![]() |
|
jaki klimatyzator kupic? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: jaki klimatyzator kupic? (/showthread.php?tid=4946) Strony:
1
2
|
jaki klimatyzator kupic? - janpl2 - 2011-05-09 chcialbym kupic klime do pokoju ok 30m2 jaką polecicie chcialbym jaknajtaniej wiec mysle o klimatyzatorze przenosnym moze byc uzywany w upaly w pokoju nie da rady wytrzymac bez wentylatora jaki klimatyzator kupic? - Shitashii - 2011-05-09 Polecimy stacjonarną. Z tanich, to np Samsung. jaki klimatyzator kupic? - bxz - 2011-05-09 to lipton ten uzytkownik.... podpuszka
jaki klimatyzator kupic? - kubabaku - 2011-05-10 Shitashii napisał(a):Polecimy stacjonarną. Z tanich, to np Samsung. Shitashii napisał(a):Polecimy stacjonarną. Z tanich, to np Samsung.Samsung juz nie jest taki tani w tym roku jaki klimatyzator kupic? - janpl2 - 2011-05-10 na jaki wydatek musze się nastawic? nie lepiej kupic cos przenośnego i mniejszego? jaki klimatyzator kupic? - Bock - 2011-05-10 nie! jaki klimatyzator kupic? - janpl2 - 2011-05-10 ale mi chodzi o klime a nie o wiatrak aby schlodzic to pomieszczenie do 17-20C jaki klimatyzator kupic? - crocens - 2011-05-10 dostałeś odpowiedź, stacjonarny np samsung 2,5KW jaki klimatyzator kupic? - janpl2 - 2011-05-10 aha a taki przenosny nie da rady? bo chcialbym miec mozliwosc np przenoszenia tego klimatyzatora po pokojach jaki klimatyzator kupic? - crocens - 2011-05-10 da radę, tylko jest głośny, trzeba wylewać wodę, wieje z reguły na wysokość nerek i i tak trzeba odprowadzić ciepło rurą z reguły fi 125 poza budynek, więc w każdym pomieszczeniu musisz mieć taką "dziurkę" jaki klimatyzator kupic? - Shitashii - 2011-05-10 kubabaku napisał(a):U mnie bez zmian. A nawet promocja może być.Shitashii napisał(a):Polecimy stacjonarną. Z tanich, to np Samsung.Samsung juz nie jest taki tani w tym roku jaki klimatyzator kupic? - KlimTech - 2011-05-11 Nie w każdym przenośnym trzeba wylewać ręcznie wodę, ponieważ mają zamontowane grzałki odparowania skroplin. Co do otworu jak najbardziej musi być przemyśl to sobie dobrze, bo po jakimś czasie nie będziesz zadowolony z tego wyboru.
jaki klimatyzator kupic? - kubabaku - 2011-05-12 Shitashii napisał(a):kubabaku napisał(a):U mnie bez zmian. A nawet promocja może być.Shitashii napisał(a):Polecimy stacjonarną. Z tanich, to np Samsung.Samsung juz nie jest taki tani w tym roku w zeszłym roku podstawowy 2,8 kW w detalu kosztował netto 1439 teraz 1899...więc samsung podniósł ceny. jak masz jeszcze z zeszłego sezonu to jest okazja dla klienta. jaki klimatyzator kupic? - janpl2 - 2011-05-21 Panowie ale po co mam robic dziury w pokojach? nie zrobie bo to odpada chce miec cos na kształd wiatraka ale wiatrak tylko wieje nie chlodzi chcialbym miec wiatrak z klimą jestem w stanie wydac wiecej kasy zeby miec o wiele nizszą temp w pokoju zamiast siedziec w 30c i chlodzic sie samym wiatrem przeciez klima moze dzialac w obiegu zamknietym tak jak w aucie wiec po do dziury robic? 2,8kw to odpada przeciez bym na prąd nie wyrobil chcialbym miec ekonomiczny i w miare tani klimatyzator przenosny aby miec w pokoju np 17-20C zamiast 35C jaki klimatyzator kupic? - ale.ale - 2011-05-21 ,,dziura,, po to by to ciepłe powietrze gdzies ,,wyrzucić,, tak ze w kazdym pokoju dziura w scianie fi 125 i masz przenosny , a w samochodzie masz układ jak w klimatyzacji typu split , czesc jest w kabinie a czesc koło chłodnicy . I naczej bys mielił powietrze w kołko i tylko sie temperatura podniesie , a nie obniży p.s, a dobrze i tanio to juz było , albo jeszcze tylko w ,,erze,, podobno takie cuda robią ale i ona juz znika tak ze i tam juz bedzie tylko ,,, wiem wiem , zmieniają szyd
