Forum Klimatyzacja
astra h gtc co trzyma układ? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: astra h gtc co trzyma układ? (/showthread.php?tid=4742)

astra h gtc co trzyma układ? - arturro33 - 2011-05-16

klient podjechał astrą H GTC 1,6 benzyna 2006r klimatronic
okazało się ze jest mało czynnika 60g, cała procedura nabite, odpalam auto klima nie działa,
po podłączeniu sprężarki pod 12v na włączonym silniku pompuje część układu hp robi się gorąca a część lp nie zrasza się, wygląda na zawór ale czemu po nabiciu klima nie wystartowała? czy po takiej sytuacji trzeba kasować błędy? czy może oprócz aworu jest jeszcze walnięte coś? czujnik cisnienia? jak sprawa wygląda w tych autach?

astra h gtc co trzyma układ? - cleanpark - 2011-05-16

a to jest klimatronic??? pewnie tak... Jestes pewien że odpaliłeś klimę z panela sterującego bo samo naciśnienie guzika ze snieżynką nic nie daje jak się ma wyłączoną opcję na wyświetlaczu czyli w sterowniku.....

tak jestem pewny ponieważ testowałem z zaznaczonym i odznaczonym AC na ekranie

astra h gtc co trzyma układ? - cleanpark - 2011-05-16

nie wiem jak w oplu ale podpiąc kompa zawsze można, ja ostatnio trafiłem clio 3 która miały czynnika na tyle że powinna wystartować, ale zaczytała sobie błąd ubytku czynnika i za boga ojca nie chciała wstać, kasowanie błędu rozwiązało problem, klima wystartowałą nawet bez nabijania.....
oczywiście potem procedura szukania nieszczelności, naprawa, nabicie i będzie znowu hulała, ale fakt jest taki że bez kompa się nie podniosła, coraz bardziej nam producenci aut ułatwiają pracę... SmileSmileSmile

a czy mogło też wyłączyć układ z powodu za wysokiego ciśnienia?
i pewnie potrzebny rozbudowany komputer czy wystarczy jakis prosty?

astra h gtc co trzyma układ? - arturro33 - 2011-05-30

częściowo problem rozwiązany
wymiana czujnika cisnienia i skasowanie błedów pomogło ale
klima startuje sisnienie na hp rosnie do 15 barów a lp spada do 2 wiatrk sie uruchamia ale hp zaczyna spadać i koło 7 sprężarka się wyłącza po chwili od nowa zaczyna sie to samo i tak w kółko
czy takie objawy będą jak bedzie uszkodzony zawór rozpręzny w pozycji otwartej, czy coś innego

astra h gtc co trzyma układ? - cleanpark - 2011-05-30

a chłodzi????

astra h gtc co trzyma układ? - arturro33 - 2011-05-31

jak załacza to chłodzi

astra h gtc co trzyma układ? - cleanpark - 2011-05-31

a jak idzie w takim cyklu pracy to jest komfort w aucie?????

astra h gtc co trzyma układ? - arturro33 - 2011-06-01

teraz znowu przestała chodzic i nieraz sie odpali a nieraz nie

astra h gtc co trzyma układ? - cleanpark - 2011-06-01

a może odległość sprzęgiełka???

astra h gtc co trzyma układ? - arturro33 - 2011-06-01

jeszcze jest jedna sprawa na kompie widze dwie temperatury ciczy chłodzącej bo sa dwa czujniki i na jednej jest ponad 100 a na drugim potrafi być 40 czy to moze miec tez wpływ , czy komp zablokuje klimę?

astra h gtc co trzyma układ? - arturro33 - 2011-06-02

sprawa rozwiązana poza czujnikiem cisnienia był walnięty kabel w wiązce