Forum Klimatyzacja
Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych (/showthread.php?tid=5490)

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - radas - 2011-08-22

Witam, czy ktoś spotkał się z regulatorem ciśnienia skraplania do silników trójfazowych ?
Producent? Typ ?
Pozdrawiam

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - volume29 - 2011-08-22

Jedyny sposób to przetwornik ciśnienia i falownik.

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - barbie - 2011-08-22

lub przeróbka silnika na jednofazowy .

barbie napisał(a):lub przeróbka silnika na jednofazowy .
No właśnie bylem u elektryka, który przewija i stwierdził, że silnik przerobiony na 1F traci na mocy i może nie poradzić sobie z tym śmigłem...i faktycznie nie możne wejść na obroty jak przy 3F

volume29 napisał(a):Jedyny sposób to przetwornik ciśnienia i falownik.
A z tym przetwornikiem to byle jaki czy jakiś konkretny model do konkretnego falownika?

jaki to jest wentylator ? .

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - ECO74 - 2011-08-22

Przetwornik HP np Carela SPKT0031DO ale może być inny i pozostaje skonfigurować funkcje PID w falowniku i wszystko

barbie napisał(a):jaki to jest wentylator ? .
Wentylator fi 500 dane na foto

przerabiałem podobny wentylator na jednofazowy--dokładałem kondensator 5 mikrofaradów ,uzwojeniania nie trzeba było przezwajać .

barbie napisał(a):przerabiałem podobny wentylator na jednofazowy--dokładałem kondensator 5 mikrofaradów ,uzwojeniania nie trzeba było przezwajać .
Też testowałem - na 6 mikro nie mógł wystartować, a na 15 mikro ma tez dużo mniejsze obroty niż na 3Fazach

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - llort - 2011-08-22

Można zastosować presostat stycznik i cewkę stycznika a-1 i a2 w danym zakresie lub falownik i przetwornik.Lub kilka presów nieskończenie wiele do płynnej regulacji.

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - zuku - 2011-08-23

Są dedykowane regulatory do silników trójfazowych - zapytaj w thermokey-u. Podzwoń po firmach kóre sprzedają skraplacze. A ustawienie reg. PID w falowniku nie jest takie proste.

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - crocens - 2011-08-23

nie jest też takie skomplikowane Smile warunkiem jest mieć dobrze przetłumaczoną instrukcję lub znać dobrze angielski. W innym przypadku to rzeczywiście graniczy z cudem Wink

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - zuku - 2011-08-23

Skonfigurowanie falownika do pracy z danym silnikiem i przetwornikiem ciśnienia nie jest problemem w porównaniu do ustawienie reg. PID w falowniku

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - crocens - 2011-08-23

no cóż... generalnie mam od tego automatyka który takie rzeczy mi robi gdy zachodzi potrzeba.
Zgodzę się, że de fakto zmieniamy tylko trzy parametry ale gdy nie zna się sposobu i zasady działania to graniczy to z cudem Wink Ale nie da się trzymać wszystkich srok za jeden ogon dlatego zostawiam to automatykom Wink

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - llort - 2011-08-23

crocens napisał(a):no cóż... generalnie mam od tego automatyka który takie rzeczy mi robi gdy zachodzi potrzeba.
Zgodzę się, że de fakto zmieniamy tylko trzy parametry ale gdy nie zna się sposobu i zasady działania to graniczy to z cudem Wink Ale nie da się trzymać wszystkich srok za jeden ogon dlatego zostawiam to automatykom Wink
Mam nadzieję że mieścisz się w tych 10-ciu procentach o których pisał Awax

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - Shitashii - 2011-08-24

Awax pisał o 90% .... Tongue

Regulator ciśnienia skraplania do silników trójfazowych - mg - 2011-08-31

Przeoczyłem ten temat Rolleyes
http://www.danfoss.pl/katalog_chlodnictwo_2009/dokumentacje/automatyka_ogolna/a.RGE.07.06.pl.pdf