jaki klimatyzator kupic? - bartekyogico - 2011-05-21 Wezwij firmę z Twojej okolicy - wszystko Ci wytłumaczą i ewentualnie ogarną. Wszyscy Ci piszą że przenośny to o ch... potłuc a splita to firma powinna dobrać i zamontować. jaki klimatyzator kupic? - jacek 64 - 2011-05-21 janpl2 napisał(a):Panowie ale po co mam robic dziury w pokojach? nie zrobie bo to odpada Jak masz w pokoju 35C - to jest to energetycznie rzecz biorąc nadmiar ciepła. Każdy 1 m2 okna daje 500 W ciepła w upalny dzień. To ciepło trzeba zbilansować . Klima w aucie ma 2-3 kW mocy .Klima przenośna moze mieć tyle samo. I musi gdzieś to ciepło wyrzucić - dlatego potrzeba otwór fi 125 przez który na zewnątrz wypłynie gorące powietrze. Jak masz klimatyzację stacjonarną - to jednostka zewnętrzna dmucha gorącym powietrzem. Moc 2,5 kw - to moc wyemitowanego chłodu , lub imaczej odprowadzonego ciepła na zewnątrz. Ale pobór mocy jest 3 krotnie mniejszy = około 800-900 W. jaki klimatyzator kupic? - eryk_wiking - 2011-05-21 janpl2 napisał(a):Panowie ale po co mam robic dziury w pokojach? nie zrobie bo to odpada Prosze Cię bardzo przeczytaj ten artykuł na wikipedi, tylko poświęć na to troche czasu zeby zrozumieć jego treść. http://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzator Jeżeli nadal uważasz ze to co koledzy piszą jest naciąganiem Ciebie na koszta, to kup klimatyzator przenośny, jakikolwiek i wstaw go do pomieszczenia. Rurę możesz odprowadzić nawet pod tapczan, za uchylone trochę okno, a klima i tak będzie wiała temperaturą około 8*C i od razu będziesz miał chłodniej jaki klimatyzator kupic? - bart7802 - 2013-07-04 kolego janpl2 to że klima ma wydajność 2,8kW nie oznacza takiego poboru mocy - tą wartość podziel przez 3 lub 4 (zależy od klimy) i będziesz miał rzeczywisty pobór mocy. Klima 2.5kW taka z niższej półki "zje" jakieś 800W na godzinę czyli około 50 groszy - bez paniki. jaki klimatyzator kupic? - Rozkminka - 2015-10-28 Witam klimatyzacje przenośną moim zdaniem można zamontować sobie w jakimś kontenerze lub czymś podobnym. Do pokoju polecam klimatyzacje typu Split (na ścienna) a jeśli chodzi o markę to już twoja decyzja, ja bym szukał takiej gdzie jest w miarę długa gwarancja dobry serwis techniczny z zapleczem części zamiennych na swoim magazynie a nie w Chinach jaki klimatyzator kupic? - amnesia - 2015-12-07 witam, ja mam podobną prośbę. chciałbym załatwić sobie klimę na 32m2 dość wysoko 9 piętro światło słoneczne bije z zachodu w zimie wytwarza się taki paradoks np z 2012 ze sniegu po kolana a ja w krotkim rekawku na balkonie i nie jest mi zimno oczywiscie przy slonecznym dniu. i tak chodzi o to by regulowac temperature w przynajmniej jednym lub dwu pomieszczeniach nie wydac za duzo a miec optymalne warunki. tu