Forum Klimatyzacja
dobór agregatu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: dobór agregatu (/showthread.php?tid=5213)

Strony: 1 2

dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21

Witam,

Mam prośbe -czy ktoś może mi podpowiedziec jak dobrać agregat majac jedynie kubature i temperature która ma panować w komorze?

np.kubatura 1500m3 tamperatura -5'C

Z góry dziękuję za pomoc

dobór agregatu - Shitashii - 2011-06-21

To bardzo proste, ale musisz wiedzieć że będziesz chłodził tylko powietrze w komorze. Przy załadowaniu komory ciepłym towarem, dobrany agregat będzie za słaby. Muszisz więc wiedzieć co i ile będzie w komorze.
Aha, sama kubatura nie mówi nic o wysokońci pomieszczenia - bo może ma ono wysokość 4-5m ?

Dziękuję za odpowiedz.. załózmy że wysokośc komory jest 4m i ze bedziemy chłodzić produkty spozywcze..jak przy takich informacjach okreslić moc agregatu.?

dobór agregatu - bxz - 2011-06-21

produkty spożywcze musisz podać:
- co
- ile kg
- z jakiej temp. będą ładowane (temp. wkładanego produktu)
- jak często załadunek / ile czasu na schłodzenie
bez tych danych to ja nie umiem policzyć: policzyłbym min moc, max moc i przyjął średnią arytmetyczną * 1.3
ale są na forum osoby co jak podasz przynajmniej grupę towarów i charakter tej chłodni (przeznaczenie, przy jakim obiekcie itp. itd.) z doświadczenia oszacują i myślę że się nie pomylą wiele, ale musisz wrzucić więcej danych nie koniecznie do wzoru... A potem zebrać adres i flakon posłać xD

witam,

a czy może ktoś wie z jakigo wzoru to się oblicza?i jak wogóle sie zabrac do tego?nadmienie ze jestem początkujący jeżeli chodzi o chłodnictwo.

dobór agregatu - bxz - 2011-06-21

Zapotrzebowanie na moc:
Qc=Q1 + Q2 + Q3 + Q4.....
A na każde Qx jest osobny wzór. Polecam literaturę, bo sporo tego trzeba uwzględnić. A jak policzysz to i tak dajesz do sprawdzenia komuś co się zna. Potem trzeba dobrać skraplacz, parow(acz)nik i armaturę... ogólnie zlecić projekt najlepiej.
A i tak poza obliczeniami trzeba to czuć... i tu doświadczenia nie przeskoczysz, chyba że będziesz uczył się kosztem Inwestora, ale to droga nauka (i nie za dobra reklama). Dlatego ja chłodnictwa nie robię, bo nie umiem Wink

A znacie kogoś kto zna sie dobrze na chłodnictwie i podzieli sie wiedzą?

dobór agregatu - AS - 2011-06-21

Kolego, ale tak szczerze, jesteś studentem , czy masz taki temat do zrealizowania?

nie jestem studentem(te czasy mam juz dawno za sobą)Smile poprostu jestem zmuszony pracowac z ludzmi sciśle związanymi z chłodnictwem dlatego szukam pomocy w różnych żródłach

bede bardzo wdzięczny za pomoc

dobór agregatu - crocens - 2011-06-21

kolego, absolutne minimum wiedzy to kubatura, temperatura, rodzaj izolacji, ilość towaru oraz jego temperatura przy przyjęciu do komory i czas, w jakim ten towar musi być schłodzony.

Nie mówię Ci tego bo jestem wredny, po prostu bez tych danych nikt się nie podpisze pod takim projektem Wink

chyba że to komora 3x3x3 Wink

dobór agregatu - AS - 2011-06-21

kanak25 napisał(a):bede bardzo wdzięczny za pomoc
Kolego, taka pomoc jest płatna.

dobór agregatu - Shitashii - 2011-06-21

To nie byle komora, co ma boki 20mx20m i wys.4m. Może 5kw, a może 20kW. Towar, towar i jeszcze raz towar. Ile go i w jakiej temperaturze.

załóżmy ze mamy podstawowe dane czyli kolego, kubatura, temperatura, rodzaj izolacji, ilość towaru oraz jego temperatura przy przyjęciu do komory i czas, w jakim ten towar musi być schłodzony.Co dalej?Jak wykorzystac te informacje?

dobór agregatu - crocens - 2011-06-21

AS napisał(a):

nie musi być płatna, ja zawsze chętnie pomogę, o ile kolega też wykaże minimum starań i zaangażowania Smile

dobór agregatu - llort - 2011-06-21

Ciepło właściwe razy masa razy różnica temperatury

dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-22

crocens napisał(a):
AS napisał(a):

nie musi być płatna, ja zawsze chętnie pomogę, o ile kolega też wykaże minimum starań i zaangażowania Smile

Super..bardzo się cieszę bo powiem szczerze ze na razie mam wielki haos w głowie i nie wiem wogóle jak zabrac sie do tematu pt."chłodnictwo"

dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-23

Witam,

Czy ktoś mógłby mi polecić literature która wyjaśni mi jak poruszać sie po temacie "chłodnictwo"?

Z góry dziękuję za pomoc

dobór agregatu - barbie - 2011-06-23

popatrz na głównej stronie forum .

dobór agregatu - crocens - 2011-06-23

Technika chłodnicza - poradnik tom1 i 2, Hans-Jurgen Ullrich
Przystępnie choć trzeba to parę razy przeczytać by zrozumieć...

dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-28

witam,

dzisiaj dowiedziałem sie ze istnieją takie programy jak Refriger i Chisel do doboru urządzeń chłodniczych..Czy ktoś ma instrukcje ich użytkowania lub wie jak je obsługiwać i dobierac urządzenia lub gdzie ewentualnie szukać takiej instrukcji?Błagam o pomoc!!!Mam nóż na gardle!!!

dobór agregatu - wit - 2011-06-28

niestety program sam nie dobierze. nie wystarczy wiedzieć gdzie kliknąć. potrzeba wiedzy -żeby podać sensowne warunki obliczeń... i żeby zweryfikować wyniki. program nie wykona projektu ani sam nie dobierze -jest tylko pomocą oszczędzająca czas wykwalifikowanego chłodniarza.

dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-29

hmmm tylko skąd uzyskać taką wiedzę..

dobór agregatu - crocens - 2011-06-29

Technika chłodnicza - poradnik tom1 i 2, Hans-Jurgen Ullrich
Przystępnie choć trzeba to parę razy przeczytać by zrozumieć...

dobór agregatu - barbie - 2011-06-29

najlepiej idź do szkoły chłodniczej .