![]() |
|
Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? (/showthread.php?tid=6033) |
Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - awax - 2012-04-23 Witam Kolejny raz spotkałem się z "projektem" klimatyzacji wykonanym przez inżyniera sanitarnego. "Projektem" to mocno powiedziane,gdyż już na pierwszy rzut oka widać,że nie ma on pojęcia o klimatyzacji,a radosne połączenie z wentylacja powoduje,że urządzenia te wręcz kolidują ze sobą. Co Wy Koledzy na to?Jak Wam się realizuje projekty sporządzane przez inżynierów budowlanych o specjalności sanitarnej? Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - mentor12 - 2012-04-23 Wiesz teraz się kladzie duży nacisk przy odbiorach pod względem sanitarnym .Dlatego ci projektanci mają wzięcie.Jest odbiór sanepidu i musi być sanitarnie.Pod względem energetycnym -technicznym i bezpieczeństwa od tego po mału się odchodzi.słyszałem że jeden producent zaczął produkcję jednostek wewnętrznych oblepionych płytkami a drugi terakotą.Jestem ciekaw co będzie miało lepsze wzięcie
Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - awax - 2012-04-23 Chyba się nie zrozumieliśmy. Projektant jakiegokolwiek budynku zleca projekt instalacji elektrycznej elektrykom,grzewczej energetykom cieplnym itd itd Brak jest uprawnień budowlanych w zakresie klimatyzacji.Podłączono to pod sanitarne pomimo,iż inżynier sanitarny nie jest energetykiem-chłodnikiem. Swego czasu był projekt uprawnień budowlanych w zakresie ograniczonym do chłodnictwa i klimatyzacji jednak pewne organizacje wypowiadając się w naszym imieniu stwierdziły,że nie ma takiej potrzeby. Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - mentor12 - 2012-04-23 Każdy Debil może zrobić projekt.Nie każdy podejmie się jego wykonania
Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - mg - 2012-04-23 Skoro inżynierzy sanitarni mają takie uprawnienia to z nich korzystają. Po prostu, pomieszanie z pokręceniem. Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - awax - 2012-04-24 Nie zakładałem tego wątku aby narzekać i wskazywać absurdy.To potrafimy robić doskonale niemalże na każdy temat. Chodzi mi raczej o to aby podjąć działania umożliwiające zdobywanie uprawnień budowlanych w ograniczonym zakresie klimatyzacyjnym.Takie rozwiązania są możliwe tylko w Ministerstwie Gospodarki mają prawo o tym nie wiedzieć.Może nie czytają tego forum i sądzą,że my tego po prostu nie chcemy ? A tak szczerze to czy kogoś z Kolegów to wogóle interesuje? Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - mentor12 - 2012-04-24 Mnie tak.Awax.Tylko jaki projekt masz w ręku.Bo jeżeli chodzi o klimatyzatory na obiekcie to raczej nie jest projekt tylko szkic.Ale jeżeli masz projekt klimatyzowania pomieszczeń za pomocą ukladu chłodniczego Powyżej określonej objętości to są one zabezpieczone przed nadmiernym wzrostem ciśnienia w układzie mające odpowiednie miejsce dla umieszczenia odpowiedniej plomby z numerem uprawnień.Nie mylmy zabawek klimatyzatorków które moim zdaniem również powinnny być kontrolowane przez UDT mając w pewnych warunkach bardzo wysokie cisńienia robocze niebezpieczne podwyższające niebezpieczeństwo z powodu nie atestowanych materiałów i jakości ich montażu.Projekt zawsze można podpierdolić do zgodnego urzędu. Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - awax - 2012-04-24 Ale co to ma wspólnego z tym co napisałem? W ten sposób znowu rozmydlisz temat i będziemy pisać pracę doktorską na temat całkowicie niezwiązany z wątkiem. Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - mentor12 - 2012-04-24 Wentylacja pochłania energię schładzalnika wyrzucając ją na zewnątrz.Wątkiem są uprawnienia.A po co miejsca na plomby w zabezpieczeniach ciśnieniowych.Myślę że nie mydlę tematu tylko jestem szczery. Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - awax - 2012-04-24 mentor12 napisał(a):Wentylacja pochłania energię schładzalnika wyrzucając ją na zewnątrz.To teraz rozumiem dlaczego mi nie chłodzi,ale wolałbym w założonym przeze mnie wątku uzyskać opinię o sprawach związanych z uprawnieniami do projektowania klimatyzacji. Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - mentor12 - 2012-04-24 Ja miałem to do powiedzenia.Ale jeszcze są inni użytkownicy których na opinię za pewne stać. Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - adamdud - 2012-04-24 awax napisał(a):Wiesz czasami nikt woli nie odpowiadać ze względu na pewne "nowo powstałe" osoby na forummentor12 napisał(a):Wentylacja pochłania energię schładzalnika wyrzucając ją na zewnątrz.To teraz rozumiem dlaczego mi nie chłodzi,ale wolałbym w założonym przeze mnie wątku uzyskać opinię o sprawach związanych z uprawnieniami do projektowania klimatyzacji.
Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane? - awax - 2012-04-25 Może jednak warto się określić w tym temacie. Jak tak dalej pójdzie to chcąc wykonać instalację klimatyzacyjną będziemy mieli obowiązek robić to pod nadzorem inspektora sanitarnego ,który np każe nam wykonać instalację kanalizacji i przy okazji podwieśić klimatyzatorki,(nie ujmując nic hydraulikom). |