Forum Klimatyzacja
mroźnia - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: mroźnia (/showthread.php?tid=6552)



mroźnia - Qba - 2012-08-28

Witam
- nowa restauracja (suporex) w środku pomieszczenie 18m sześciennych - klient zdecydował że przeznaczy je na mroźnię (-18 do -20*) (nie wie jeszcze ile będzie docelowo wsadu -chce ograniczyć ilość zamrażarek)
- zdecydowałem się na agregat o
Q=2,5kw przy t/o -35*
chlodnica - jeszcze nie zdecydowalem
oraz płyta warstwowa chlodnicza o gr.160mm z rdzeniem poliuretanowym

Proszę o opinię
Pzdr


mroźnia - awax - 2012-08-28

Fajnie,dobór agregatu bez znajomości wsadu


mroźnia - barbie - 2012-08-28

to nie jest fabryka-wsad jest zamrożony .


mroźnia - klimatolog - 2012-08-28

barbie A jak energetyka zawiedzie to co w tedy?Wysyłka do zamrażalni?Powrót i ponowne przechowywanie?


mroźnia - Shitashii - 2012-08-28

klimatolog napisał(a):A jak energetyka zawiedzie to co w tedy?(...)
To powinni mieć agregat prądotwórczy. Po drugie energetyka bardzo rzadko zawodzi na dłużej.


mroźnia - wit - 2012-08-28

jak kładziesz płyty warstwowe -jako "kontenerek" wstawiany do pomieszczenia z odstępem od ściana -czy wykładasz ściany płytami?

W drugim przypadku izolacja może być troszkę cienka... liczyłeś spadki temp przez grubość ściany i warunki wykraplania? w restauracji może być spora wilgotność powietrza -i łatwo o roszenie -także WEWNĄTRZ ścian.


mroźnia - Qba - 2012-08-29

wykładam ściany płytami a ta grubość to min.jakie wychodzi
- wsad do 0,5 tony nie więcej
Pzdr


mroźnia - awax - 2012-08-29

barbie napisał(a):to nie jest fabryka-wsad jest zamrożony .

Nie wiemy czy zamrożony,moga być np półtusze itd


mroźnia - barbie - 2012-08-29

zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne .


mroźnia - awax - 2012-08-29

barbie napisał(a):zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne .

Bezsensowny to jest dobór elementów układu chłodniczego bez podstawowych informacji.Chociażby takiej czy wsad będzie zamrożony.
Można "na oko"ale kto zapłaci za ewentualny błąd?


mroźnia - miezala5 - 2012-08-30

awax napisał(a):
barbie napisał(a):zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne .

Bezsensowny to jest dobór elementów układu chłodniczego bez podstawowych informacji.Chociażby takiej czy wsad będzie zamrożony.
Można "na oko"ale kto zapłaci za ewentualny błąd?

Myślisz że inwestor ci odpowie na pytanie wsadu?
Napewno mało który!
Najczęsciej przechowują w tego typu małych mroźniach produkty już zamrożone i przywiezione lub swierze miesa upieczone ktore i tak najlepiej na poczatek wrzucic do szokówki!


mroźnia - awax - 2012-08-30

Inwestor musi podać choćby orientacyjne.
Restauracje potrafia tez mrozić produkcję np.pierogi itp do sprzedaży zewnętrznej.Tel wielkości mroznia może m.in.na to wskazywać.


mroźnia - klimatolog - 2012-08-30

Wyrażnie napisano że klient chce ograniczyć ilość zamrażarek.Czyli trzeba liczyć się z towarem do zamrożenia.