnie na postoju sprzęgiełko załącza i rozłącza się co chwile, słychać przekaźnik jak styka, ale nie może zewrzeć żeby podnieść obroty i przez to falują, gdy jest chłodniej to załączy się od razu. Klima nie dawno nabita chłodzi normalnie tylko wariuje na obrotach. Po polaniu wodą znowu normalnie! O co może jej chodzić silnik d15b2 eg4.
Jestem ciemny w tych sprawach i żaden szpec nie wie o co kamann tylko jeden powiedział, że wytwarza się duże ciśnienie na skraplaczu i trzeba go wymyć tak więc zrobiłem pomogło, ale na chwilkę. Pomocy bo nie mam już sił do tego.

Klima Honda Civic - radekklimat - 2010-07-23

no to sobie odpowiedziałes sam polewajac skraplacz woda.
czy w tej klimie cos było robione?

Klima Honda Civic - wally - 2010-07-23

w civicu skraplacz 5 i 6 gen (92-00) skraplacz jest po prostu za maly i nie daje rady odprowadzic poprawnie ciepla. Ale falowanie obrotow to juz dziwna sprawa

Klima Honda Civic - Tadeusz4321 - 2010-07-23

Może być za dużo czynnika

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-24

radekklimat napisał(a):no to sobie odpowiedziałes sam polewajac skraplacz woda.
czy w tej klimie cos było robione?

Była nabijana 2 razy, bo po pierwszym nabiciu majster zapomniał zakręcić zaworek i trochę mi wyleciało gazu. I nic więcej nie było robione.
A czynnika jest w sam raz bo patrzył się w jakąś instrukcję ile ma być.

Klima Honda Civic - cleanpark - 2010-07-24

jak to zapomniał zakręcić zaworka??? a po co popuszczał zaworek do napełniania, jak masz na myśi kapturek to pełni on rolę przeciwkurzową, a zaworek powinie się zamknąć i być szczelny, jeśli nie jest, to zaworek do wymiany i pomimo kapturka dalej ucieka i jest pewnie za mało gazu..... A dokładnie ile Ci napełnił gazu i z którego roku jest ta honda???

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-24

Zapomniał albo chciał zapomnieć hehe wydaje mnie się, że do spuszczenia resztki gazu go popuścił i nie dokręcił, po jakimś miesiącu sam zauważyłem jak go namoczyłem, że popuszcza i po dokręceniu było ok. Natomiast kolejny fachowiec spuścił i dobił troszkę gazu bo mówił, że go ubyło. Klima działała u niego prawidłowo, ponieważ temp otoczenia była mniejsza niż 25 stopni.
Honda rok92 nabita gazem r134, a nie r12 jak powinna być.

Klima Honda Civic - Tadeusz4321 - 2010-07-24

Danek napisał(a):Zapomniał albo chciał zapomnieć hehe wydaje mnie się, że do spuszczenia resztki gazu go popuścił i nie dokręcił, po jakimś miesiącu sam zauważyłem jak go namoczyłem, że popuszcza i po dokręceniu było ok. Natomiast kolejny fachowiec spuścił i dobił troszkę gazu bo mówił, że go ubyło. Klima działała u niego prawidłowo, ponieważ temp otoczenia była mniejsza niż 25 stopni.
Honda rok92 nabita gazem r134, a nie r12 jak powinna być.
podaj wszystkie dane o aucie.Rocznik,motor,kiedy i ile nabito Ci czynnika i jakiego bo coś wspominasz o R 12 Rok 1992 to przełom z czynnika R12 na R134a.Jeżeli w twoim ukadzie był R12 a napełniłeś R134a to Gratuluję temu specowi co ci to zrobił bez wymiany oleju,przewodów gumowych,oringów,filtra osuszacza.

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-25

Rok 92, a od 95 w Hondzie był gaz r134 z tego co wiem. Silnik d15b2, nabito ponad 500 nie pamiętam dokładnie ile, ponad miesiąc temu ten 2 raz.

Klima Honda Civic - Tadeusz4321 - 2010-07-25

Auto jest na R12 650 g.Może wcześniej ktoś przerabiał już układ na R134a.Jeżeli nie, to nie spodziewaj się aby ci klimka chodziła.

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-25

Nie nikt wcześniej nie przerabiał układu. A klima chłodzi tylko ma odchyłki z obrotami w gorące dnie.

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-28

Sad czyli nikt nie poradzi Rolleyes

Klima Honda Civic - mg - 2010-07-28

Daj 20% mniej r-134a.
Sprawdź skraplacz czy nie ,,spuchł" czyli korozja go nie rozpiera. Przybiera wtedy kształt przypominający koło.

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-29

Nie wiem czy mniejsza ilość coś pomoże, ponieważ jak wyleciało wcześniej to było to samo. Skraplacz i cała reszta bez jakiejkolwiek rdzy lub czegoś podobnego.

Klima Honda Civic - Tadeusz4321 - 2010-07-29

Reasumując.Z całego układu zostanie Ci skraplacz,parownik,sprężarka.Resztę trzeba wywalić,wymienic na pracujące na R134a(rurki,zawór rozprężny,filtr odwadniacz,olej w sprężarce, płukanie układu,WYMIANA WSZYSTKICH RUREK Z ŁACZAMI GUMOWYMI ORAZ O-RIGAMI.Potem normalna procedura serwisu klimki>

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-30

I po wymianie tego mam pewność, że będzie ok? Bo moim zdaniem mało prawdopodobne jest, że to przez niewłaściwy czynnik, skoro w chłodniejsze dnie działa normalnie.

Klima Honda Civic - Tadeusz4321 - 2010-07-30

Auto jest stare.Nikt Ci nie da pewności 100 % działania.

Klima Honda Civic - Danek - 2010-07-31

Trochę to śmieszne jest! Co ma wiek wspólnego z tym, że będą nowe części i pewności 100%, że nie będzie działać! To tak samo jak z wizytą u lekarza jesteś stary i Twój ból gardła może nie minąć po antybiotykach?

Klima Honda Civic - Tadeusz4321 - 2010-07-31

Nowe to będziesz miał jak wymienisz jeszcze sprężarkę,zawór rozpręzny,parowniik i skraplacz o czym wcześniej nie pisałem że jest to do wymiany.Wtedy będziesz miał 100 % sprawności.Masz racje- na starośc nie ma lekarstwa chociaż zjesz tone antybiotyków i stu lekarzy ci nie pomoże.

Klima Honda Civic - miezala5 - 2010-08-01

Wywal R134 i znajdz kogos kto po sprawdzeniu szczelnosci azotem nabije ci uklad R12!Sa jeszcze pokitrane butle na czarna godzine!Wink
Na 134 nie bedzie ci to chodzic!

Klima Honda Civic - Tadeusz4321 - 2010-08-01

Może jakiś warsztat ma R413A-bezpośredni zamiennik za R12.