Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jakie uprawnienia ?sanitarne?,budowlane?

13 Odpowiedzi, 12388 Wyświetleń

awax

2012-04-23, 06:53:17
Top użytkownik
Witam
Kolejny raz spotkałem się z "projektem" klimatyzacji wykonanym przez inżyniera sanitarnego.
"Projektem" to mocno powiedziane,gdyż już na pierwszy rzut oka widać,że nie ma on pojęcia o klimatyzacji,a radosne połączenie z wentylacja powoduje,że urządzenia te wręcz kolidują ze sobą.
Co Wy Koledzy na to?Jak Wam się realizuje projekty sporządzane przez inżynierów budowlanych o specjalności sanitarnej?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-23, 17:44:36
Top użytkownik
Wiesz teraz się kladzie duży nacisk przy odbiorach pod względem sanitarnym .Dlatego ci projektanci mają wzięcie.Jest odbiór sanepidu i musi być sanitarnie.Pod względem energetycnym -technicznym i bezpieczeństwa od tego po mału się odchodzi.słyszałem że jeden producent zaczął produkcję jednostek wewnętrznych oblepionych płytkami a drugi terakotą.Jestem ciekaw co będzie miało lepsze wzięcie Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-23, 17:58:48 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-23, 18:20:16
Top użytkownik
Chyba się nie zrozumieliśmy.
Projektant jakiegokolwiek budynku zleca projekt instalacji elektrycznej elektrykom,grzewczej energetykom cieplnym itd itd
Brak jest uprawnień budowlanych w zakresie klimatyzacji.Podłączono to pod sanitarne pomimo,iż inżynier sanitarny nie jest energetykiem-chłodnikiem.
Swego czasu był projekt uprawnień budowlanych w zakresie ograniczonym do chłodnictwa i klimatyzacji jednak pewne organizacje wypowiadając się w naszym imieniu stwierdziły,że nie ma takiej potrzeby.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-23, 20:29:30
Top użytkownik
Każdy Debil może zrobić projekt.Nie każdy podejmie się jego wykonania Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-04-23, 22:07:48
Top użytkownik
Skoro inżynierzy sanitarni mają takie uprawnienia to z nich korzystają.
Po prostu, pomieszanie z pokręceniem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-23, 22:10:19 przez mg.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-24, 06:55:12
Top użytkownik
Nie zakładałem tego wątku aby narzekać i wskazywać absurdy.To potrafimy robić doskonale niemalże na każdy temat.
Chodzi mi raczej o to aby podjąć działania umożliwiające zdobywanie uprawnień budowlanych w ograniczonym zakresie klimatyzacyjnym.Takie rozwiązania są możliwe tylko w Ministerstwie Gospodarki mają prawo o tym nie wiedzieć.Może nie czytają tego forum i sądzą,że my tego po prostu nie chcemy ?
A tak szczerze to czy kogoś z Kolegów to wogóle interesuje?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-24, 19:15:00
Top użytkownik
Mnie tak.Awax.Tylko jaki projekt masz w ręku.Bo jeżeli chodzi o klimatyzatory na obiekcie to raczej nie jest projekt tylko szkic.Ale jeżeli masz projekt klimatyzowania pomieszczeń za pomocą ukladu chłodniczego Powyżej określonej objętości to są one zabezpieczone przed nadmiernym wzrostem ciśnienia w układzie mające odpowiednie miejsce dla umieszczenia odpowiedniej plomby z numerem uprawnień.Nie mylmy zabawek klimatyzatorków które moim zdaniem również powinnny być kontrolowane przez UDT mając w pewnych warunkach bardzo wysokie cisńienia robocze niebezpieczne podwyższające niebezpieczeństwo z powodu nie atestowanych materiałów i jakości ich montażu.Projekt zawsze można podpierdolić do zgodnego urzędu.

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-24, 19:21:51
Top użytkownik
Ale co to ma wspólnego z tym co napisałem?
W ten sposób znowu rozmydlisz temat i będziemy pisać pracę doktorską na temat całkowicie niezwiązany z wątkiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-24, 19:23:10 przez awax.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-24, 19:45:10
Top użytkownik
Wentylacja pochłania energię schładzalnika wyrzucając ją na zewnątrz.Wątkiem są uprawnienia.A po co miejsca na plomby w zabezpieczeniach ciśnieniowych.Myślę że nie mydlę tematu tylko jestem szczery.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-24, 19:50:02 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-24, 19:48:49
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Wentylacja pochłania energię schładzalnika wyrzucając ją na zewnątrz.
To teraz rozumiem dlaczego mi nie chłodzi,ale wolałbym w założonym przeze mnie wątku uzyskać opinię o sprawach związanych z uprawnieniami do projektowania klimatyzacji.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-24, 20:46:37
Top użytkownik
Ja miałem to do powiedzenia.Ale jeszcze są inni użytkownicy których na opinię za pewne stać.

Tom Peters
  • Odpowiedz

adamdud

2012-04-24, 20:54:25
Użytkownik
awax napisał(a):
mentor12 napisał(a):Wentylacja pochłania energię schładzalnika wyrzucając ją na zewnątrz.
To teraz rozumiem dlaczego mi nie chłodzi,ale wolałbym w założonym przeze mnie wątku uzyskać opinię o sprawach związanych z uprawnieniami do projektowania klimatyzacji.
Wiesz czasami nikt woli nie odpowiadać ze względu na pewne "nowo powstałe" osoby na forum Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2012-04-25, 06:32:07
Top użytkownik
Może jednak warto się określić w tym temacie.
Jak tak dalej pójdzie to chcąc wykonać instalację klimatyzacyjną będziemy mieli obowiązek robić to pod nadzorem inspektora sanitarnego ,który np każe nam wykonać instalację kanalizacji i przy okazji podwieśić klimatyzatorki,(nie ujmując nic hydraulikom).
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa