![]() |
|
Ukręcony gwint przy jednostce zew. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Ukręcony gwint przy jednostce zew. (/showthread.php?tid=7072) |
Ukręcony gwint przy jednostce zew. - bigesdiges - 2013-05-13 Witam, problem mam chyba nietypowy. Próbowaliśmy połączyć splity z jednostką zew. i podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu. Czy jest jakaś możliwość naprawy bez zdejmowania tego kolosa i utraty gwarancji? Gwint ukręcił się przy dość słabym dokręcaniu, czy to normalne? Może to wada fabryczna? Mile widziane serwisy z okolicy Bytomia, które podjęły by się naprawy gwintu i uruchomienia klimatyzacji. Ukręcony gwint przy jednostce zew. - frost-ch - 2013-05-13 bigesdiges napisał(a):Witam, problem mam chyba nietypowy. Próbowaliśmy połączyć splity z jednostką zew. i podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu. Czy jest jakaś możliwość naprawy bez zdejmowania tego kolosa i utraty gwarancji? Gwint ukręcił się przy dość słabym dokręcaniu, czy to normalne? Może to wada fabryczna? Mile widziane serwisy z okolicy Bytomia, które podjęły by się naprawy gwintu i uruchomienia klimatyzacji.Jest po prostu polutuj rurki Ja na ogół obcinam połączenia gwintowane i lutuje jest to pewniejsze połączeni chyba że wiem że będę w niedługim czasie demontował klimę Ukręcony gwint przy jednostce zew. - bigesdiges - 2013-05-13 A czy ma to wpływ na ew. gwarancję? Sprzęt jest marki Haier. Ukręcony gwint przy jednostce zew. - zarize - 2013-05-14 bigesdiges napisał(a):A czy ma to wpływ na ew. gwarancję? Sprzęt jest marki Haier.Gwarancje stracisz jedyne wyjscie to jezeli zostalo czesc gwintu na koncu przylacza to kupic zaworek na 1/8 taki jak do manometrow z uszczelnieniami teflonowymi one maja nakretke dluzszaniz zwykla i lapie dalej .Nastepnym razem palcami przylapujemy rowno gwint wtedy sie nie zrywaja
Ukręcony gwint przy jednostce zew. - kubabaku - 2013-05-14 frost-ch napisał(a):Ja na ogół obcinam połączenia gwintowane i lutuje jest to pewniejsze połączeni nie mam pytań...uznam to za żart Ukręcony gwint przy jednostce zew. - frost-ch - 2013-05-14 kubabaku napisał(a):A co w tym jest takiego niedorzecznego że uznasz to za żart?frost-ch napisał(a):Ja na ogół obcinam połączenia gwintowane i lutuje jest to pewniejsze połączeni Ukręcony gwint przy jednostce zew. - aminokwas - 2013-05-14 Przy zaworach skraplacza lutujesz? Możesz wstawić jakieś fotki jak to wygląda? Ukręcony gwint przy jednostce zew. - frost-ch - 2013-05-14 aminokwas napisał(a):Przy zaworach skraplacza lutujesz?bigesdiges napisał : ....podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu , jedyna rurka wychodząca z agregatu i połączenie gwintowane to połączenie koło splitu bo jak sam napisałeś wyjście z agregatu to zawór , ja mówię o połączeniu gwintowanym rurek koło splitu a nie zaworu agregatu.W końcu to gdzie puścił ten gwint na zaworze czy rurce? Ukręcony gwint przy jednostce zew. - aminokwas - 2013-05-14 frost-ch napisał(a):bigesdiges napisał : ....podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu ...Ja zrozumiałem, że puścił gwint przy zaworze skraplacza, zwłaszcza, że temat brzmi tak jak brzmi.... ale może źle zrozumiałem? Ukręcony gwint przy jednostce zew. - kubabaku - 2013-05-14 frost-ch napisał(a):A co w tym jest takiego niedorzecznego że uznasz to za żart? ja rozumiem że chodzi o gwint na zaworze...? i jakieś tam obcinanie lutowanie to żart...chyba że wlutujesz cały zawór jak przy parowniku to nie ma problemu tylko kupujesz taką samą końcówkę z gwintem i lutujesz bez druciarni Ukręcony gwint przy jednostce zew. - bigesdiges - 2013-05-15 kubabaku napisał(a):frost-ch napisał(a):A co w tym jest takiego niedorzecznego że uznasz to za żart? Uszkodzenie jest na gwincie przy jednostce zew., tam gdzie są 3 gwinty obok siebie, uszkodzony jest ten największy, który idzie do szerokiej rurki i dalej do splitu wew. Gwint jest mosiężny. Ukręcony gwint przy jednostce zew. - Shitashii - 2013-05-15 Split to jest jednostka zewnętrzna + jednostka wewnętrzna. Narobiło się bałaganu, montaż wyjdzie drogo. :mad: Ukręcony gwint przy jednostce zew. - miezala5 - 2013-05-15 Wymien ten zawór z ukręconym gwintem i już! Ile kW klima?3/8 rurka ssanie? Tylko gaz musisz ściągnąć itd. Ukręcony gwint przy jednostce zew. - klimatolog - 2013-05-15 To tak jest już z tymi gwintami.Osobiście nigdy nie udało mi się przekręcić.Dlaczego? Ukręcony gwint przy jednostce zew. - barbie - 2013-05-15 nie montujesz kimatyzatorów ! .dlatego ! . Ukręcony gwint przy jednostce zew. - miezala5 - 2013-05-15 Dokręcasz kluczem dynamometrycznym! ![]() Swoją drogą to grubo trzeba ciągnąć żeby ukręcić gwint!To już zawór trzeba trzymać drugim kluczem!
Ukręcony gwint przy jednostce zew. - mg - 2013-05-15 Nie trzymasz? Ukręcony gwint przy jednostce zew. - miezala5 - 2013-05-15 Czasami trzymam ale jak nie trzymam to więcej czuje!
Ukręcony gwint przy jednostce zew. - tommatiz - 2013-05-15 Witam. Panowie jak ktoś pisze że gwint ukręcił się tam gdzie są trzy gwinty to chyba wiedzy technicznej z zakresu klimatyzacji nie ma... osobiście dokręciłem ok 5tyś kielichów i jakoś ani jedna sztuka mi się nie ukręciła a nie używam klucza dynamometrycznego.... Trzeba się zastanowić jaką ktoś siłę w to włożył . Pzdr
Ukręcony gwint przy jednostce zew. - mg - 2013-05-15 Siła razy ramię Ukręcony gwint przy jednostce zew. - tonieko - 2013-05-18 Siła x ramię to moment |