Forum Klimatyzacja
Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? (/showthread.php?tid=6268)

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - jedlica - 2014-01-26

Witam,

grzeję sklep klimatyzatorem zibro 3032, Chcialbym zaizolować sprężarkę ( zapsikać pianką ) żeby podnieść sprawność. Czy mogę tak zrobić? nie przegrzeje się podczas dłuższej pracy?

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - klimatolog - 2014-01-26

Ja tego nie polecam.Choć szkoły są różne.Izolując zwiększamy temperaturę sprężarki.Nie izolując pomniejszamy prąd pobierany przez sprężarkę.Co jest lepsze?

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - jedlica - 2014-01-26

a termostat włączający grzałkę jest w sprężarce czy na zewnątrz?

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - awax - 2014-01-26

Można "zapsikać" tylko w czym miałoby to znacząco pomóc?

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - klimatolog - 2014-01-26

Podniesieniu temperatury skraplania.

Klimatyzator zostawiam włączony na noc tz. z funkcją włączenia się na 8 rano i nagrzania sklepu. Przy temp zewnętrznej blisko zera włącza się grzałka oleju, która pobiera prąd całą noc. Myślałem że jak zaizoluję to chociaż połowę tej mocy zużyje. Obecnie od 18 do 8 rano pobiera około 1,5Kwh

I w późniejszej pracy w ciągu dnia obniżyłby to zużycie energii i może polepszyło warunki pracy?

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - awax - 2014-01-27

jedlica napisał(a):Klimatyzator zostawiam włączony na noc tz. z funkcją włączenia się na 8 rano i nagrzania sklepu. Przy temp zewnętrznej blisko zera włącza się grzałka oleju, która pobiera prąd całą noc. Myślałem że jak zaizoluję to chociaż połowę tej mocy zużyje. Obecnie od 18 do 8 rano pobiera około 1,5Kwh

I w późniejszej pracy w ciągu dnia obniżyłby to zużycie energii i może polepszyło warunki pracy?

Przy takiej pracy to myślę ,że warto.

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - jedlica - 2014-01-27

OK, dzięi za odp.

A czy termostat włączający grzałkę oleju jest w sprężarce wmontowany?

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - barbie - 2014-01-27

sprężarka nagrzewa się nawet do 160 stopni-piana tego nie wytrzyma ! .

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - coolmaker1 - 2014-01-27

Witam. Kolego Barbie, a gdzie to kolega przeczytał z tymi 160 stopniami .

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - barbie - 2014-01-27

tyle wytrzymuje izolacja sprężarki .przy niedoborze czynnika i brudnym skraplaczu będzie gorąco .po izolacji pianą będą drgania sprężarki umieszczonej na gumach .

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - klimatolog - 2014-01-27

barbie napisał(a):sprężarka nagrzewa się nawet do 160 stopni-piana tego nie wytrzyma ! .
Barbie piana w karterze oznacza nie do końca odparowany czynnik chłodniczy.Co może być powodem zbyt małego jego przegrzania np.Zbyt dużej spręzarki-zbyt małym parownikiem-zbyt duża ilością czynnika-Brakiem grzałki kartera-nie odpowiednio ułożonym rurociągiem.Wymieniać dalej?barbie nie siej.Pienienie nie wynika ze zbyt wysokiej temperatury oleju a ze zbyt jej niskiej.Moim zdaniem zacznij smażyć frytki dla forumowiczów na układach które zagotowałeś.

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - irroda - 2014-01-28

zamiast zapsikać pianą, lepiej uszyj jej ciepły sweterek, a na lato ją obnaż.

Czy mogę zaizolować termicznie sprężarkę w klimatyzatorze? - MarioO - 2014-01-28

sorry Taki mamy klimat