![]() |
|
mroźnia - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: mroźnia (/showthread.php?tid=6552) |
mroźnia - Qba - 2012-08-28 Witam - nowa restauracja (suporex) w środku pomieszczenie 18m sześciennych - klient zdecydował że przeznaczy je na mroźnię (-18 do -20*) (nie wie jeszcze ile będzie docelowo wsadu -chce ograniczyć ilość zamrażarek) - zdecydowałem się na agregat o Q=2,5kw przy t/o -35* chlodnica - jeszcze nie zdecydowalem oraz płyta warstwowa chlodnicza o gr.160mm z rdzeniem poliuretanowym Proszę o opinię Pzdr mroźnia - awax - 2012-08-28 Fajnie,dobór agregatu bez znajomości wsadu mroźnia - barbie - 2012-08-28 to nie jest fabryka-wsad jest zamrożony . mroźnia - klimatolog - 2012-08-28 barbie A jak energetyka zawiedzie to co w tedy?Wysyłka do zamrażalni?Powrót i ponowne przechowywanie? mroźnia - Shitashii - 2012-08-28 klimatolog napisał(a):A jak energetyka zawiedzie to co w tedy?(...)To powinni mieć agregat prądotwórczy. Po drugie energetyka bardzo rzadko zawodzi na dłużej. mroźnia - wit - 2012-08-28 jak kładziesz płyty warstwowe -jako "kontenerek" wstawiany do pomieszczenia z odstępem od ściana -czy wykładasz ściany płytami? W drugim przypadku izolacja może być troszkę cienka... liczyłeś spadki temp przez grubość ściany i warunki wykraplania? w restauracji może być spora wilgotność powietrza -i łatwo o roszenie -także WEWNĄTRZ ścian. mroźnia - Qba - 2012-08-29 wykładam ściany płytami a ta grubość to min.jakie wychodzi - wsad do 0,5 tony nie więcej Pzdr mroźnia - awax - 2012-08-29 barbie napisał(a):to nie jest fabryka-wsad jest zamrożony . Nie wiemy czy zamrożony,moga być np półtusze itd mroźnia - barbie - 2012-08-29 zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne . mroźnia - awax - 2012-08-29 barbie napisał(a):zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne . Bezsensowny to jest dobór elementów układu chłodniczego bez podstawowych informacji.Chociażby takiej czy wsad będzie zamrożony. Można "na oko"ale kto zapłaci za ewentualny błąd? mroźnia - miezala5 - 2012-08-30 awax napisał(a):barbie napisał(a):zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne . Myślisz że inwestor ci odpowie na pytanie wsadu? Napewno mało który! Najczęsciej przechowują w tego typu małych mroźniach produkty już zamrożone i przywiezione lub swierze miesa upieczone ktore i tak najlepiej na poczatek wrzucic do szokówki! mroźnia - awax - 2012-08-30 Inwestor musi podać choćby orientacyjne. Restauracje potrafia tez mrozić produkcję np.pierogi itp do sprzedaży zewnętrznej.Tel wielkości mroznia może m.in.na to wskazywać. mroźnia - klimatolog - 2012-08-30 Wyrażnie napisano że klient chce ograniczyć ilość zamrażarek.Czyli trzeba liczyć się z towarem do zamrożenia. |