Forum Klimatyzacja
Klimatyzacja nowa czy używana - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzacja nowa czy używana (/showthread.php?tid=6609)

Klimatyzacja nowa czy używana - honza - 2012-09-29

Witam

Przymierzam się do zakupu klimatyzatora kanałowego do grzania/schładzania hali produkcyjnej.
Niby odpowiedz jasna, ale w dobie zalewu produktów marnej jakości mam dylemat, szczególnie że nie mam żadnego pojęcia o klimatyzatorach.

Dlatego prosił bym o poradę czy inwestować w nową klimę z niższej półki np. Galanz, MDV itp, czy może używaną nie starszą jak 5 lat markową.

Drugą sprawa, z tego co wyczytałem mi by wystarczyła klima on/off, a z tego co widzę renomowani producencji przeszli już praktycznie na invertery.

pozdr

Klimatyzacja nowa czy używana - klimatolog - 2012-09-29

To ma polegać na zasadzie sondażu?

Klimatyzacja nowa czy używana - monterod2002 - 2012-09-30

Panie honza po pierwsze jaka hala produkcyjna co tam produkuje się i jaka duża. Klima ogólnie nie służy do grzania tylko podgrzewania. Ogólnie potrzeba więcej danych to coś można więcej doradzić. bo być może warto było się zastanowić nad centralą wentylacyjną z nagrzewnicą i chłodnicą.
pozdrowionka

Klimatyzacja nowa czy używana - klimatolog - 2012-09-30

Zaufaj mając gwarancję proponującego ?

Klimatyzacja nowa czy używana - awax - 2012-09-30

Problem jest taki sam jak przy wyborze samochodu.Nowy czy używany?Sam musisz zdecydować .

Klimatyzacja nowa czy używana - Instalarorek_45 - 2012-10-12

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że niestety - jeśli coś jest używane (lub bardzo tanie), to kosztuje nas podwójnie :/

Sam skuszony niską ceną oraz świetnymi opiniami zakupiłem przenośny system z gwarancją (był to klimatyzator tego producenta klimatyzacja, używany w sklepie odzieżowym) na kilka miesięcy. Po upływie tego okresu klimatyzacja po prostu się zepsuła i zostałem z niedziałającym sprzętem i koniecznością zakupu nowego.
Jak się później okazało, ktoś dokonał nieumiejętnych napraw, które spowodowały kompletną destrukcję urządzenia.

Nie wiem jak się to ma w przypadku klimatyzatorów przemysłowych - może w ich wypadku nie zdarzają się sytuacje takie jak moja?

Klimatyzacja nowa czy używana - klimatolog - 2012-10-12

Sklepy odzieżowe i warzywne powinny posiadać skróconą gwarancję.Czyściłeś kiedyś filtry?
W przypadku układów przemysłowych również należy wymieniać filtry.W okresie gwarancyjnym robi to serwis za odpowiednią opłatą.Po według potrzeb użytkownika.

Klimatyzacja nowa czy używana - Pogotowie_chłodnicze - 2013-01-15

Witam, mam do sprzedania kanałówkę Yorka 6,4 kW. Używana była pół roku.
Jak by ktoś był zainteresowany, proszę pisać.

Pozdrawiam

Klimatyzacja nowa czy używana - klimarian - 2013-01-15

Witam, w ostatnim czasie szukałem dobrego instalatora klimatyzacji w hali produkcyjnej.Szerze powiem że duży wpływ na mój wybór miała opinia tych którzy montowali klimatyzatory.
Wybrałem dobrego fachowce który ma zakład w moim mieście i w razie potrzeby dzwonie i nie muszę długo czekać na przybycie.
Należy tez mieć na uwadze przy wyborze sprzętu dobrą markę a nie chińszczyznę.
Pozdrawiam

Klimatyzacja nowa czy używana - frost-ch - 2013-01-15

Klimatyzacja pracuje w ciężkich warunkach nie umiejętnie serwisowana i nie starannie zamontowana już po 3 sezonach może być wrakiem tego nie widać trzeba mieć dużo szczęścia zeby kupić coś dobrego poza tym górna półka cenowa nie gwarantuje bezawaryjności tylko drogie części . Radzę poszukać solidnej firmy instalującej

Klimatyzacja nowa czy używana - dondonos - 2013-01-22

Witam , kupiłem klimatyzacje nową ponieważ się bardziej opłaca niż używana ponieważ koszty naprawy są bardzo drogie a tak bez problemu zamówiłem w polecanej firmie [REKLAMA] , przyjechali i już pracuje u mnie bez żadnych zastrzeżeń od 3 lat . Pozdrawiam

Klimatyzacja nowa czy używana - bartekw - 2013-01-22

zgadzam sie w 100% frost-ch spotykam sie na codzien z klimami roznie montowanymi, wsrod nich sa urzadzenia z bardzo niskiej polki cenowej typu castorama ale porzadnie zamontowane i rzetelnie serwisowane dzialaja latami jak i rowniez z bardzo drogim sprzetem montowanym chyba przez ogrodnika ktore na niewiele sie zdaja a pracuja np sezon.
A Panie o niezwykle podejrzanym nicku dondonos ameryki nie odkrywamy tak? jesli przeliczyc ryzyko i koszty zawsze lepiej kupic nowe urzadzenie chociazby ze wzgledu wlasnie na gwarancje trwajaca latami Smile

Klimatyzacja nowa czy używana - wadim - 2013-01-28

...uzywana zdecydowanie bedzie co robićSmile i dasz zarobić innym do czasu jak zrozumiesz ze jednak przyinwestujesz i kupisz nowa, a w tedy i tak dasz zarobićSmile

Klimatyzacja nowa czy używana - klimatolog - 2013-01-29

Chytry dwa razy traci?