![]() |
|
ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza (/showthread.php?tid=4688) |
ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - Qba - 2011-03-10 Witam - temat ten wziął się z pytania właścicielki sklepów spożywczych . Owa pani słyszała o takim wykorzystaniu ciepła skraplania od znajomych w swej branży (którzy z powodzeniem z tego rozwiązania korzystają). Z tąd moje pytanie : czy warto i czy ,,skórka warta wyprawki'' jeżeli tak to jakie warunki muszą być spełnione. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - Shitashii - 2011-03-10 Qba napisał(a):Witam - temat ten wziął się z pytania właścicielki sklepów spożywczych . Owa pani słyszała o takim wykorzystaniu ciepła skraplania od znajomych w swej branży (którzy z powodzeniem z tego rozwiązania korzystają).Rozumiem, że chodzi o skraplacz od np. chłodni. Chyba sporo z tym zachodu, bo albo skraplacz musiałby być w sklepie (ale latem to lipa), albo podłączać kanał / przepustnicę na czas grzania i nie-grzania. Zależy też jaka moc jest do dyspozycji. ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - Shitashii - 2011-03-10 grzeczny napisał(a):Wystarczy skraplacz połączyć giętkimi wężami tak jak klimy przenośne i na zmę wstawiać do sklepu.Ta... Gumowymi z ogrodu...... ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - barbie - 2011-03-10 zajrzyj do książki domowe i Handlowe urządzenia chłodnicze . ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - bxz - 2011-03-10 barbie napisał(a):zajrzyj do książki domowe i Handlowe urządzenia chłodnicze . nie wiem czemu tak często odsyłacie do tej książki... nie znalazłem w niej nic ciekawego... tytuł ładny i spis treści też, ale jakoś do mnie nie trafiła... a po czasie jak to zazwyczaj, przeczytałem jeszcze raz... i dalej jestem zawiedziony ;p ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - barbie - 2011-03-10 strona 292 wydanie 1989 r . ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - barbie - 2011-03-10 jednostka zewnętrzna jest w klimatyzacji .w chłodnictwie jest skraplacz . ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - wit - 2011-03-10 najprostsza wersja -kanały w ścianie -zatykane jakimiś klapami i zaizolowana skrzynia do przykrycia skraplacza... -. Może się okazać, że wentylator nie da rady przepchnąć powietrza... ogólnie trzeba przewidzieć na etapie budowy lub przebudowy pomieszczenia... a prawidłowe rozwiązanie -to dodatkowy drugi skraplacz wewnątrz pomieszczenia. I zawory które przestawiasz na zimę... latem pracuje skraplacz na zewnątrz -zimą ten wewnętrzny. Oczywiście obydwa skraplacze muszą być prawidłowo dobrane i prawidłowo zamontowane. Czy warto zależy jakie jest zapotrzebowanie ciepła grzewczego i ile ciepła "odpadowego" masz do dyspozycji z urządzenia. ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - p.obelix - 2011-03-10 Robiłem takie coś eksperymentalnie. W tym wypadku masz dodatkowy skraplacz w pomieszczeniu który jet włączany przez pracownika. Klient jest zadowolony. ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - Qba - 2011-03-11 - TAK się zastanawiam czy w spożywczym taki skraplacz(lub kilka skraplaczy) w środku nie zakłóci pracę regałów i lad chłodniczych. A może by tak jakiś wymiennik ? I podgrzewać wodę użytkową. I jeszcze jedno jaki przelicznik na zapotrzebowanie ciepła . ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - irroda - 2011-03-11 1. co na to sanepid ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - szk6 - 2011-03-11 prawidłowo będzie wymiennik płytowy przed skraplacz powietrzny i wpiąć w ogrzewanie np: nagrzewnice bez problemów latem wszystko działa jak trzeba wypróbowane na wielu instalacjach sprawdza się bardzo dobrze ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - Artic - 2011-03-17 Musisz mieć jeden główny skraplacz z sterowanymi wentylatorami załaczanymi np. przy 16 bar drugi podłaczony bocznikowo w sklepie, możesz zastosować też chłodnice (dobrą chińska peknie) wygląda to estetycznie, z włączanym termostatem wentylatore-ami i gra gitara. Tak jest zbudowany market w moich okolicach. Skraplacz napędza magazyn 4000m3. Piękna sprawa ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - kendzior - 2011-04-06 p.obelix napisał(a):Robiłem takie coś eksperymentalnie. W tym wypadku masz dodatkowy skraplacz w pomieszczeniu który jet włączany przez pracownika. Klient jest zadowolony. Też takie coś robiłem pare lat temu w strasznie zawilgoconej piwnicy. Skarplacz drugi wystawiłęm na komin i chodziło jak złoto )Trzeba tylko dac zawory zwrotne, ale gdzie nie będę mówił, trzeba samemu do tego dojść. Robię teraz drugi taki myk w hali magazynowej i mam nadzieję, że też będzie chodziło. ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - bartekw - 2011-04-07 barbie napisał(a):jednostka zewnętrzna jest w klimatyzacji .w chłodnictwie jest skraplacz .w klimatyzacji jak najbardziej jednostka zawnetrzna to rowniez skraplacz
ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - llort - 2011-04-07 Dobra uwaga dla laika
ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - bartekw - 2011-04-07 tzreba bronic interesów :p hehe ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza - llort - 2011-04-07 barbie posiada księgozbiór a nie wiedzę.To jest przykre. |