![]() |
|
Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. (/showthread.php?tid=4194) |
Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - mkapi - 2010-09-20 Witam, Mam taki problem w swojej Fiescie . po włączeniu klimatyzacji następuje taka sekwencja Włączam klimę po chwili słyszę załączanie klimy(dalej będę opisywał PYKNIECIE) Następnie dodaje gazu na 2000 rpm - puszczam gaz - i gdy spada z obrotów około 1000-1200RPM słyszę Pykniecie i znowu dodaje gazu na 2000 rpm - puszczam gaz - i gdy spada z obrotów około 1000-1200RPM słyszę Pykniecie i znowu dodaje gazu na 2000 rpm - puszczam gaz - i gdy spada z obrotów około 1000-1200RPM słyszę Pykniecie i znowu dodaje gazu na 2000 rpm - puszczam gaz - i gdy spada z obrotów około 1000-1200RPM słyszę Pykniecie dzieje się tak cały czas na biegu jałowym Dodam że klima chłodzi prawidłowo. sprawdzałem ciśnienie klimy i tez jest ok. W moim mieście nie ma takiego serwisu klimy w którym mogę to sprawdzić . może ktoś miał podobny problem. Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - radekklimat - 2010-09-20 Prawdopodobnie jest zimno na dworze( jak sie domyslam mieszkasz w Polsce) i nastepuje rozłaczenie sprzegła klimy przez czujnik przeciwzamrozeniowy( ewentualnie sprawdz filter kabinowy jak jest) tak wiec to normal i problemu nie ma bo pisales ze cisnienia OK. Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - awax - 2010-09-20 do tego dodawania i puszczania gazu oraz obrotów napisz jeszcze jak zmienia się ciśnienie Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - Tadeusz4321 - 2010-09-20 awax napisał(a):do tego dodawania i puszczania gazu oraz obrotów napisz jeszcze jak zmienia się ciśnienieOn nie ma takiej możliwości.Prawdopodobnie jest tak,jak pisze radekimat.Latem nie będzie tego problemu, Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - awax - 2010-09-20 prawdopodobnie to niezbyt precyzyjne określenie. Zresztą dlaczego w innych autkach nie "pyka" ??? Tak na marginesie to jak sprawdzałeś,że chłodzi prawidłowo?przecież bez sprężarki przy tej pogodzie też chłodziłaby prawidłowo Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - mg - 2010-09-21 mkapi napisał(a):Witam, Nie przejmuj się, dzieje się tak dlatego że w Twoim samochodzie jest układ elektroniczny który rozłącza sprężarkę(obciążenie silnika) wtedy kiedy gwałtownie przyśpieszasz(np przy wyprzedzaniu) Wszystko dla Twojego bezpieczeństwa. Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - mkapi - 2010-09-23 Rozumiem że tak się dzieje przy normalnym wyprzedzaniu ale nie powinno się tak dziać podczas włączonej klimy na biegu jałowym. W lato przy 35 stopniowym upale dzieje się dokładnie tak samo. Niedługo nagram film i wgram na forum może ktoś miła taki problem . A od kolego dowiedziałem się że może mam zapchany ten pojemnik z tymi kulkami od skraplania wody, Nie pamiętam jak się to nazywa ale mówił że kosztuje 100 PLN. Mój ford ma fitr kabinowy i jest on w pożądku. Filtr powietrza też jest ok Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - czarunio - 2010-11-01 Wentylator pracuje? Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - mg - 2010-11-02 Tylko ty tego nie rozumiesz, a to wynika z twojej ignorancji w kwestii znajomości "inteligentniejszych" układów sterowania klimatyzacji samochodowej Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - mg - 2010-11-02 Nie jestem tłumaczem a ty fachowcem w dziedzinie klimatyzacji samochodowej. Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - crocens - 2010-11-02 zeszliście z tematu... Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - mg - 2010-11-02
Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - radekklimat - 2010-11-03 Podaj rok produkcji, pojemnosc silnika i rodzaj oraz czy manual czy klimatronik. Ford Fiesta cigle przelaczanie klimy. - Kikson - 2010-11-03 Klimatyzacja pracuje prawidłowo. Pewnie masz tam mały silnik o małej mocy. Układ elektroniczny rozpoznaje obciążenie silnika i jeśli istnieje potrzeba rozłącza klimatyzację. Są różne algorytmy sterowania pracą silnika. Zależy to od jednostki sterującej. W Twoim aucie, jednostka sterująca wykrywa wzrost obrotów silnika i rozłącza sprzęgło. Jeśli będziesz bardzo powoli wciskał pedał gazu klima będzie pracować cały czas. W moim aucie sterownik wykrywa obciążenie silnika. W zależności od wyboru trybu jazdy: Eco, normal, sport;klima różnie pracuje. Na ustawieniu Eco i normal - praca ciągła, sport - pracuje do momentu wciśnięcia pedału gazu. Gdy wciskamy gaz to znaczy, że potrzebna jest moc do napędu kół a nie do klimy. Gdy zapotrzebowanie na moc spadnie klima znów się załącza. |