Forum Klimatyzacja
Gree inverter multi split błąd HC - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Gree inverter multi split błąd HC (/showthread.php?tid=7318)

Gree inverter multi split błąd HC - mateusz13236 - 2013-07-06

Witam mam problem z klimatyzatorem gree inwerter multi. Agregat z wyjściem na 3 jednostki wew wykorzystane 2 po pewnym czasie w trybie chłodzenia wyskakuje napis HC jest to zabezpieczenie PFC i z tego co doczytałem jest to związane z przesunięciem fazowym. Jakie kroki podjąć w celu usunięcia błędu.

Gree inverter multi split błąd HC - barbie - 2013-07-06

czy ten sprzęt kiedykolwiek działał ? .

Gree inverter multi split błąd HC - Shitashii - 2013-07-06

Elektronika w agregacie do wymiany. Ta od PFC.

Gree nigdy nie widziałem, ale podejrzewam, że to jest to samo ci sinclar FC.

Sprzęt działała od 2 lat a teraz takie cuda się zaczynają dziać i najgorsze że ten błąd pojawia się coraz częściej. Błąd wyskakuje na 15-20 sekund i znika i wszystko działa poprawnie przez dajmy 2-3 godziny i znowu się pojawia.

Gree inverter multi split błąd HC - klimatolog - 2013-07-06

Sprawdż czystość radiatora aluminiowego.

Radiator był sprawdzany i raczej nie wyglądał niepokojąco wszystko było czyste. A czy powodem tego może być to że klima jest podłączona do gniazdka. Moce jednostek wew to 2x2.6 kw do samego gniazdka jest dany przewód 3x2.5 mm i na tej linij co jest klima niema nic podłączone tylko sama klima. Proszę o jakieś propozycję bo w poniedziałek muszę poinformować klienta jakie dalej podejmiemy kroki.

Gree inverter multi split błąd HC - Shitashii - 2013-07-06

Masz dokumentację serwisową do tego?

Gree inverter multi split błąd HC - mateusz13236 - 2013-07-07

Mam tylko to co jest w jednostce zew czyli poszczególne diody i opis ich mrugnięć ale podczas błędu żadna nic nie wykazywała a tym bardziej na module PFC. Dokumentacji serwisowej nie posiadam.

Gree inverter multi split błąd HC - bartekyogico - 2013-07-07

Mateuszu w pewnym sensie reklamujesz GREE i gdybym miał problem z takim urządzeniem to waliłbym po pomoc... do Ciebie. A tu dokumentacji serwisowej brak. Obawiam się, że możesz miec walniętą płytę o inwertera tak jak piszę Shitashii. Pozdrawiam.

Gree inverter multi split błąd HC - mateusz13236 - 2013-07-07

Większości urządzeń Gree Bartek nie potrzeba serwisówek i radzę sobie bez nich ale tu by się przydała a sam nie posiadam. Płytę inverterową wymontuję i zawiozę do elektronika zobaczę co powie jak nic nie zrobi to pójdzie do wymiany.

Gree inverter multi split błąd HC - Shitashii - 2013-07-07

Na płytce od invertera (PFC Module) sprawdź rezystancję pomiędzy P i N ( jeśli zero to jest zwarcie i płytka do wymiany). Sprawdź też Rezystancję pomiędzy AC_L1 i AC_N1 (ma być >0). Sprawdź transformator toroidalny.

Gree inverter multi split błąd HC - gadget - 2013-07-08

mateusz13236 napisał(a):Agregat z wyjściem na 3 jednostki wew wykorzystane 2 po pewnym czasie w trybie chłodzenia wyskakuje napis HC jest to zabezpieczenie PFC i z tego co doczytałem jest to związane z przesunięciem fazowym.

PFC >>> Power Factor Correction czyli poprawa współczynnika mocy w skrócie chodzi o to by napięcie i prąd pobierane przez odbiornik były w jednej fazie . Zmniejsza to straty energii na linii zasilającej . Prawdopodobnie masz aktywne PFC i to jest jakiś tranzystor z cewką . Bez schematu chyba nic nie zrobisz ale dobry elektronik wie co to jest PFC i rozpozna taki układ na płycie być może naprawi o ile to się uszkodziło .