Forum Klimatyzacja
kostkarka do lodu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: kostkarka do lodu (/showthread.php?tid=5826)

kostkarka do lodu - majki - 2012-01-31

pacjent to kostkarka chłodzona wodą która trafiła do mnie z nieszczelnością układu,po usunięciu próżnia i wbijam 250g R134,tyle było na tabliczce i w czasie pracy ciśnienie lp 1,2 hp 10 bar,i po 15 min pracy strona ssąca zaczyna zamarzać a po dłuższym czasie cała sprężarka.

Proszę o jakieś podpowiedzi

kostkarka do lodu - crocens - 2012-01-31

jeżeli jest kapilara to w tanich kostkarkach zjawisko normalne. Wraz z narastaniem lodu spada wydajność parownika i przelewa do sprężarki. Powinno to trwać krótko i rozpocząć się proces rozszraniania (spuszczania lodu).

kostkarka do lodu - majki - 2012-01-31

myślałem podobnie ale wielu innych kostkarkach które robiłem takie zjawisko nie występowało i tu moje zdziwienie i zapytanie

kostkarka do lodu - crocens - 2012-01-31

ja też robiłem różne i raz jest dobrze a raz gorzej Wink
nie chcę wróżyć z fusów i mówić czy w tej konkretnej kostkarce tak powinno się dziać czy nie bo nie widzę jej na oczy i nie pracuję przy nie, ale ogólnie jest taka możliwość.

kostkarka do lodu - csw - 2012-01-31

Sprawdź może wymiennik jest zakamieniony
mistrz Joda miał taki przypadek i nie działało to za dobrze. Smile

kostkarka do lodu - bxz - 2012-01-31

ja bym zmniejszył przepływ wody... ale ja to hydraulik jestem Tongue

kostkarka do lodu - csw - 2012-01-31

hmmmm a może masz na imię jeszcze Czesio ??
Ten to był hydraulik Wink przynajmniej na kreskówkach Smile
a poważnie to woda nic nie da

kostkarka do lodu - hubertox - 2012-02-01

Czy parownik jest cały oszroniony, czy tylko jego część? Spróbuj upuścić czynnika. Miałem podobny problem.

kostkarka do lodu - majki - 2012-02-02

parownik jest cały oszroniały, i upuszczałem czynnika i efekt jest taki sam

kostkarka do lodu - crocens - 2012-02-02

przede wszystkim jakiego rodzaju to parownik, bo jest parę konstrukcji... ale i tak twierdzę, że to normalne w niektórych kostkarkach.

kostkarka do lodu - majki - 2012-02-02

panowie jutro będę posiadał identyczny model kostkarki i porównam jak to z tym modelem jest,tymczasem do jutra

kostkarka do lodu - majki - 2012-02-04

zamykam temat ,te typy tak mają i niestety nic z tym nie zrobimy,raz jest lepiej raz gorzej

kostkarka do lodu - tomba28 - 2012-02-05

Witam ja miałem taki przypadek i okazało się że jest uszkodzony zawór dozujący wodę do skraplacza.

kostkarka do lodu - crocens - 2012-02-05

no i co z nim było, puszczał za mało czy za dużo? Wink

kostkarka do lodu - majki - 2012-02-05

cewka elektrozaworu się trochę zawieszała i nie chłodziła woda skraplacza

dziękuje wszystkim za porady i sugestie,pozdrawiam i zamykam temat

kostkarka do lodu - hubertox - 2012-02-08

Wracając do kostkarki potrzebuje pomocy. Chodzi mi o zakres temperaturowy termostatu bezpieczeństwa. Termostat, którego kapilara znajduję się w komorze, w której znajdują się zrobione kostki. Jeżeli kostek jest dużo wyłącza maszyne gdy ich ubędzie załącza ponownie. Jaki zakres temperaturowy i jak go ustawić?

kostkarka do lodu - majki - 2012-02-08

ja w zasadzie robię w ten sposób że ustawiam go w połowie zakresu regulacji,i jak na razie nie miałem reklamacji że za szybko się wyłącza lub się lód wysypuje,ale mam znajomych którzy robią to w sposób długotrwałej obserwacji i regulacji, a ja po prostu na czuja
pozdrawiam

RE: kostkarka do lodu - azet - 2024-06-03

No coż, jeśli szukamy urządzenia do użytku profesjonalnego, warto jest postawić na coś droższego i zainwestować w kostkarkę z prawdziwego zdarzenia. od siebie polecam zajrzeć sobie na strnoę https://www.piramida-steakhouse.pl/gastronomiczna-kostkarka-do-lodu-jak-dziala-maszyna-do-robienia-kostek/ Opisane jest tutaj, jak wybrać właściwą kostkarkę.
Jak również jak działa takie urządzenie.