Forum Klimatyzacja
Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. (/showthread.php?tid=6389)

Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - mariusz01041975 - 2012-07-12

Witam, mam problem z klimatyzacją w mojej Megi, mianowicie układ klimatyzacji jest gdzieś nieszczelny.
Autko kupiłem w tamtym roku, klimatyzacji nieużywałem, teraz przy takich upałach zainteresowałem sie nią.
I sie okazało że w układzie wcale niebyło czynnika chłodzącego.
Gość od klimatyzacji napełnił mi układ azotem, by sprawdzić układ i sie okazało że jest gdzieś nieszczelność.
Popsikał mi jakąs specjalna pianą, chłodnice, wszystkie łącza, sprężarke klimatyzacji, gdzie tylko było możliwe i nic to nie dało.
Nie było widać zadnych pęcherzów powietrza.
Jak ktos może prosze pomoc, postanowiłem samemu jakoś zlokalizować tą nieszczelność.
Gdzie zazwyczaj robi sie nieszczelność w klimatyzacji w Megi ?

Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - p.obelix - 2012-07-12

To nie te forum !! przenieś post do samochodówki.

Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - azydek - 2012-07-13

Generalnie to napisz do jakiego sprzętu masz dostęp i co właściwie chciałbyś samodzielnie zrobić to się coś doradzi.

Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - Tadeusz4321 - 2012-07-13

p.obelix napisał(a):To nie te forum !! przenieś post do samochodówki.
Raczej to forum.
Mariusz Musisz podjechać do serwisu auto klimatyzacji i fachowcy na pewno znajdą wyciek.Wyciek może być poza komorą silnika np z parownika który jest pod deską rozdzielcza.Ale są kamery i można i tam dostać się.Trzeba mieć tylko odpowiedni sprzęt.Prócz tego detektor gazu...........

Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - mariusz01041975 - 2013-02-27

Fachowcy rozkladaja rence.
Niemoga znalezc wycieku.
Na azot sprawdzali, po jakims czasie spada o pare kresek.
Pianka psikali , bąbli nigdzie nie widac.
Wyglada na szczelna, ale tak niejest.
Tylko odsylaja mnie od mechanika do mechanik.
Co najczesciej ulega awarii klimatyzacji w Renault Megane I. Lift z 2002r.

Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - awax - 2013-02-27

Kolego,poszukaj Fachowców.
Nieszczelność może być w każdym miejscu układu.W Twoim przypadku zlokalizowanie jej może zabrać dużo czasu ale to jest do zrobienia.
Trzeba po prostu dzielić układ i sprawdzać poszczególne części.
Cóż czas musi kosztować i trzeba być przygotowanym na wydatek.

Renault Megane I, 2002 r. 1.4 16V. Klimatyzacja nieszczelna. - coldtherm - 2013-02-27

dla mnie to niezrozumiałe niemożność odszukania nieszczelności w samochodzie hehehe żenada ostatnio szukałem nieszczelności w okładzie mroźni szokowego mrożenia i skraplacz miał 150 kw mocy w przybliżeniu dwie powierzchnie meganki
skoro nie znaleźli na połączeniach ani wymiennikach to węże przy tym roczniku to prawdopodobne