![]() |
|
Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? (/showthread.php?tid=4567) |
Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - damdi - 2011-02-09 Witam mam problem posiadam czynnik chłodniczy w butlach firmowych za które płace dzierżawę chciałbym go przepompować do własnych butli które są puste. zakupiłem pompę do gazu tylko nie wiem czy ten gaz mam przepompować w stanie płynnym czyli tak jak przepompowuje do texy czy tez w fazie lotnej czyli butla nie do góry nogami. połowę gazu chciałbym aby samoczynnie przeleciała do butli z racji wyrównywania się ciśnień czyli połączyć przewodem obydwie butle i też nie wiem czy butla dawca ma być do góry nogami i czy musi być wyżej od butli biorcy. Pomóżcie bo dzierżawa butli kosztuje. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - wenon - 2011-02-09 z butli do butli. pełna butla odwrócona czyli ciecz(jesli butla nie ma rórki syfonowej) do pustej butli normalnie. co do dalszego przepompowywania z zastosowaniem pompy to zależy jaka tą pompę masz, w instrukcji powinno byc napisane czy ciecza czy gazem należy przetaczać. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - Shitashii - 2011-02-09 W zasadzie nie będziesz miał różnicy, jeśli przepompujesz cały czynnik. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - awax - 2011-02-09 I koniecznie czerwonym wężem Nawet takich rzeczy nie było na szkoleniu ozonowym?bo z pewnością Masz certyfikat. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - Robert81r - 2011-02-10 I pomijajac fakt ze w niektore butle nie da sie niczego wpompowac. Z tego co czytam to i tak prawdopodobnie lekko zanieczyscisz czynnik .... o stratach nie wspomne. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - xf - 2011-02-10 .amdi Normalnie jak ze szklanki do szklanki.A ciśnienia niegrają różnicy.A cierpliwość tak.W szklankach mamy także ciśnienie jak i w butlach które także się kiedyś wyrównają.Pamiętaj jak nalewasz piwo to pokal trzymaj pod butelkąNiezapomnij o sugestji Robert81.Istnieją takie rzeczy jak zawory zwrotne.Coś podobnego działania jak w mostku prostowniczym. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - mg - 2011-02-10 Pytanie brzmi: Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? Najprościej i najszybciej za pomocą farelki. Czynnik w postaci cieczy. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - xf - 2011-02-10 mg napisał(a):Pytanie brzmi: Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli?Pytanie dotyczy problemu.Za pomocą farelki czynnik przelewamy w formie ciekłej baz zmian stanu skupienia.Nie znam metody przepompowywania pompą za pomocą farelki i pompy ponieważ pompa nie zmienia zmian stanu skupienia przepompowywanego medium.Farelka jest tylko pomocnym czynnikiem do przelania z butli do butli.Kolega damdi zakupił pompę do gazu.Ja śmiem twierdzić że zakupił urządzenie do odzysku czynnika chłodniczego błędnie nazywanego pompą ,ponieważ w stacji do odzysku czynnika następują przemiany stanu skupienia a w pompach nie.Taka mała zależność i proszę nie mylić z pompami ciepła. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - mg - 2011-02-10 xf napisał(a):.amdi Normalnie jak ze szklanki do szklanki.A ciśnienia niegrają różnicy.A cierpliwość tak.W szklankach mamy także ciśnienie jak i w butlach które także się kiedyś wyrównają.Pamiętaj jak nalewasz piwo to pokal trzymaj pod butelkąNiezapomnij o sugestji Robert81.Istnieją takie rzeczy jak zawory zwrotne.Coś podobnego działania jak w mostku prostowniczym. Oczywiście podczas przelewania z butelki do kufla czynnik zmienia stan skupienia. Jak przepompować czynnik r134a z butli do butli? - xf - 2011-02-10 Jeszcze nie widziałem aby ktoś nalewał do kufla z zamkniętym kapselkiem.Po otwarciu butelki jest tak jak napisałem.Resublimacja?Stan to zmieni jak jutro będziesz dmuchał w balonik. |