bardzo mi zalezy by ktos kto naprawde sie zna pomogl mi w doborze, bo zalezaloby mi rowniez na odpowiedniej wilgotnosci w pomieszczeniu, by nie bylo zbyt sucho. czy do 1200 albo taniej da sie ogarnac cos porzadnego na zalozmy powiedzmy 5 lat nawet uwzgledniając mozliwe serwisowanie? pozdrawiam serdecznie. o tutaj wlasnie pojawiają się niejasnosci zalozmy roznice 0,5kw w ochładzaniu pomieszczenia, to czym sie rozni poza tym ten model [reklama] od na przykład takiego modelu ? [reklama] chodzi o gwarancje na sprężarkę, oszczedzanie energii czy moze o bezprzewodowy pilot? na podstawie specyfikacji ktory model będzie wydajniejszy dla mojego portfela i ogolem chlodzenia pomieszczen ? czy lepiej bedzie jak kupie sobie takie 2 serii greee i zawieszę w obu pokojach na dual czy jeden ultra na multi? jaki klimatyzator kupic? - DBKlima - 2015-12-07 amnesia napisał(a):witam, ja mam podobną prośbę. chciałbym załatwić sobie klimę na 32m2Po pierwsze skup się na tym co piszesz. Po drugie tyle ile masz pomieszczeń do schłodzenia tyle potrzebujesz jednostek wewnętrznych . Po trzecie by klimatyzacja działała (jednostka wewnętrzna) potrzebujesz agregat w którym jest sprężarka . Po czwarte między jednostką wewnętrzną, a agregatem masz dwie rury cieczową igazowa, przewód sterujący i zasilający oraz rurę odprowadzająca skropliny z jednostki wew. Jeśli split multi to wszystko co dotyczy instalacji należy pomnożyć x ilość jednostek wewn. Masz dwie możliwości czytać i dumać lub zaprosić jakąś firmę na oględziny by ci powiedziała jak i co można wykonać. jaki klimatyzator kupic? - amnesia - 2015-12-07 Dziękuję za szybką, rzeczową odpowiedź. Cytat:Po trzecie by klimatyzacja działała (jednostka wewnętrzna) potrzebujesz agregat w którym jest sprężarka .Czy to znaczy, że urządzenie posiada dwie części, jedną wewnątrz pomieszczenia, i drugą: jednostkę zewnętrzną, na przykład poza oknem balkonowym? Cytat:oraz rurę odprowadzająca skropliny z jednostki wew.skropliny są odprowadzane do jednostki zewnętrznej ? Cytat:Jeśli split multi to wszystko co dotyczy instalacji należy pomnożyć x ilość jednostek wewn.Bardzo przepraszam, ale niewiele z tego zrozumiałem. Ilość pomieszczeń to ilość jednostek wewnętrznych odprowadzających skropliny do jednej jednostki zewnętrznej, tak ? Czyli dane urządzenie w kwocie powiedzmy 800-1800 zł x ilość pomieszczeń + dodatkowa opłata w postaci kupna jednostki zewnętrznej? Cytat:Masz dwie możliwości czytać i dumać lub zaprosić jakąś firmę na oględziny by ci powiedziała jak i co można wykonać.Dlatego pytam tutaj. Szukam odpowiedzi na poziomie teoretycznym, po to by dalej wszystko zaintalować samodzielnie, tak jak lubię. Istota tkwi jednak w specyfikacji i mimo wszystko cenach, nie jestem pewien czy przypadkiem producent nie zawyża przesadnie marży na sprzedaż produktu. Pozdrawiam. jaki klimatyzator kupic? - byniom - 2015-12-07 Kolega DBklima pisał o klimatyzatorach pokojowych np. ścienne a ty z tego co zrozumiałem o klimatyzatorach przenośnych. jaki klimatyzator kupic? - amnesia - 2015-12-08 Ok, to żeby nie psuć wątku: zwykły klimatyzator split lub multisplit nie wymaga odprowadzania skroplin poza obszar pokoju, np. dziurę w ścianie na zewnątrz. tak? |