Forum Klimatyzacja
Spawanie węży klimatyzacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Spawanie węży klimatyzacji (/showthread.php?tid=7315)

Spawanie węży klimatyzacji - jogus48 - 2013-07-05

Witam, mam problem z wężem klimatyzacji, w Astrze F.

Zacznijmy od tego, że w tym tygodniu założyłem sprężarkę, w której wcześniej wymieniłem uszczelnienia. Zmieniłem także osuszacz. Pojechałem na nabicie, gdzie najpierw przeprowadziłem układ pod azotem. po 0,5h ciśnienie nie spadło. także postanowiłem wbić czynnik. Temperatura z kratek 8 stopni.

po powrocie do domu postanowiłem sobie obejrzeć przewody. zwróciłem uwagę na jedną plamkę, myślałem że jest ona wynikiem przedmuchania przez mechanika zaworów serwisowych kompresorem, w celu przeczyszczenia. wytarłem ją, lecz po minucie pojawiała się znowu.

pojechałem ponownie, z 900g pozostało 540g.

sytuacja ma się tak, że próbowałem wykręcić zaworek wysokiego ciśnienia, lecz niestety urwał mi się od niego gwint. padł pomysł, aby przespawać kawałek rurki z innego auta, gdyż zdobyć takie węże do Astry F jest ciężko. póki co ten otwór zaślepiłem silikonem wysokotemperaturowym aby nie dostawała się wilgoć.

i tu mam drobny dylemat, gdyż byłem na szrocie i mam do wyboru dwie rurki: z Omegi B, gdzie zaworek jest taki sam jak u mnie. prosty kawałek przewodu i łatwo byłoby go przespawać. lecz koszt nowego zaworka oscyluje w granicach 25zł w salonie Opla i 40 w warsztatach klimy.

[Obrazek: 201206141117381024x768.jpg]

drugi wąż to wąż z Megane, który ten zawór jest jak samochodowy i prawdopodobnie taki jest zdecydowanie tańszy.

[Obrazek: 25-9066_Wklad_zaworu_klimatyzacji_zawore...yzacji.jpg]

Moje pytanie brzmi czy te zawory mają jakąś istotną różnicę i czy mając do dyspozycji spawacza, ułatwić sobie życie i przyspawać ten drugi?

Spawanie węży klimatyzacji - mg - 2013-07-05

jogus, artus, gdzie problem?

hmmm obawiam się że nie zrozumiałem Tongue

Cytat:próbowałem wykręcić zaworek wysokiego ciśnienia, lecz niestety urwał mi się od niego gwint

po prostu chcę ułatwić sobie życie i myślę nad zamianą zaworu na taki co jest na drugiej fotce. obecnie mam pierwszy, lecz ten jest droższy. troszkę mi się zapomniało jak ten kawałek z megane wyglądał. biorę też pod uwagę trudność w obróbce węża.

Spawanie węży klimatyzacji - mg - 2013-07-05

hmmm... to nie problem a dylemat :lol:

Spawanie węży klimatyzacji - Shitashii - 2013-07-05

No właśnie. Czy w związku z tym jest jakieś pytanie, jogus48 ?

no to moje pytanie jest następujące:

czy ma znaczenie jaki typ zaworka zastosuję, czy ten pierwszy czy drugi? który sprawia mniej problemów?

domyślam się, że zadaję pewnie pytania bez sensu, ale walka zaczęła mnie męczyć. ten z Megane wyniesie mnie pewnie taniej, bo węże są powypadkowe, a żeby zastosować taki jak mam teraz, zapłacę pewnie tyle co za dobre czyli pewnie koło stówki. a 10zł a 100zł to różnica Wink

dlatego proszę o fachową odp, gdyż po prostu jestem zdezorientowany. dla Was być może sprawa byłaby jasna, dla mnie w tym momencie nie bardzo...

Spawanie węży klimatyzacji - Shitashii - 2013-07-05

Na pierwszym zdjęciu masz zawór. Na drugim wentyl.
Nie rozumiem o co chodzi. Ale zrób tak, żebyś był zadowolony

jeszcze inaczej

mam na przewodzie wysokiego ciśnienia taki zawór:

[Obrazek: lufm.jpg]
[Obrazek: 3335138708]

Uploaded with ImageShack.us

Lecz urwał mi się gwint. Wpadłem na pomysł wspawania takiego kawałka z otworem na zawór napełniający z innego auta.

[Obrazek: bfr2.jpg]

http://www.artus.com.pl/allegro_materialy_wulkanizacyjne/25-9066_Wklad_zaworu_klimatyzacji_zaworek_serwisowy_zawory_do_klimatyzacji.jpg

i tu się chce zapytać - czy mogę wspawać kawałek z takim zaworem? czy będzie to jakaś różnica i czy będzie to działać na szkodę układu? czy to nie ma żadnego znaczenia, mogę go wstawić bez problemu?
po prostu taki kawałek dostanę tanio i bez problemu.

Spawanie węży klimatyzacji - driver1979 - 2013-07-06

jogus48 napisał(a):jeszcze inaczej

mam na przewodzie wysokiego ciśnienia taki zawór:

[Obrazek: lufm.jpg]
[Obrazek: 3335138708]

Lecz urwał mi się gwint. Wpadłem na pomysł wspawania takiego kawałka z otworem na zawór napełniający z innego auta.

[Obrazek: bfr2.jpg]

http://www.artus.com.pl/allegro_materialy_wulkanizacyjne/25-9066_Wklad_zaworu_klimatyzacji_zaworek_serwisowy_zawory_do_klimatyzacji.jpg

i tu się chce zapytać - czy mogę wspawać kawałek z takim zaworem? czy będzie to jakaś różnica i czy będzie to działać na szkodę układu? czy to nie ma żadnego znaczenia, mogę go wstawić bez problemu?
po prostu taki kawałek dostanę tanio i bez problemu.

Możesz.

Spawanie węży klimatyzacji - mg - 2013-07-08

Wspawaj co chcesz, pamiętaj aby do spawania usunąć wszystkie elementy mogące ulec zniszczeniu na wskutek
wysokiej temperatury. O-ringi, zaworki itp.

Spawanie węży klimatyzacji - jogus48 - 2013-07-10

i takiej odpowiedzi oczekiwałem Wink

mimo to jednak będzie oryginalny zaworek bo tamtego auta nie mogłem znaleźć a z Omegi ostatecznie dostałem za free Big Grin i normalnie się on odkręcił przed odcięciem na szrocie