Forum Klimatyzacja
Dobicie czynnikiem R410A splita - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Dobicie czynnikiem R410A splita (/showthread.php?tid=5203)

Dobicie czynnikiem R410A splita - klimka - 2011-06-19

Witam wszystkich ,jestem nowym na tym forum i początkującym montażystą klimatyzacji gdyż zaczęło mnie to interesować i parę sztuk już powiesiłem. Mam pytanie :
- zamontowałem klimatyzację LG 12 S12AHP ale muszę dobić czynnik chłodniczy R410a bo odległość została przedłużona o 3mb a producent naładował na 5 mb i muszę około 0.6 kg dobić czynnika przy 20g/ mb.
Moje pytanie tyczy się tego że zakupiłem butle jednorazową z czynnikiem R410a i nie wiem czy taką ilość mam dobić gazem czy cieczą przez rurę ssącą .Bo jeżeli cieczą bo tak zrozumiałem z forum to butla nie posiada stojaka żeby stała do dołu zaworem i czy w chwili nabijania sprężarka ma pracować czy ma być wyłączona.
I jeszcze jedno mam pytanie czy mogę czynnik R410 ściągnąć z jednej klimatyzacji oczywiście szczelnej a jest to nadmiar czynnika i dobić do drugiej gdzie wskazanie jest na brak odpowiedniej ilości.
Z góry dziękuje za podpowiedź i wskazówki w tym kierunku.

Dobicie czynnikiem R410A splita - monterod2002 - 2011-06-19

Po pierwsze jeżeli przedłużyłeś o 3m to nie dobić 0,6kg tylko 0,06kg mała ale znacząca różnica w działaniu. Gaz dobijamy cieczą i ładuj na pracującej klimie( najlepiej na chłodzeniu bo na grzaniu będziesz miał problem chyba wiesz dlaczego). Czynnik można można ściągnąć są do tego urządzenia.
A tak jeszcze zapytam montujesz dla siebie czy dla kogoś. Bo moim zdaniem wartało by najpierw trochę poczytać dopiero montować.
Błagam podszkol się zanim zrobisz sobie krzywdę.
pozdrowionka

Dobicie czynnikiem R410A splita - crocens - 2011-06-19

i nie słuchaj wszystkich rad na tym forum...
czynniki z grupy R-4xx i r-5xx można ściągnąć tylko w postaci cieczy co wcale nie jest w klimie takie proste.
Jeżeli ściągniesz gaz to niestety nie będzie to już R-410a.

Dobicie czynnikiem R410A splita - tommatiz - 2011-06-19

Jak możesz to zrób tą operację przy jakimś fachowcu i oczywiście z wagą.

Dzięki wam za odpowiedź a co do pytania to na początku montowałem klimatyzację dla siebie a teraz dla klienta. A co do miary czynnika do uzupełnienia to się faktyczne pomyliłem zgadza się .
Dzięki wam jutro spróbuje nabić czynnik tylko nie wiem z czego zrobić stojak do butli jednorazowej żeby była zaworem do dołu aby nabić cieczą macie może jakiś patent na to.

Pozdrawiam, Rysiek

Dobicie czynnikiem R410A splita - crocens - 2011-06-19

trzymać w powietrzu Wink wymyśl sobie jakiś sojak (np weź kolegę Wink)

Oczywiście że z wagą będę napełniał czynnik.

Pewnie że wymyśle jakiś stojak ale co do kolegi to dobry pomysł waga jest do 100kg to się jeszcze zmieści .

Dobicie czynnikiem R410A splita - bxz - 2011-06-19

zasadniczym pytaniem jest: ile waży kolega?!

