![]() |
|
ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... (/showthread.php?tid=500) |
ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - korallgoll - 2007-05-24 korallgoll z kielc witam wszystkich po raz pierwszy! cieszę się, że jest forum na którym można tak dużo dowiedzieć się o klimatyzacji. Ponieważ zabrałem się do samodzielnego montażu SPLITa próbuję się przygotować teoretycznie na wszelkie okoliczności. W zwiazku z tym mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich postach. 1. ilość czynnika: podobno ubytek nawet 40% nie powoduje spadku sprawności a ubytek 20% jest pomijalny 2. czy to prawda, że za duza ilość czynnika jest znacznie bardziej szkodliwa niż niedobór? 3. jak sprawdza się ilość czynnika w starej klimatyzacji? pytania montażowe: Moja jednostka wewnętrzna ma rurki skierowane fabrycznie w przeciwnym kierunku do okna. 1. Czy można te rurki bezkarnie wygiąć a jeśli tak to jaki jest promień wygięcia? Poza tym w jednostce nie ma wystarczająco dużo miejsca na takie wyginanie - co teraz? 2. załączone długie rurki do łączenia jednostek wykonane są z dziwnego materiału, który jest bardzo plastyczny. Jak wytrzymałe są te rurki? - Jak bardzo można je wygiąć i ile razy w tym samym miejscu? pytanie o odpowietrzanie. Gdzieś doczytałem że bardzo dobrym sposobem odpowietrzenia j. wewnętrznej jest: 1.napełniamy zaworkiem cieczowym możliwie najwolniej (żeby nie zamrożić powietrza) jednostkę wewnętrzną. 2.ponownie zakręcamy ten zaworek. 3.zaworkiem serwisowym wypuszczamy (powoli) cały gaz z jednostki wewnętrznej. 4.odkręcamy zaworki cieczowy i gazowy - GOTOWE z góry dzięki za rady pozdrawiam korallgoll ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - kubowy - 2007-05-24 Witam. No cuż sprubuję odpowiedzieć na parępytań: ad-1-2: ilość czynnika jest tak dobrana aby zapewniała odpowiednią pracę urządzenia (może pracować z mniejszą czy z większą ilością czynnika) ale to wiąże się z efektywnością pracy sprężarki. ad-3: do tego potrzebny jest zespół manometrów,albo metodapośrednia mierząc temp. na ssaniu i tłoczeniu sprężarki i temp parowania czynnika. montaż- nie montowałem klimy z marketów ustrzegam się od tego nie serwisuję tych urządzeń. Odpowietrzanie: stary sprawdzony sposób puszczasz klimę na parę godzin i wyłączasz po paru godzinach szukasz najwyższego punktu złącza najczęściej przy jednostce wewnętrznej na złączce popuszczasz czynnika domomentu oszronienia. Potemuzupełnij czynnik. Powietrze jako lżejsze znajduje się w górnej części układu. Teraz osobiście tego nie robię. Są inne sposoby z użyciem odpowiedniego sprzętu. pozdrawiam. ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - korallgoll - 2007-05-25 dzięki za odpowiedź 'kubowy'. Domyślam się, że jesteś fachowcem w tej branży. Czy do serwisowania klimatyzacji trzeba mieć uprawnienia i jak się je zdobywa? ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - radekklimat - 2007-05-25 kubowy to debil a nie fachowiec bo w układzie nie moze byc nawet grama powietrza atwoje informacje tez nie do konca prawdziwe bo ubytek gazu wiecej jak 10% powoduje spadek wydajnosci ale zycze sukcesow ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - korallgoll - 2007-05-25 jeszcze raz dzięki 'kubowemu', który jest jednak fachowcem - sprawdziłem info u innych źródeł. 'redeklimat' nie jest debielm ale zachowuje się jak imbecyl - on pewnie uzna to za komplement..... no cóż..... ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - drake - 2007-05-31 Dawno się tak nie uśmiałem 'kubowy' odpowietrzyć to można..... ale kaloryfer
ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - kubowy - 2007-05-31 Witam. Do Dreka-widać, że młody z ciebie chłodnik. Nie pamiętasz czasów, gdzie bardzo mało było pomp próżniowych przenośnych, trzeba było sobie radzić na różne sposoby. Pozdrawiam. ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - drake - 2007-05-31 Nasuwa mi się pytanie, chłodnik z jednym jajem czy pełnowartościowy z dwoma jajami :lol: W latach osiemdziesiątych używałem pomp próżni. ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - kubowy - 2007-06-01 No to może sernik ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - Andrzej Molicki - 2007-06-04 Za takie dziadostwo i partactwo to nie dość że nie powinni ci zapłacić ni grosz a nawet obciążyć kosztami doprowadzenia układu do stanu prawidłowego .Przedmuchać to można dziewuchę na wiejskiej zabawie a resztą urządzeń należy odpompować !!!! ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań...... - senior - 2007-06-04 oj można, można, Ci co nigdy nie byli nie wiedzą co tracą |