Forum Klimatyzacja
Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima (/showthread.php?tid=6027)

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - karwiec - 2012-04-21

Mam problem z nie działającą klimą, a mianowicie po włączeniu Klimy nic się nie dzieje.

Byłem dzisiaj w serwisie Klimy, sprawdzili i się okazało że jest mało czynnika chłodzącego. Sprawdzili szczelność i wszystko jest OK, została klima napełniona ale nadal nie działa.

Dziwne jest to że nawet się nie włączają wentylatory chłodnicy, a chyba powinny. Sprawdzili mi czy na elektrozawór dochodzi prąd i dochodzi, jak się włączy klimę.

Pytanie czy to może być uszkodzony elektrozawór, jak tak to jak go sprawdzić? A może jest uszkodzony czujnik podciśnienia? Jak można sprawdzić te wszystkie elementy?

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - mentor12 - 2012-04-21

Dziwne jest to że wiedzieli ile uzupełnić stwierdzając że szczelny układ. Sad Tak z ciekawości ile skasowali?

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - karwiec - 2012-04-22

50 PLN, szczelność była sprawdzana dość długo i ciśnienie nie spadło, ale co oni tam wpuszczali to nie wiem. Na pewno z osobnej butli i sprawdzali lejąc ludwik na wszystkie elementy klimy.

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - bodzio - 2012-04-22

"Nabili i nie działa" Big Grin

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - wenon - 2012-04-22

jeśli jest to klima-tronik to pasowało by podpiąć vaga i zobaczyć czy nie ma błędów w układzie klimatyzacji.

tak na marginesie skąd jesteś może ktoś z forum ci ogarnie temat.

PS: za samo nabicie z kontrolą szczelności to mało wzięli, chyba tylko ze względu na to, że klima dalej nie działa.

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - awax - 2012-04-22

Fakt 50 zł. to niewiele zwłaszcza,że lali ludwik,a ten nie jest tani.

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - gajdek419 - 2012-04-22

awax napisał(a):to niewiele zwłaszcza,że lali ludwik,a ten nie jest tani.
A azot jaki jest drogi... kiedyś klient zwrócił sprężarkę na reklamację a jak się okazało to... szczelność układu wodą sprawdzał

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - karwiec - 2012-04-22

Jestem z Warszawy, może ktoś może pomóc lub dać kontakt do jakiegoś dobrego i nie drogiego serwisuSmile

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - mentor12 - 2012-04-22

karwiec napisał(a):Jestem z Warszawy, może ktoś może pomóc lub dać kontakt do jakiegoś dobrego i nie drogiego serwisuSmile
Bogaci twierdzą nie stać mnie na tanie.Z tanim mialeś już do czynienia.Ze skutkiem opisanym.Dlaczego nie skorzystasz z gwarancji wykonania usługi? Cool

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - awax - 2012-04-22

Myślę,że 50 zł.to nie była cena za usługę,a jedynie np.za czynnik.
Pewnie się poddali i chwała im za to,że potrafili się przyznać ,że to ich przerasta.
Gdyby awarii uległa np. pompa wtryskowa to karwiec prawdopodobnie szukałby pomocy w profesjonalnym serwisie niezależnie od ceny.Nauczmy się szanować również wiedzę i doświadczenie fachowców od klimatyzacji,jest ich znacznie mniej niż tych od przywołanych przeze mnie pomp wtryskowych.

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - wenon - 2012-04-23

octavia jest z 2005r wiec potrzebny jest vag z canem(niestety ja mam do starszych wersji więc ci osobiście nie pomogę) aby połączyć się z innymi jednostkami oprócz silnika.
jak chcesz mogę podać ci namiary na diagnostykę elektroniczną u znajomego w milanówku, jeśli problem jest elektryczny na pewno znajdzie przyczynę. na PM poszła informacja.

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima - barczystygogo - 2012-04-27

50zł... hmm... pewnie bylo im glupio i tylko skasowali za gaz... Big Grin słyszałem jak mechanik robil goscia w balona... Gosc sie pyta mechanika dlaczego musi tak czesto dobijac klime, a mechanik na to: Panie przeciez panu wchodzi tylko 550g to kilka razy pan właczy i niema. Big Grin