![]() |
|
chiller - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: chiller (/showthread.php?tid=6970) |
chiller - mapet8888 - 2013-04-16 Witam, moje pytanie dotyczy ciśnienia wody w układzie hydraulicznym agregatu wody lodowej. Klient spuszcza wodę na zimę i na wiosnę dopuszcza no nowo. :/ Drugie pytanie jaką bezpieczną tamperaturę na wylocie z wymiennika zalecacie aby nie doszło do zamarźnięcia wody?
chiller - p.obelix - 2013-04-16 Jak klient taki mądry i spuszcza wodę z układu z którego nie powinno spuszczać wody na zimę to niech sam napełni. Powinno być 1.5 bara na zasilaniu pompy, 7°C stopni na wyjściu z parownika. Standardowo przy sprawnym układzie. Pomiar ciśnienia podczas pracy układu i osiągnięciu temperatury. CZYTAĆ DTR !!! chiller - wallygator - 2013-04-17 Ciśnienie wody w instalacji powinno zostać podane w projekcie, jeżeli nie to zazwyczaj przed pompą przy czystym filtrze powinno być minimum 0,5 Bar by zabezpieczyć pompę przed pracą na sucho. Natomiast woda wychodząca z parownika nie powinna spaść poniżej 4 stopni, mniejsza temperatura grozi zamrożeniem wymiennika. chiller - klimatolog - 2013-04-17 p.obelix- chodzi o wodę.Pompy i wymienniki zalewamy nie wodą.wallygator ciśnienie w tym przypadku nie jest tak ważne jak objętość wody na godzinę przez wymiennik.Zastosuj dotrysk gorących par aby nie zglutowało wymiennika.Opcji jest wiele aby zabezpieczyć wymiennik płytowy. chiller - p.obelix - 2013-04-17 wallygator napisał(a):Ciśnienie wody w instalacji powinno zostać podane w projekcie, jeżeli nie to zazwyczaj przed pompą przy czystym filtrze powinno być minimum 0,5 Bar by zabezpieczyć pompę przed pracą na sucho. Natomiast woda wychodząca z parownika nie powinna spaść poniżej 4 stopni, mniejsza temperatura grozi zamrożeniem wymiennika.Życzę powodzenia z kawitacją i wymianą pompy. chiller - mg - 2013-04-17 Kawitacja... lubię to słowo
chiller - klimatolog - 2013-04-17 Kawitacja?A w języku rosyjskim? chiller - mg - 2013-04-17 ????????? chiller - coldtherm - 2013-04-17 to prawda przy zbyt niskim ciśnieniu w układzie żywotność pomp układu zamkniętego spada drastycznie poprzez powietrze ,pęcherzyki gazowe wytrącające się w trakcie przepompowywania taki układ bardzo trudno całkowicie odpowietrzyć chiller - wallygator - 2013-04-17 p.obelix napisał(a):Nie rozumiem i nie chce mi się nawet w to wnikać. Jakoś do tej pory nie miałem problemu z kawitacją częściej z brakiem manometrów czy filtra na instalacjiwallygator napisał(a):Ciśnienie wody w instalacji powinno zostać podane w projekcie, jeżeli nie to zazwyczaj przed pompą przy czystym filtrze powinno być minimum 0,5 Bar by zabezpieczyć pompę przed pracą na sucho. Natomiast woda wychodząca z parownika nie powinna spaść poniżej 4 stopni, mniejsza temperatura grozi zamrożeniem wymiennika.Życzę powodzenia z kawitacją i wymianą pompy. Mi chodziło jedynie by zachował to minimum niżej (jeśli jest to układ zamknięty) to zajedzie pompę. Dokładnego ciśnienia tak z kosmosu nie wezmę. Spotkałem już instalacje gdzie pompa na ssaniu miała i 0,1 Bar i pracowało pięknie tyle że instalacja otwarta, tak samo i instalacje zamknięte gdzie pompa na ssaniu miała 7 Bar i tez ganiało. Wszystko jest uzależnione od słupa wody, długości instalacji, oporów czy pomp. Więc nie widząc instalacji nie powiem komuś nabij 1,5 Bar i będzie dobrze.
|