Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chcę nabijać sobię kilmę

11 Odpowiedzi, 12194 Wyświetleń

Mariusz75

2011-06-10, 12:10:15
Nowy użytkownik
Witam wszystkich, jako ze sa tu doświadczeni fachowcy proszę o porady i rady. Mam już dośc pseudo mistrzów od klimatyzacji których o cos pytam to mowi nie wiem albo idzie i sprawdza w komputerze. chcialbym sam nabijac sobie klime ale urzadzenie za 15 tysiecy zlotych to dla mnie zbyt duzy i nie oplacalny wydatek. Mam do wydania 1500zł w porywach do 2000zł (na maszyne) co byście polecili dla mnie do uzytku prywatnego (gora 5 samochodow nabijanych rocznie - rodzina). Patrzylem na allegro ale praktycznie nie mozna znalezc takich prostych stacji i nie wiem czy mam skladac takie cos sam? to znaczy kupic cylider pompe manometry itp itd prosze o porady

z gory dzięki
Mariusz
  • Odpowiedz

mariofreezer

2011-06-10, 17:33:05
Użytkownik
Kup sobie pompę próżniową około 400pln manometry około 400pln końcówki do klimy około 200 pln niestety wiedza jest bezcenna
  • Odpowiedz

barczystygogo

2011-06-10, 19:19:37
Użytkownik
zapomnij o maszynach.... komputerach.... itd. kup to co kolega napisał i dzialaj... jak cos nie bedziesz wiedzial to pisz... acha jeszcze kup sobie dokładna wage no i butle z R134a Smile
  • Odpowiedz

Mariusz75

2011-06-10, 19:26:33
Nowy użytkownik
koledzy mogę prosić o jakieś linki albo do gotowych zestawów albo jakieś materiały jak wszystko połączyć żeby było git?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Mariusz75

2011-06-13, 10:45:28
Nowy użytkownik
Pomożecie? :+)
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-06-13, 13:16:31
Użytkownik
Ja bym stanowczo odradzał takie postępowanie.
Po 1, absolutna podstawa , tak jak koledzy powyżej pisali, to pompa próżn. , manometry + złączki, czynnik i waga, i nie wyrobisz sie w kwocie 1500 za te rzeczy. Pozatym, bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia mozesz narobić więcej szkody niz pożytku, chociażby przebic układ i uszkodzic sprężarkę. Bez stacji odzysku i butli nie ściągniesz czynnika, wypuszczanie go do atmosfery jest zabronione !! a dobijanie "na oko" stanowczo odradzam. Jeśli usługi w jakims zakładzie cię nie satysfakcjonuja, znajdz taki z którego bedziesz zadowolony. Tu sugerowałbym zakłady które ogolnie zajmuja sie chłodnictwem-klimatyzacją, często w stacjach diagnostycznych czy wulkanizacjach stoja maszyny do obsługi klimatyzacji za 15-20 tys pln , a obsługują je ludzie nie mający pojęcia o podstawach obiegów chłodniczych.
Ponadto "dobicie klimy" to często skrót myślowy pod którym kryja sie różne czynności związane z obsługa i serwisem klimatyzacji.
  • Odpowiedz

awax

2011-06-13, 18:04:05
Top użytkownik
"(gora 5 samochodow nabijanych rocznie - rodzina)"

Rozumiem,że Ty i Twoja rodzina co roku zmienia samochody i wszystkie kupione mają brak czynnika w klimatyzacji???
Dla takiej ilości to taniej wykonać to w serwisie i mieć spokój przez kilka lat.
  • Odpowiedz

Mariusz75

2011-06-14, 12:40:41
Nowy użytkownik
Na pewno awax nie skorzystałbym z twoich usług i właśnie z takimi osobami nie chcę mieć kontaktu - dlatego wolę robić to sam. Nie wpisuj się już więcej w ten temat bo i tak nic nie wnosisz.

@KLIMAKOM 1500-2000 nie licząc czynnika, pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-14, 14:13:14
Moderator
Mariusz75 - a nie lepiej naprawić klimatyzację? Po drugie - z dziurą np w skraplaczu to musisz jeździć z podłączoną na stałe butlą z freonem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-14, 14:14:26
Moderator
KLIMAKOM napisał(a):Ponadto "dobicie klimy" to często skrót myślowy pod którym kryją się różne czynności związane z obsługą i serwisem klimatyzacji.
Kwintesencja. Proponuję nauczyć się tego na pamięć.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Mariusz75

2011-06-14, 22:46:23
Nowy użytkownik
Panowie, ja chciałem tylko uzyskać fachową poradę dot. najprostszej maszyny do obsługi klimatyzacji. Z wszystkiego zdaje sobie sprawę - mam dwie ręce i łeb na karku, ale na co dzień zajmuję się elektroniką, a nie klimatyzacjami dlatego przyszedłem z prośbą o porady na to forum. Proszę o czytanie ze zrozumieniem pierwszego postu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa