Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Spawanie węży klimatyzacji

11 Odpowiedzi, 11106 Wyświetleń

jogus48

2013-07-05, 17:03:44
Nowy użytkownik
Witam, mam problem z wężem klimatyzacji, w Astrze F.

Zacznijmy od tego, że w tym tygodniu założyłem sprężarkę, w której wcześniej wymieniłem uszczelnienia. Zmieniłem także osuszacz. Pojechałem na nabicie, gdzie najpierw przeprowadziłem układ pod azotem. po 0,5h ciśnienie nie spadło. także postanowiłem wbić czynnik. Temperatura z kratek 8 stopni.

po powrocie do domu postanowiłem sobie obejrzeć przewody. zwróciłem uwagę na jedną plamkę, myślałem że jest ona wynikiem przedmuchania przez mechanika zaworów serwisowych kompresorem, w celu przeczyszczenia. wytarłem ją, lecz po minucie pojawiała się znowu.

pojechałem ponownie, z 900g pozostało 540g.

sytuacja ma się tak, że próbowałem wykręcić zaworek wysokiego ciśnienia, lecz niestety urwał mi się od niego gwint. padł pomysł, aby przespawać kawałek rurki z innego auta, gdyż zdobyć takie węże do Astry F jest ciężko. póki co ten otwór zaślepiłem silikonem wysokotemperaturowym aby nie dostawała się wilgoć.

i tu mam drobny dylemat, gdyż byłem na szrocie i mam do wyboru dwie rurki: z Omegi B, gdzie zaworek jest taki sam jak u mnie. prosty kawałek przewodu i łatwo byłoby go przespawać. lecz koszt nowego zaworka oscyluje w granicach 25zł w salonie Opla i 40 w warsztatach klimy.

[Obrazek: 201206141117381024x768.jpg]

drugi wąż to wąż z Megane, który ten zawór jest jak samochodowy i prawdopodobnie taki jest zdecydowanie tańszy.

[Obrazek: 25-9066_Wklad_zaworu_klimatyzacji_zawore...yzacji.jpg]

Moje pytanie brzmi czy te zawory mają jakąś istotną różnicę i czy mając do dyspozycji spawacza, ułatwić sobie życie i przyspawać ten drugi?
  • Odpowiedz

mg

2013-07-05, 18:37:38
Top użytkownik
jogus, artus, gdzie problem?
  • Odpowiedz

jogus48

2013-07-05, 18:39:45
Nowy użytkownik
hmmm obawiam się że nie zrozumiałem Tongue

Cytat:próbowałem wykręcić zaworek wysokiego ciśnienia, lecz niestety urwał mi się od niego gwint

po prostu chcę ułatwić sobie życie i myślę nad zamianą zaworu na taki co jest na drugiej fotce. obecnie mam pierwszy, lecz ten jest droższy. troszkę mi się zapomniało jak ten kawałek z megane wyglądał. biorę też pod uwagę trudność w obróbce węża.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-05, 18:50:41 przez jogus48.)
  • Odpowiedz

mg

2013-07-05, 19:20:24
Top użytkownik
hmmm... to nie problem a dylemat :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-05, 19:21:51 przez mg.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-07-05, 20:57:57
Moderator
No właśnie. Czy w związku z tym jest jakieś pytanie, jogus48 ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jogus48

2013-07-05, 21:13:48
Nowy użytkownik
no to moje pytanie jest następujące:

czy ma znaczenie jaki typ zaworka zastosuję, czy ten pierwszy czy drugi? który sprawia mniej problemów?

domyślam się, że zadaję pewnie pytania bez sensu, ale walka zaczęła mnie męczyć. ten z Megane wyniesie mnie pewnie taniej, bo węże są powypadkowe, a żeby zastosować taki jak mam teraz, zapłacę pewnie tyle co za dobre czyli pewnie koło stówki. a 10zł a 100zł to różnica Wink

dlatego proszę o fachową odp, gdyż po prostu jestem zdezorientowany. dla Was być może sprawa byłaby jasna, dla mnie w tym momencie nie bardzo...
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-07-05, 21:28:39
Moderator
Na pierwszym zdjęciu masz zawór. Na drugim wentyl.
Nie rozumiem o co chodzi. Ale zrób tak, żebyś był zadowolony
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jogus48

2013-07-05, 22:30:21
Nowy użytkownik
jeszcze inaczej

mam na przewodzie wysokiego ciśnienia taki zawór:

[Obrazek: lufm.jpg]
[Obrazek: 3335138708]

Uploaded with ImageShack.us

Lecz urwał mi się gwint. Wpadłem na pomysł wspawania takiego kawałka z otworem na zawór napełniający z innego auta.

[Obrazek: bfr2.jpg]

http://www.artus.com.pl/allegro_material...yzacji.jpg

i tu się chce zapytać - czy mogę wspawać kawałek z takim zaworem? czy będzie to jakaś różnica i czy będzie to działać na szkodę układu? czy to nie ma żadnego znaczenia, mogę go wstawić bez problemu?
po prostu taki kawałek dostanę tanio i bez problemu.
  • Odpowiedz

driver1979

2013-07-06, 05:50:51
Użytkownik
jogus48 napisał(a):jeszcze inaczej

mam na przewodzie wysokiego ciśnienia taki zawór:

[Obrazek: lufm.jpg]
[Obrazek: 3335138708]

Lecz urwał mi się gwint. Wpadłem na pomysł wspawania takiego kawałka z otworem na zawór napełniający z innego auta.

[Obrazek: bfr2.jpg]

http://www.artus.com.pl/allegro_material...yzacji.jpg

i tu się chce zapytać - czy mogę wspawać kawałek z takim zaworem? czy będzie to jakaś różnica i czy będzie to działać na szkodę układu? czy to nie ma żadnego znaczenia, mogę go wstawić bez problemu?
po prostu taki kawałek dostanę tanio i bez problemu.

Możesz.
  • Odpowiedz

mg

2013-07-08, 21:38:57
Top użytkownik
Wspawaj co chcesz, pamiętaj aby do spawania usunąć wszystkie elementy mogące ulec zniszczeniu na wskutek
wysokiej temperatury. O-ringi, zaworki itp.
  • Odpowiedz

jogus48

2013-07-10, 07:34:16
Nowy użytkownik
i takiej odpowiedzi oczekiwałem Wink

mimo to jednak będzie oryginalny zaworek bo tamtego auta nie mogłem znaleźć a z Omegi ostatecznie dostałem za free Big Grin i normalnie się on odkręcił przed odcięciem na szrocie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa