![]() |
|
jak to obliczyć - chłodzenie wodą - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: jak to obliczyć - chłodzenie wodą (/showthread.php?tid=6688) |
jak to obliczyć - chłodzenie wodą - pietja - 2012-11-22 Witam Na wstępie może napiszę że nie mam wiedzy technicznej dotyczącej chłodzenia - ale mam też pomysł który może pomoże rozwiązać pewien problem. Pomysł polega na stworzeniu rozwiązania do chłodzenia szafy serwerowej generującej dajmy na to 10KW ciepła przy pomocy wymiennika woda - powietrze zainstalowanego z przodu szafy oraz identycznego z tyłu szafy. Miałoby to działać następująco - do wymiennika przedniego podajemy wodę o temperaturze X - przechodzi ona przez wymiennik i wentylatorem wtłaczane jest schłodzone powietrze do serwerów - powietrze ogrzewa się przechodząc przez serwery (zaciągają one powietrze od frontu i wyrzucają tyłem) i tam trafia na wymiennik w którym ciepło oddawane jest do wody. Temperatura jaka jest potrzebna na wlocie to 23-25 stopni. Temperatura osiągana na wylocie to nawet ponad 40 stopni. Niestety nie potrafię obliczyć kilku rzeczy: 1. Wymaganej temperatury wody na wejściu aby zapewnić wymaganą temperaturę powietrza na wlocie - zapewne zależy to od wymiennika. 2. Wymaganego przepływu tej wody na minutę - zapewne to też zależy od wymiennika. 3. Zakładając że jest to układ zamknięty - jaką pojemność musi mieć zbiornik buforowy? 4. Zakładając że pomieszczenie w którym znajduje się zbiornik buforowy ma stałą całoroczną temperaturę 8 stopni - czy układ taki ma szanse się "zagotować"? Innymi słowy - musiałbym się dowiedzieć po jakim czasie działania takiego układu temperatura wody w buforze stanie się na tyle duża że woda ta docierając do wymiennika frontowego nie zapewni odpowiednich warunków chłodzenia serwerom i się one wyłączą. Wiem - może pomysł jest z kosmosu ale podobne instalacje działają na skalę przemysłową (google). Pozdrawiam Pietja jak to obliczyć - chłodzenie wodą - awax - 2012-11-23 Pomysł nie jest z kosmosu ,jednak tu trzeba wykonać normalny projekt dla konkretnych warunków. jak to obliczyć - chłodzenie wodą - rabix - 2012-11-26 Zakładając, że na chłodnicę powietrza napływa powietrze o temp. 40 st. C i ma być schłodzone do 25 st. C oraz moc cieplną, którą należy odebrać z serwera na poziomie 10 kW to na ten proces potrzeba dostarczyć powietrza w ilości 2000 m3/h. Ta ilość powietrza musi być przetłoczona przez szafę rackową, a nie jest to mało, wymagany będzie spory wentylator i konieczność ukierunkowania jakoś tego przepływu. Nie wiem jakby miała wyglądać sama instalacja tego rozwiązania, tzn. każda szafa ma swój własny zestaw wymienników? Jeśli chodzi o sam bufor wodny to dla całej serwerowni czyli np. 10 szaf i z każdej 10 kW ciepła to będzie on znacznych rozmiarów, a w przypadku wycieku wody z instalacji nie chcę myśleć co stanie się z serwerami. Kolejny problem to chaotyczne mieszanie się strumieni powietrza w samej serwerowni, zapewne należało by ustawić serwery w ten sposób aby stworzyć zimne i gorące korytarze. jak to obliczyć - chłodzenie wodą - crocens - 2012-11-26 Musisz znaleźć projektanta który który pracował lub projektował podobne układy. Sam nie dasz rady chodzby tutaj 100 postów napisano. Dodatkowa trudność w wdrożeniu to silna konkurencja w tym segmencie oferująca rozwiązania pozwalające na odbiór do 60kW z jednej szafy rack. Na domiar złego to rozwiązania bardziej "eleganckie" o których istnieniu nie wiadomo do póki nie przyjrzysz się bliżej samym szafom... Ale do wytrwałych świat należy. PS. 2000m3/h to nie dużo, wręcz mało... jedna z firm których urządzenia wdrażałem ma wstawki między szafy które wtłaczają bagatela około 8000m3/h prosto na serwery... urządzenia wielkości połowy szafy rack. Co do zbiornika buforowego to dobiera się go głównie wg 2 kryteriów: 1. Czas potrzebny na załadowanie i rozładowanie zbiornika musi zapewni odpowiednią ilość startów sprężarek na godzinę 2. Czas autonomii UPSów tudzież innych systemów zabezpieczających. Temat można rozpisać na na dobrą książkę dlatego sądzę, że dobry projektant/PRAKTYK załatwiłby sprawę za rozsądne pieniądze... jak to obliczyć - chłodzenie wodą - rabix - 2012-11-27 crocens napisał(a):Co do zbiornika buforowego to dobiera się go głównie wg 2 kryteriów: Pytający miał na myśli układ z tak dużym buforem, który jest zamontowany w pomieszczeniu o niskiej temp., że nie wymaga to schładzania zładu za pomocą urządzenia sprężarkowego... Tak mi się wydaje. jak to obliczyć - chłodzenie wodą - syllwias - 2013-01-17 Jestem średniozaawansowanym fachowcem w branży chłodniczej. Ale wydaje mi się że w takim rozwiązaniu skropliny pojawiające się na wymienniku mogą uszkodzić serwery. Brałeś pod uwagę jak odprowadzić skropliny? jak to obliczyć - chłodzenie wodą - klimatolog - 2013-01-17 A co z wodą zimną pobraną zrobić po odzyskaniu ciepła?Wielki zbiornik buforowy był by potrzebny.Najpierw trzeba stworzyć obieg wewnętrzny nie zależny aby ciepło pobrane oddać w tym budynku.Latem jest to możliwe tylko wtedy gdy układ posiada dolne żródło ciepła.Taki sobie akumulatorPomysł dobry na zimę dla chotelu który obsługuje dużo gości hotelowych. jak to obliczyć - chłodzenie wodą - Shitashii - 2013-01-17 klimatolog napisał(a):(...) dla chotelu (...).i wszystko w temacie. Zdaje mi się, że jest ustawa o języku polskim... |