Forum Klimatyzacja
Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? (/showthread.php?tid=5926)

Strony: 1 2

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - eryk_wiking - 2012-03-11

Witam,
Macie jakiś sposób na zdjęcie elektrozaworu, który się zagotował i stopiony plastik wlał się pomiędzy trzpień i elektrozawór?
Ciąć? Palnikiem grzać? Kluczem pie****ć? Narazie zalałem olejem i licze żę jakoś go jutro wyszarpię.

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - barbie - 2012-03-11

opalarka .

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - mentor12 - 2012-03-11

Z doświadczenia wiem że aby nie wracać do tematu to najlepiej wymienić komplet. Smile Smile

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - crocens - 2012-03-11

heh, jak rzadko ale popieram mentora.

Z chęcią, bo to najszybsza opcja, ale klient jest "trudny".

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - crocens - 2012-03-11

Niestety niie pomogę Ci... nigdy nie miałem podobnego problemu Wink

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - mg - 2012-03-11

Uszczelnienia wyglądają podobnie jak cewka, sprężyna prawdopodobnie straciła swoje właściwości...

Ja zrobił bym tak.Oczywiście wymienię tylko cewkę ale nie daję gwarancji.A opalarka tylko utrwali cewkę w rdzeniu i uszkodzi serwomechanizm cewki Smile Smile o ile już nie jest uszkodzony.Zawsze trzeba likwidować przyczyny a nie skutki.Wracając wiele kilometrów nauczy ciebie diagnozowania Smile

Mentor - ja to wiem, Ty to wiesz, ale klient traktuje jakie kolwiek naprawy jak próbę gwałtu jego portwela i rodziny na 5 pokoleń do przodu i wstecz. Olał bym go ciepłym moczem, ale potem będzie mi zad obgadywał, że dupa a nie serwisant.
Do gościa mam 5 minut pieszo, więc daleko nie jest Wink, tylko czekam na cewkę.

To on jest uzależniony od ciebie a nie ty od niego.Zawsze może wezwać serwis za pomocą przeglądarki internetowej.Kto jest panem? Smile

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - awax - 2012-03-12

Może podaj mu koszt wymiany całego zaworu i koszt wymiany cewki plus ilość godzin jej demontażu x roboczogodzina .
Myślę,że nnowy zawór wyjdzie taniej.Klient nisko wycenia Twój czas pracy.

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - barbie - 2012-03-12

powodem stopienia cewki jest zwykle brak przepływu czynnika przy włączonym zasilaniu cewki .

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - mentor12 - 2012-03-12

Barbie a co jest powodem przy zaworach normalnie otwartych?

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - eryk_wiking - 2012-03-12

Cewka zdjęta.
Rozwaliłem całą obudowę z plastiku, rozgiołem blaszki i rdzeń stopiony powoli ukruszyłem i puściło.
Od tej pory u "sąsiada i innych znajomych" robię jak u obcego, bo jak by się coś nie udało to było by na mnie. Przynajmniej nauczka na przyszłość pozostała Wink

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - awax - 2012-03-12

Ciekawe ile czasu Ci to zajęło i jak rozliczyłeś ten czas pracy?

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - mentor12 - 2012-03-12

Jestem ciekaw czy trzpień nie dostał i ile pożyje.

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - wit - 2012-03-12

dwa płaskie śrubokręty wbite pomiędzy cewkę i korpus zaworu i podważać. jeśli coś takiego nie pomogło -to tylko wymiana kompletu. jeśli wtopine ,tak, że siłowo -śrubokrętowo nie da się wyrwać -to i środek raczej potopiony.

jeśli nie zejdzie cała cewka po "łagodnej lub mniej łagodnej persfazji" -to 90% szans, że bebechy zniszczone. wymiana samej cewki -typu "amputacji po kawałku" to czas więcej wart niż nowy zawór. i prawie pewne, że po takiej naprawie będzie źle. cóż da nowa cewka -jeśli trzpień został zapieczony -lub bez uszczelnień...

Awax
45 minut wiertarką z wiertłem 3mm i dziobania śrubokrętem
cena detal. cewki i robocizna taka sama jak wartość cewki.
Mentor
Gościu nie chce nic dokładać, bo za 3 miesiące zamyka budę i wymiana kompletu była zbyt droga i już porzuciłem asertywność i zmieniłęm samą cewke. Gwarancji na nic nie dałem, bo instalacja jest partyzacka.

Wit
Do przetłoczenia na trzpieniu dostało się troche stopionego plastiku i to trzymało. Nie chciałem się szarpać na siłę, ze względu na to żę mało miejscai ryzyko pozaginania i pourywania.

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - barbie - 2012-03-12

jakiej firmy była cewka ? .

Danfoss

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - wit - 2012-03-12

dwa płaskie śrubokręty powinny takie coś wyważyć.

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - mentor12 - 2012-03-14

Wyważając coś z reguły tworzymy dżwignie.Za pomocą jej mamy wpływ na jakiś element .Powinno brzmi dwuznacznie.A powód kłopotów nadal nie znany.

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - awax - 2012-03-15

wit napisał(a):dwa płaskie śrubokręty powinny takie coś wyważyć.

Dokładnie,czasami może uszkodzić głowicę zaworu ,ale powinno wyważyć
Przy większej ilości czynnika w układzie trochę to ryzykowne.

Patent na zdjęcie elektrozaworu z trzpienia? - Bock - 2012-03-15

zgadza się tym bardziej że trzpienie elektrozaworów też lubią pękać, najlepiej przed taką operacja z podważaniem odessać czynnik a potem azotem sprawdzić na krótkim odcinku czy szczelne to jeszcze będzie ja wymieniam całość tak jest bezpieczniej!