![]() |
|
Inwertery a problemy z różnicówką - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Inwertery a problemy z różnicówką (/showthread.php?tid=7066) |
Inwertery a problemy z różnicówką - Maestro - 2013-05-12 Mój SAMSUNG AQV09ABBN kilka sekund po włączeniu powoduje wybicie bezpiecznika różnicowo prądowego (ETI 40A, 30mAh, EFI6-4). Mój instalator twierdzi że inwertery (do takich należy AQV09ABBN) źle współpracują z bezpiecznikami różnicowo prądowymi i dlatego proponuje wypięcie urządzenia z ochrony tym bezpiecznikiem - co mi osobiście nie bardzo się podoba. Mam w związku z tym trzy pytania: - czy przy dobrze podłączonym klimatyzatorze - inwerterze bezpiecznik może zapewnić pracę urządzenia? Jeżeli nie to jaki dobrać? - czy istotnie przy inwerterach występują problemy z różnicówką? Dlaczego? - czy znacie jakiegoś dobrego, wyspecjalizowanego w klimatyzatorach elektryka z okolic Czechowić - Dziedzic, Pszczyny, Bielska - Białej? Z góry dzięki za pomoc! Inwertery a problemy z różnicówką - JarekM - 2013-05-12 Prawdopodobną przyczyną jest tzw duża upływnośc naturalna inwertera. Należy zastosować różnicówkę tylko dla tego urządzenia, można wymienić na różnicówkę o większym prądzie upływu np. 100mA Inwertery a problemy z różnicówką - barbie - 2013-05-12 niech uprawniony elektryk wykona pomiary różnicówki i prądu upływu . Inwertery a problemy z różnicówką - klimatolog - 2013-05-12 Czy włączenie klimatyzatora nie przekracza sumy poboru prądów przez wszystkie urządzenia przekraczając wartość 40-Amper?Odpowiedż na pytanie 1-wsze pytanie.Dobrze podłączony nie świadczy o podłączeniu poprawnym ze względu na moc zabezpieczenia-przydział mocy.Odpowiadając na pytanie drugie nie znam takich przypadków. Inwertery a problemy z różnicówką - barbie - 2013-05-12 klimatolog-bredzisz ,to urządzenie pobiera 4 Ampery . Inwertery a problemy z różnicówką - barbie - 2013-05-12 przewód neutralny może być nieodpowiednio podłączony . Inwertery a problemy z różnicówką - p.obelix - 2013-05-12 Pierwsza sprawa to zmień elektryka, bo jakim cudem urządzenie z certyfikatem może nie spełniać europejskich norm. A ten elektryk to niech jedzie lepiej sobie za granicę i tam niech komuś różnicówkę odłącza. 1. Być może masz za dużo odbiorników w pietych pod jeden obwód a suma upływów z tych urządzeń jest większa od zainstalowanej różnicówki. 2. Uszkodzony przewód zasilający od klimy. 3. Uszkodzony klimatyzator. Ale napewno zmień elektryka. Inwertery a problemy z różnicówką - klimatolog - 2013-05-12 barbie napisał(a):klimatolog-bredzisz ,to urządzenie pobiera 4 Ampery .O 4 za dużo?Prąd a różnica pomiędzy nimi to dwa inne aspekty tego zabezpieczenia lalko barbie.barbie pytałeś o moc urządzeń?Różnicowka działa też jak przekroczy się prąd a nie tylko różnicę potencjałów elektrycznych lalko.Przychodzących i wychodzących.Dlaczego lalku to działa na innych urządzeniach to zabezpieczenie?Czy zapytałeś zainteresowanego o przydział mocy? Inwertery a problemy z różnicówką - Maestro - 2013-05-12 Klimatyzator jest na osobnym obwodzie więc o to się nie boję... Na razie szukam elektryka i mam zamiar sprawdzić powyższe opcje jedna po drugiej. Co do odpięcia różnicówki macie rację - nie będę uprawiał "partyzantki". Inwertery a problemy z różnicówką - Maestro - 2013-05-12 Znacie jakiś fachowców godnych polecenia z okolic Czechowić - Dziedzic, Pszczyny, Bielska - Białej? Inwertery a problemy z różnicówką - robert76 - 2013-05-12 Koniecznie zmień elektryka! Różnicówka nie powinna wybijać. Inwertery a problemy z różnicówką - gadget - 2013-05-13 Czy klimatyzatory są zasilane z jednej fazy ? Czy może jest tak że jednostka wewnętrzna jest zasilana z innej a pudło na zewnątrz z innej fazy ? Inwertery a problemy z różnicówką - Maestro - 2013-05-13 Tak. Oba moduły zasila jedna faza. Inwertery a problemy z różnicówką - gadget - 2013-05-13 Być może jest uszkodzona elektronika lub sprężarka , elektryk niech sprawdzi z której jednostki jest większa upływność do zera . Inwertery a problemy z różnicówką - ARGUS - 2013-05-13 " kilka sekund po włączeniu powoduje wybicie bezpiecznika różnicowo prądowego"......ale po włączeniu do źródła zasilania, po załączeniu klimatyzatora w odpowiednią funkcję, a jeśli tak to w jaką?????? A może powód jest banalnie prosty- wymień wyłacznik, bo takie przypadki też już miałem. Inwertery a problemy z różnicówką - Maestro - 2013-05-13 Przewód jest podpięty do klimatyzatora bezpośrednio (brak wyłącznika). Klimę mogę włączyć albo przyciskiem na jednostce albo z pilota. W obu przypadkach efekt jest ten sam... Próbowałem także różnych trybów klimy (w tym tylko wentylator bez grzania czy chłodzenia) i zawsze to samo. Inwertery a problemy z różnicówką - ARGUS - 2013-05-14 W takim razie albo coś jest z wentylatorem jednostki wewnetrznej ( bo jak piszesz również wyrzuca wyłacznik w trybie wentylacji), albo co bardziej obstawiam do wymiany jest wył. róż-pradowy ( zapewne nie stosujesz sie do zaleceń producenta i nie naciskasz przycisku "test" raz w miesiącu). Wydaje mi się że najtańszym rozwiązaniem na początku byłaby wymiana różnicówki na nową. Inwertery a problemy z różnicówką - Maestro - 2013-05-14 Chwila chwila ARGUS... sprawdzając różnicówkę przyciskiem "test" jestem w stanie sprawdzić że w przypadku potrzeby zadziałania, bezpiecznik zadziała. Ja (jeżeli to bezpiecznik a nie klima) mam inny problem - bezpiecznik reaguje nawet bez potrzeby... Czy wciskając "test" potrafię zdiagnozować "nadwrażliwość" bezpiecznika? Osobiście nie sądzę...bo niby jak... Sorki za pytania ale jestem zupełnym laikiem... Inwertery a problemy z różnicówką - barbie - 2013-05-14 nie . |