Dobicie czynnikiem R410A splita - Ghost70 - 2011-06-20

Swoja drogą dlaczego jeszcze nikt nie opatentował stojaków do butli jednorazowych, chyba każdy miał z tym problem u progu kariery Smile A może dlatego, że nikt nie przewidział, że Polak potrafi i będzie korzystał z butli "jednorazowej" wiele razy :lol:

stojak made by A. Słodowy

Dobicie czynnikiem R410A splita - Ghost70 - 2011-06-20

Za oceanem mają takie fajne wagi z dziurką w środku ... i butla stoi sama. Producent nazywa się Elanmax.

Dobicie czynnikiem R410A splita - bxz - 2011-06-20

Ja po każdym "napełnieniu" splita na dachu, gdzie trzeba po drabinie taszczyć butle 12kg i wagę sobie obiecuję, że coś wymyśle by napełnić małą butle na dole odpowiednią ilością , a u góry tylko wpuścić Cool
rozważałem jednorazówki ale 900g to za mało, poza tym nie wiem jakie tam jest ciśnienie dopuszczalne.
Mam taką butlę mała po R22 i chyba ją teraz wykorzystam. Tylko pytanie mi się nasuwa:
ile gram freonu w niej zostanie przy np. r410A przy 5 barach poniżej których sprężarka nie odessa (czyli ile nabić więcej)
pasowało by jeszcze mieć drugą taką do 407C, chociaż urządzenia z tym gazem już na wymarciu (chyba się "freon" nie udał)

Dobicie czynnikiem R410A splita - crocens - 2011-06-20

nie wiem jaką taka butla ma objętość, przyjąłem 1dm3. Wtedy przy ciśnieniu 5 bar zostanie niecałe 20 gram

Dobicie czynnikiem R410A splita - bartekyogico - 2011-06-20

Można zakręcic tłoczenie i wyssac cały czynnik do próżni.

Dobicie czynnikiem R410A splita - bxz - 2011-06-20

przy założeniu że w butli zostanie sam gaz, a nie ciecz.
napełnia się cieczą wiadomo, ale jakoś tego nie czuje, to przelewanie kilkukrotne z dużej butli
po napełnieniu zostaje freon w postaci gazowej, pytanie czy w odpowiednich proporcjach?
a może dramatyzuję i trzeba to olać, a na dach kilogramów nie taszczyć Big Grin

Dobicie czynnikiem R410A splita - bartekyogico - 2011-06-20

Chyba trzeba taszczyc (te 10kg + tara) bo kombinacje z napełnieniem jednorazówki zajmą Ci więcej czasu...

generalnie temat bardziej teoretyczny niż praktyczny, bo praktycznie to nie ma żadnego znaczenia Smile

Zmiany składu czynnika chłodniczego są tak nieznaczne, że nie mają znaczenia Wink

Dobicie czynnikiem R410A splita - llort - 2011-06-20

Generalnie temat bardziej teoretyczny niż praktyczny.Generalnie masz rację jeśli chodzi o małe układy :/

Może się z Tobą zgodzę jak mi powiesz, czym są dla ciebie małe i duże układy i poprzesz swoją teze jakimś wywodem Smile

Dobicie czynnikiem R410A splita - llort - 2011-06-20

Jak dopełniam mały układ taka klimka to niema problemu pójdzie lub nie bo nie mam czasu na procedury.Koszt wymiany całego czynnika to pikuś.Ale jak w układzie masz tonę czynnika i brakuje 50 procent tego o wyższej wydajności i dwie komory nie idą to nie pikuś aby wypuścić-spompować i napęłnić tonkę na przykład w małym centrum logistycznym Wink

ok, myślałem że odnosisz się w jakiś sposób do tego, że w butli zostaje te pare gram gazu Wink

zgadzam się, że dopełnianie czynników 4xx i 5xx nie powinno mieć miejsca

Dobicie czynnikiem R410A splita - bartekw - 2011-06-21

dobija sie konia koledzySmile uzupelniasz czynnik z grupy r4 tylko w fazie cieczowej jezeli nie masz wagi itp uzupelniasz na podstrawie przegrzania. przy r410 wynosi ono od 2-8st celcjusza