![]() |
|
Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa (/showthread.php?tid=6930) Strony:
1
2
|
Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-03 Witam, mam dylemat odnośnie montażu klimatyzacji na ścianie żelbetowej (głównie takie mam w mieszkaniu) czy nie da się w tych ścianach w korytkach poprowadzić łączy klimatyzacji muszą to być naścienne korytka szpecące ściany ? pozdr. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - Shitashii - 2013-04-03 Odpowiedź naprowadzająca: obniżysz koszt montażu jeśli bruzdy w ścianach sam wykonasz. A ile metrów tej instalacji? Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-03 no właśnie firma od montażu klimatyzacji nie chce zrobić bruzd w takiej ścianie od jednostki zewn do urządzenia 4-5 metrów, chce zaś robić naścienne korytka, których z kolei ja nie chcę. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - Xofer - 2013-04-03 sympatico napisał(a):no właśnie firma od montażu klimatyzacji nie chce zrobić bruzd w takiej ścianie od jednostki zewn do urządzenia 4-5 metrów, chce zaś robić naścienne korytka, których z kolei ja nie chcę. Zmień firmę
Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-03 czyli nie ma problemu z robieniem bruzd w ścianach żelbetowych ? żadne pęknięcia nie grożą w przyszłości ? Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - eryk_wiking - 2013-04-03 jak ściana ma 5 cm grubości a zrobisz korytko 4 cm głębokości to pewnie będą pęknięcia ![]() problem w żelbecie jest taki że jest twardy i nikt nie garnie się żeby w nim kuć / ciąć, pomieszczenie zabezpieczyć, sprzątać itd. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-03 mieszkanie jest w stanie developerskim wszystko jest robione od początku nic tam nie ma. to że jest twardy to wiem ale czy niemożliwe jest poprowadzenie bruzd pod łączenia klimatyzacji... Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - bartekyogico - 2013-04-03 sympatico napisał(a):czyli nie ma problemu z robieniem bruzd w ścianach żelbetowych ? żadne pęknięcia nie grożą w przyszłości ?Ten żelbet też jest tam z jakiegoś powodu i czemuś służy... Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - klimatolog - 2013-04-03 sympatico napisał(a):mieszkanie jest w stanie developerskim wszystko jest robione od początku nic tam nie ma. to że jest twardy to wiem ale czy niemożliwe jest poprowadzenie bruzd pod łączenia klimatyzacji...Jest możliwe i wskazane.Ale warunkiem takiego połączenia jest to aby rurociąg nie podlegał naprężeniom-czyli np ułożony pod tynkiem np. w korycie a nie zabetonowany na żywca w nowym budynku który zacznie pracować. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-03 czyli korytko w bruździe w ścianie żelbetowej ? Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - klimatolog - 2013-04-03 Ja bym tak zrobił.O ile nie nośna. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-03 miejsce gdzie pierwotnie miała być zainstalowana klima to ściana żelbet. pozostaje pytanie dlaczego ekipa montażowa nie chce tego zrobić i chce poprowadzić korytko natynkowe...nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - klimatolog - 2013-04-03 Dopłacić? Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-03 żeby to było takie proste, forma wykończeniowa z którą podpisałem umowę na remont wynajęła podwykonawce, który miał zająć się klimatyzacją i oni nie chcą zrobić tych bruzd w żelbetonie (nie ze względu na kasę) i się zastanawiam co z tym fantem zrobić bo na tynkowych korytek nie chcę na ścianach. Jutro mam spotkanie na miejscu zobaczymy co zaproponują. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - klimanovum - 2013-04-04 wynajmij podwykonawców do wykucia bruzdy Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - byniom - 2013-04-04 Położyć rurki na ścianie a na nia położyć stelaż i płytę gipsowokartonową , Będzie bez kucia a ściana zmniejszy się że nikt tego nie zobaczy nawet. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - irroda - 2013-04-04 firma nie chce kuć w ścianie nośnej - bo to nie dozwolone, w razie problemów to ta firma będzie odpowiadać, bo klient nie musi się na tym znać - dlatego bierze firmę. Jak bruzdę wykujesz sam, to wtedy firma zamontuje w bruździe - tylko w umowie napiszą, że rurociąg zamontują w przygotowanym przez klienta korycie, wtedy są czyści , a odpowiadasz ty. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - ON/OFF - 2013-04-04 Proponuje sprawdzic na jakiej głębokości jest zbrojenie. Jesli da się zrobić bruzdę bez ruszania prętów o głebokości ok. 4 cm to powiny sie rury zmieścić. Jeśli jest płyciej to proponuję podobnie jak Byniom płytę katongips ale nie na stelażu tylko bezposrednio na ścianę - masz te 15 mm dodatkowo w czym chować. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-04 niestety powodziło się najgorsze praktycznie wszystkie ściany są nośnymi żelbetowymi 23cm nawet ta oddzielająca pokoje...pozostaje montaż w zabudowie kartonogipsowej jak radzicie, na szczęście w jednym z pokoi jest kawałek kostki gdzie można się przebić na balkon. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - hubertox - 2013-04-04 Nie wiem jaka jest sytuacja odnośnie lokalizacji jednostki zewnętrznej. Może da się wykorzystać kanały w płycie żelbetowej. W każdej płycie są kanały i to spore. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - klimatolog - 2013-04-04 Czy ktoś pisze że to ściany nośne?Bunkier? Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-04 właśnie to wygląda trochę jak bunkier, praktycznie wszystkie są ściany nośne dość grube. tylko w jednym miejscu są cegły umożliwiające przebicie się.
Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - Denior - 2013-04-04 Na wszelki wypadek wspomnę żeby rurociąg był z jednego kawałka, nie spawany, bo jeśli kiedykolwiek będzięsz miał nieszczelność to będzie ponowne kucie
Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - aminokwas - 2013-04-10 hubertox napisał(a):W każdej płycie są kanały i to spore.Na 100% tak NIE jest. Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa - sympatico - 2013-04-14 ![]() i tak to wygląda |