![]() |
|
montaż klimatyzacji - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: montaż klimatyzacji (/showthread.php?tid=7269) |
montaż klimatyzacji - galat - 2013-06-23 witam mam małe pytanie. kupiłem klimatyzator, chciałbym go zamątować ale mam problem z podłączeniem rurek miedzianych. Obie jednostki (wewnętrzna i zewnętrzna) są nabite gazem. i nie wiem jak je podłączyć nie spuszczając gazu, no właściwie jest problem tylko z jednostką wewnętrzmną, bo na zewnętrznej są zawory. Sądze, trzeba ten gaz po prostu spuścić. Co o tym sądzicie? montaż klimatyzacji - radekklimat - 2013-06-23 Jednostka zewnetrzna jest napełniona czynnikiem a w jednostce wewnetrznej jest tylko azot. Na rurki zakładasz nakretki, kielichujesz je i skrecasz obie jednostki, nastepnie podpinasz manometry pod linie ssaca i bez otwierania zaworów na jednostce zewnetrznej ciagniesz próznie, nastepnie odkrecasz zawory i gotowe, jeszcze tylko kabel miedzy jednostkami, zasilanie, odpływ wody ze skroplin i juz sie cieszysz chłodem. montaż klimatyzacji - barbie - 2013-06-23 zgłoś się na szkolenie do kichcika ,bez szkolenia wpadniesz w dodatkowe koszty . montaż klimatyzacji - galat - 2013-06-23 nie no, wiem jak to podłączyć. Nie wiedziałem tylko, że tam jest azot. Wielkie dzięki montaż klimatyzacji - klimatolog - 2013-06-23 Barbie może uświadomisz koledze jak ocenić czy jednostka zewnętrzna jest szczelna.Bo nie zawsze musi mieć w sobie ciśnienie.lub je posiada tylko czy wystarczająco duże.Zapewne zimą te ciśnienia będą niskie niż latem gdzie jednostka będzie przebywała w tym samym ogródku? montaż klimatyzacji - galat - 2013-06-23 tak, będzie zawsze w tym samym miejscu. na wschodniej ścianie ok. 50 cm nad ziemią. montaż klimatyzacji - galat - 2013-06-29 mam jeszcze pytanie, do mojego zestawu nie było dołączonych przewodów miedzianych. Z jed. wew. wychodzi przewód 12mm, czy mam dokumić taki sam czy troche mniejszy? dodam, że jed. wew. jest wyżej o 3m niż jed. zew. montaż klimatyzacji - kubabaku - 2013-06-29 dwie rury - 1/2 i 1/4 montaż klimatyzacji - barbie - 2013-06-29 posiadasz giętarkę do rur ? . montaż klimatyzacji - Klima-cool - 2013-06-29 a ty ?????????? montaż klimatyzacji - galat - 2013-06-30 czyli mam z obu stron wyjść z rury 1/2 i przeredukować do 1/4? to nie bedzie troche za dużo? tak posiadam giętarkę do rur ale chciałem raczej zastosować miiękką rurę. montaż klimatyzacji - ppigmej3 - 2013-07-03 Do klimatyzatora powinieneś mieć dołączoną instrukcję obsługi, poszukaj tam/na stronach danych technicznych, powinny wiele wyjaśnić, w zależności od mocy/typu/rodzaju jednostek średnice rur są różne, przy małych zwykle są to dwie rury: 1/4" i 3/8" . Instalację rozprowadzaj miękką miedzą, 3m różnicy wysokości między jednostkami nie powinny stanowić żadnego kłopotu. Sprawdź dł. instalacji, są ograniczenia co do niej. Czynnika w jedn. zew. też masz dla ograniczonej dł. instalacji. Poczytaj więcej o montażu, bo łatwo możesz narobić sobie więcej kłopotów niż korzyści! Pompka próżniowa, zegary, kielicharka itd. mam nadzieję, że sprzęt jest .
montaż klimatyzacji - kubabaku - 2013-07-03 puść pex-em...średnica nie ma znaczenia :lol: montaż klimatyzacji - karols - 2013-07-04 Też miałem problem z rurkami miedzianymi przy montażu, ale zrobiłem dokładnie jak pisze radekklimat i teraz klimatyzacja działa doskonale, a ma LGArtcool. Trochę informacji na temat funkcjonowania klimatyzacji [REKLAMA] montaż klimatyzacji - galat - 2013-07-04 ok, dzięki za informację, myśle że sie uda, musze jeszcze tylko kupić rurkę. montaż klimatyzacji - barbie - 2013-07-04 najlepiej kup rurkę Bergmana . montaż klimatyzacji - klimatolog - 2013-07-04 barbie napisał(a):najlepiej kup rurkę Bergmana .Rurki BARBIEGO są skuteczniejsze.Barbie lalko pomożesz? montaż klimatyzacji - klimatolog - 2013-07-04 Wenturiego? |