![]() |
|
volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji (/showthread.php?tid=6979) |
volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-18 Dzień dobry posiadamy samochód volvo v40 1996r benzyna 1800ccm (1731) B418S klima była nabijana i ozonowana w nim w kwietniu 2009 r. czyli 4 lata temu Starałem się właczać klimę nawet zimą, ale był czas gdzie 1 miesięc nie była użytkowana i po właczeniu jej zaczął lecieć taki smrodek z nawiewu. dlaczego? Ten zapach minął jak tylko jezdzę na klimie cały czas. Wyjaśni mi ktos? Kupiłem w sklepie taki odgrzybiasz PLAK i rozpyliłem go 10minut w kabinie pasażerskiej i teraz jest miły zapach, takze leci fajny z nawiewów przy odgrzybianiu włożyłem termometr do środkowej kratki i po 10minutach uzyskałem następujące wyniki: 7.1C przy wyjściu z kratki oraz 17-18C we wnętrzu. Obieg zamknięty, nawiew na maxa, max zimno, nawiewy centralne, mierzone w garażu w cieniu 18-20C temp. Czy owe wyniki są ok? Temp nie jest jakos specjalnie chłodna i nie daje bo twarzy. Spręzarka razem z wentylatorem włacza się na 7 do 8sekund i wyłacza na 4s i tak non stop, dlaczego tak jest? tak ma być? Podejrzewam ze filtra kabinowego nie mam wiec nie mam co wymieniać, czy dobrze podejrzewam? Czy korzystając z klimy zużywam czynnik chłodzący? czy cos innego? bo spalanie wydaje mi się zblizone czy klima jest on czy off, wiec dlaczego nie jezdzić cały czas na klimie? z góry Wam dziękuję volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - Tadeusz4321 - 2013-04-18 Filtr kabinowy jest-pod schowkiem pasazera.raz na dwa lata nalezy wyczyścic układ tj ściągnąć czynnik,wyczyścić układ,napuscic do wymaganej ilości. Zima wskazane jest włączac klimatyzacje aby przesmarowac spręzarke.Spróz z klimy jest cały czas jak już jest .To tylko kwestja przyzwyczajenia się do smrodu.Jak długo w nim przebywasz to go nie czujesz.A jezeli chodzi o ten PLAH to tak jak bys się nie umył a popsikał dezodorantem.Natomiast jezeli chodzi o temperatury to masz dobre volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-19 filtra nie mam tam jesli dobre to dlaczego klima nie daje rady latem chyba ze dam wentylator na pozycje 5 czyli max volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-21 ref volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - barbie - 2013-04-21 okular-załatw dowód osobisty dla Twojego staruszka .nawet Volvo nie daje dożywotniej warancji na klimę . volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-21 chodzi mi jedynie o to co zapytalem w 1 poscie czy temp są ok? jesli tak to czemu klima nie chlodzi? volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - awax - 2013-04-21 Temp.w danych warunkach są ok,ale w układzie jest zbyt mało czynnika. volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - mg - 2013-04-21 Po czterech latach należałoby sprawdzić ilość czynnika itp, wyniki pomiarów w normie.
volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - Shitashii - 2013-04-21 W układzie bez filtra bezwarunkowo należy wyczyścić parownik! Pomijam, że jest tam szczelina ok jakieś 40x70mm. volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-22 gdzie on jest? volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-22 gdzie on jest? parownik? temp 7st na wylocie z kratki jest ok? jesli tak to dlaczego nie czuc we wnętrzu chłodu? Myślałem że na położeniu 1 wiatraka będzie przyjemnie przy 30st na dworzu. Dlaczego sądzicie ze malo jest czynnika? czy spręzarka ma pracowac 7-8s i robić sobie 4s przerwy a nie powinna non stop sprężac? volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-24 ref volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - barbie - 2013-04-24 zamykaj okna przy włączonej klimatyzacji . volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - mg - 2013-04-24 okular766 napisał(a):gdzie on jest? parownik?... połóż na 3 wiatraku, sprężarka pracuje cyklicznie, wyczyść parownik, zrób coś
volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-25 gdzie jest ten parownik? jak sie do niego dostać? Spręzarka ma pracować 7-8s i 4s przerwy i tak non stop? dlaczego tak pracuje? volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - gajdek419 - 2013-04-25 bo tak można regulować jej wydajność czyli "zapotrzebowanie na chłód". Gdyby pracowała cały czas to np: zaszroniłby się parownik i nici z chłodku. volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-26 jesli temp z kratek ok to czemu jak ustawie nawiew NIe na twarz to nici z chlodu? tylko jak leci na "pysk" jest chłodno volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - mg - 2013-04-26 Bo masz zaj... parownik? volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - okular766 - 2013-04-28 ale temp jest ok? czyli za malo tego chlodu leci tak? a jak sie dostac do parownika? volvo v40 Prosze o ocenę subiektywnej spr. klimatyzacji - awax - 2013-04-28 Przez rurę wydechową |