![]() |
|
Chcę nabijać sobię kilmę - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Chcę nabijać sobię kilmę (/showthread.php?tid=5149) |
Chcę nabijać sobię kilmę - Mariusz75 - 2011-06-10 Witam wszystkich, jako ze sa tu doświadczeni fachowcy proszę o porady i rady. Mam już dośc pseudo mistrzów od klimatyzacji których o cos pytam to mowi nie wiem albo idzie i sprawdza w komputerze. chcialbym sam nabijac sobie klime ale urzadzenie za 15 tysiecy zlotych to dla mnie zbyt duzy i nie oplacalny wydatek. Mam do wydania 1500zł w porywach do 2000zł (na maszyne) co byście polecili dla mnie do uzytku prywatnego (gora 5 samochodow nabijanych rocznie - rodzina). Patrzylem na allegro ale praktycznie nie mozna znalezc takich prostych stacji i nie wiem czy mam skladac takie cos sam? to znaczy kupic cylider pompe manometry itp itd prosze o porady z gory dzięki Mariusz Chcę nabijać sobię kilmę - mariofreezer - 2011-06-10 Kup sobie pompę próżniową około 400pln manometry około 400pln końcówki do klimy około 200 pln niestety wiedza jest bezcenna Chcę nabijać sobię kilmę - barczystygogo - 2011-06-10 zapomnij o maszynach.... komputerach.... itd. kup to co kolega napisał i dzialaj... jak cos nie bedziesz wiedzial to pisz... acha jeszcze kup sobie dokładna wage no i butle z R134a
Chcę nabijać sobię kilmę - Mariusz75 - 2011-06-10 koledzy mogę prosić o jakieś linki albo do gotowych zestawów albo jakieś materiały jak wszystko połączyć żeby było git? Pozdrawiam Chcę nabijać sobię kilmę - Mariusz75 - 2011-06-13 Pomożecie? :+) Chcę nabijać sobię kilmę - KLIMAKOM - 2011-06-13 Ja bym stanowczo odradzał takie postępowanie. Po 1, absolutna podstawa , tak jak koledzy powyżej pisali, to pompa próżn. , manometry + złączki, czynnik i waga, i nie wyrobisz sie w kwocie 1500 za te rzeczy. Pozatym, bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia mozesz narobić więcej szkody niz pożytku, chociażby przebic układ i uszkodzic sprężarkę. Bez stacji odzysku i butli nie ściągniesz czynnika, wypuszczanie go do atmosfery jest zabronione !! a dobijanie "na oko" stanowczo odradzam. Jeśli usługi w jakims zakładzie cię nie satysfakcjonuja, znajdz taki z którego bedziesz zadowolony. Tu sugerowałbym zakłady które ogolnie zajmuja sie chłodnictwem-klimatyzacją, często w stacjach diagnostycznych czy wulkanizacjach stoja maszyny do obsługi klimatyzacji za 15-20 tys pln , a obsługują je ludzie nie mający pojęcia o podstawach obiegów chłodniczych. Ponadto "dobicie klimy" to często skrót myślowy pod którym kryja sie różne czynności związane z obsługa i serwisem klimatyzacji. Chcę nabijać sobię kilmę - awax - 2011-06-13 "(gora 5 samochodow nabijanych rocznie - rodzina)" Rozumiem,że Ty i Twoja rodzina co roku zmienia samochody i wszystkie kupione mają brak czynnika w klimatyzacji??? Dla takiej ilości to taniej wykonać to w serwisie i mieć spokój przez kilka lat. Chcę nabijać sobię kilmę - Mariusz75 - 2011-06-14 Na pewno awax nie skorzystałbym z twoich usług i właśnie z takimi osobami nie chcę mieć kontaktu - dlatego wolę robić to sam. Nie wpisuj się już więcej w ten temat bo i tak nic nie wnosisz. @KLIMAKOM 1500-2000 nie licząc czynnika, pozdrawiam Chcę nabijać sobię kilmę - Shitashii - 2011-06-14 Mariusz75 - a nie lepiej naprawić klimatyzację? Po drugie - z dziurą np w skraplaczu to musisz jeździć z podłączoną na stałe butlą z freonem. Chcę nabijać sobię kilmę - Shitashii - 2011-06-14 KLIMAKOM napisał(a):Ponadto "dobicie klimy" to często skrót myślowy pod którym kryją się różne czynności związane z obsługą i serwisem klimatyzacji.Kwintesencja. Proponuję nauczyć się tego na pamięć. Chcę nabijać sobię kilmę - Mariusz75 - 2011-06-14 Panowie, ja chciałem tylko uzyskać fachową poradę dot. najprostszej maszyny do obsługi klimatyzacji. Z wszystkiego zdaje sobie sprawę - mam dwie ręce i łeb na karku, ale na co dzień zajmuję się elektroniką, a nie klimatyzacjami dlatego przyszedłem z prośbą o porady na to forum. Proszę o czytanie ze zrozumieniem pierwszego postu. |