Forum Klimatyzacja
Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach (/showthread.php?tid=6967)

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - tig2 - 2013-04-15

jak w temacie, czy są jakieś standardy umieszczania wyprowadzeń czy też zależy to od inwencji poszczególnych producentów?

wymieniałem ostatnio spaloną sprężarkę, na miejsce starej włożyłem sprawną i polutowałem w taki sposób w jaki było przy starej (do głowy mi nie przyszło sprawdzić),
przy "robieniu" próżni - pojawił się niepokój,
przy próbie wstępnego napełnienia - nasilił się,
po uruchomieniu sprężarki (ciśnienie na zegarze po niskim - wzrastało) - okazało się że wyprowadzenie serwisowe to tłoczenie i odwrotnie,

więc jak to jest czy zawsze jak montujemy nieznaną sprężarkę to szukamy DTR ?

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - frost-ch - 2013-04-15

tig2 napisał(a):jak w temacie, czy są jakieś standardy umieszczania wyprowadzeń czy też zależy to od inwencji poszczególnych producentów?

wymieniałem ostatnio spaloną sprężarkę, na miejsce starej włożyłem sprawną i polutowałem w taki sposób w jaki było przy starej (do głowy mi nie przyszło sprawdzić),
przy "robieniu" próżni - pojawił się niepokój,
przy próbie wstępnego napełnienia - nasilił się,
po uruchomieniu sprężarki (ciśnienie na zegarze po niskim - wzrastało) - okazało się że wyprowadzenie serwisowe to tłoczenie i odwrotnie,

więc jak to jest czy zawsze jak montujemy nieznaną sprężarkę to szukamy DTR ?
Oczywiście że nie jeden żut okiem i już wiesz które wyjścia to ssące na ogół są dwa i tłoczne za zwyczaj jedno i oczywiście mogą być umieszczone w zależności od fantazji projektanta w dowolnym miejscu tak jak kształt sprężarki jest dowolny wyjścia elektryczne też są umieszczane różni jak i rodzaj rozruchu kształt puszki przyłączeniowej jedyne to rozstaw otworów do mocowania na ogół pasuje , swoją drogą gdyby było inaczej to wymiana byłaby nudna a tak chociaż trochę rozrywki Cool

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - klimatolog - 2013-04-15

tą bolesną rozrywkę eliminuję lekko dmuchając w ssanie aby wiedzieć gdzie wlutować zaworek serwisowy.

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - coolmaker1 - 2013-04-15

Witam.Przypomniało mi sie,było kilka sprężarek,które niepasowały jako zamienniki do niczego...pieprzo..y Calex z szerokim rozstawem otworów i zawleczkami, EDA Poniatowa na 2 łapkach, stary okrągły Calex.....eh...ale to historia.pozdrawiam

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - frost-ch - 2013-04-15

coolmaker1 napisał(a):Witam.Przypomniało mi sie,było kilka sprężarek,które niepasowały jako zamienniki do niczego...pieprzo..y Calex z szerokim rozstawem otworów i zawleczkami, EDA Poniatowa na 2 łapkach, stary okrągły Calex.....eh...ale to historia.pozdrawiam
Saratow na sprężynkach

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - mg - 2013-04-15

klimatolog napisał(a):tą bolesną rozrywkę eliminuję lekko dmuchając w ssanie aby wiedzieć gdzie wlutować zaworek serwisowy.
A próbowałeś lekko ssać tłoczącą?

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - coldtherm - 2013-04-16

frost-ch napisał(a):A próbowałeś lekko ssać tłoczącą?

i drażnić jednocześnie aparat rozruchowy od spodu...
ja uruchamiam na moment delikwenta na nałożonych zabezpieczeniach
wiem czy prawidłowo podpiołem zasilanie bo z tym bywa też różnie
a czasami można się chwile ślinić z przepinaniem przewodów a dostęp słaby
a przy montażu w tłocznej jak wiadomo jest ciśnienie

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - tig2 - 2013-04-16

coldtherm napisał(a):bo z tym bywa też różnie
a czasami można się chwile ślinić z przepinaniem przewodów a dostęp słaby

właśnie niby zaciski oznaczone wyraźnie "L" i "N" ale podpinać trzeba inaczej, chyba producenci za cel stawiają sobie maks utrudnienie,

kolejny przykład:
sprężarka wiadomo przykręcana jest śrubami do płyty dolnej stoły, odkręcić starą można - śruby się nie obracają, ale po wyjęciu urządzenia wszystkie pod płyta - zgrzewania nakrętek do blachy producent jeszcze nie opanował - a byłoby normalnie,
więc:

trzeba odkręcić płytę - która przykręcona jest do krawędzi mebla od dołu śrubami na !!! wkrętak !!!, - odległość między posadzką a dołem mebla ~1,5cm - w sam raz żeby podejść wkrętakiem,

podobnie z czyszczeniem filtra skraplacza, żeby się do niego dostać trzeba rozebrać mebelek - choć to może akurat zaleta

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - klimanovum - 2013-04-16

zaciski L oraz N oraz 1 są po to byś mogl podłaczyć bezpiśrednio N oraz na styki termostatu dać 1 oraz L :-)

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach - coldtherm - 2013-04-17

kolega jest bardzo błyskotliwy...
wiele producentów opisuje tabliczki znamionowe nieczytelnie
nie dodając do kompletu objaśnienia styków oraz schematu uzwojeń