Forum Klimatyzacja
Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t (/showthread.php?tid=7329)

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Pirat - 2013-07-09

Przejrzałem trochę wątków na forum, ale że na klimach się za bardzo nie znam i nie znalazłem mocno symilarnego problemu postanowiłem założyć wątek. Do rzeczy.

Mam następujący problem z klimą. Po odpaleniu auta klimatyzacja chodzi przez niedługą chwilę, do momentu aż ciśnienie zaczyna rosnąć i przy około 14-15 barach rozłącza klimatyzację. Klimatyzacja kilkukrotnie opróżniana i napełniana różnymi dawkami. Rozłącza mniej więcej w tym samym momencie przy 250-300ml czynnika jak i przy 500, więc nie o nadmiar czynnika chodzi. Na manometrach w przyrządzie od klimy ciśnienie jest raczej stałe do +/- 9 bar. Na vagu nie ma żadnych błędów. Wentylator działa raczej tak jak działał. Dodam że wcześniej czasami na jałowych klima działała przez dłuższą chwilę, ale po lekkim dodaniu gazu ciśnienie wzrastało i rozłączało. Obecnie rozłącza się chwilę po odpaleniu silnika bez względu na obroty. Ktoś ma jakiś pomysł?

Zasilanie zaworu w 001 na vagu jest raczej +/- stałe.

Screeny nie najlepsze ale coś tam widać.

[Obrazek: 0f6n.jpg]

[Obrazek: 6hep.jpg]

[Obrazek: fhlh.jpg]

[Obrazek: rp7h.jpg]

[Obrazek: 49k7.jpg]

Auto Audi A4 b7 1.8T. Będę na prawdę wdzięczny za pomoc.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - gajdek419 - 2013-07-10

a jak wygląda sytuacja z olejem w układzie? czy oby nie jest go za dużo?

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Pirat - 2013-08-05

Więc tak. Po tym jak dodam gazu powyżej 2tys. obr dzieje się coś takiego:

[Obrazek: bthl.jpg]

Chwilę znów pochodzi na jałowych i klima się załącza:

[Obrazek: 5qts.jpg]

Czyli mam klimatyzację stacjonarną. Stoję - działa, ruszam lub dodam gazu - nie działa.
Dławik sprawdzony, było w nim trochę syfu, został przeczyszczony - nic to nie dało. Wentylator się włącza jak należy. Filtr kabinowy ok. Podejrzenie było na za mało oleju w układzie, więc na nowo został zalany układ z próżnią i dalej nic. Co podejrzewać?

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Tadeusz4321 - 2013-08-05

Pirat napisał(a):Więc tak. Po tym jak dodam gazu powyżej 2tys. obr dzieje się coś takiego:

[Obrazek: bthl.jpg]

Chwilę znów pochodzi na jałowych i klima się załącza:

[Obrazek: 5qts.jpg]

Czyli mam klimatyzację stacjonarną. Stoję - działa, ruszam lub dodam gazu - nie działa.
Dławik sprawdzony, było w nim trochę syfu, został przeczyszczony - nic to nie dało. Wentylator się włącza jak należy. Filtr kabinowy ok. Podejrzenie było na za mało oleju w układzie, więc na nowo został zalany układ z próżnią i dalej nic. Co podejrzewać?
Co to znaczy -było podejrzenie że za mało oleju.Prawdopodobnie tak jak pisze gajdek jest go zadużo w układzie.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Pirat - 2013-08-06

Byłem w serwisie klimatyzacji, w której powiedziano mi, że jest go raczej właśnie za mało i na nowo uzupełniony został układ po uprzednim opróżnieniu...

Spróbuję jeszcze zatem uzupełnić czynnik z mniejszą ilością oleju.
Jak to nic nie da to powoli coś wymieniać? Sprężarka + skraplacz + osuszacz?

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - toomek78 - 2013-08-06

Sprecyzuj, czy kompresor wyłącza się tylko przy wzroście ciśnienia hp do ok. 15bar czy przy wzroście obrotów silnika? Czy w ogóle wyłącza się kompresor (jaki typ na sprzęgle elektrom. czy na zaworze sterującym)?
Możliwe ze spada wydajność kompresora sterowana po przez w/w zawór(zacięcie zaworu). Jeżeli wyłącza się sprzęgło kompresora tylko przy hp ok. 15bar stawiam na presostat.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Haurox91 - 2013-08-06

Czyli znowu chcesz dolać olej ?, a jak sadzisz z odessaniem czynnika ile ubywa oleju? Po takiej historii według mnie płukanko obowiązkowe i wszystko od nowa.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Tadeusz4321 - 2013-08-06

Ile dodajesz tego oleju przy napełnianiu czynnikiem-sprecyzuj.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - driver1979 - 2013-08-07

W superautoparts mają promocję na olej. Za 10 litrów 400 stówki Pag 100 :lol:

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Haurox91 - 2013-08-07

400 stówek? troche drogo, mnie chyba nie stac odpuszcze se tą promocje Big Grin

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Pirat - 2013-08-08

Olej również był odsysany.
Silnik to 1.8t bfb - wydaje mi się że klima jest na zaworze sterującym, ale zaraz spróbuję potwierdzić te info.
Wczoraj po podpięciu do Vaga po odpaleniu klimy ciśnienie doszło do 10b i rozłączyło klimę. Potem po ściągnięciu czynnika i oleju i zalaniu na full czynnikiem i 30ml oleju klima znów chłodziła na wolnych obrotach dochodząc do 15-16b (na manomentrach HP niecałe 15b), po czym po dodaniu gazu znów robiła się historia ze screenów, które wrzucałem.
Napięcie na pierwszej pozycji w vagu bez względu na to czy klima się już rozłączy czy nie wynosi ok. 0.6A. Dopiero po wyłączeniu "econ'em" spada do 0.0A. Po ponownym włączeniu znów jest napięcie i z reguły klimatyzacja rusza (na wolnych).

[Obrazek: 80k1.jpg]

[Obrazek: ka59.jpg]

Filmik:

http://youtu.be/l8mxxEBM7t8

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Haurox91 - 2013-08-08

-.- to ile ty sciagasz tego oleju, ze potem dolewasz 30 ml ? Musisz oproznic caly uklad razem z olejem do 0 i wszystko na nowo po tylu operacjach i objawach jestem niemalże pewny ze masz zaolejony układ.....

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Pirat - 2013-08-08

Przed dolaniem 30ml był ściągnięty do 0.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Shitashii - 2013-08-08

Pirat napisał(a):Przed dolaniem 30ml był ściągnięty do 0.
HAHAHAHA!
Człowieku! Piszą Ci: nie dodawaj oleju!!

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - bula_wrz - 2013-08-08

ściągnij i zobacz ile automat oleju odseparował.
następnie napełnij zalecaną ilością bez oleju załącz klime na 10 min
ponownie ściągnij i zabacz ile automat odseparował oleju.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Haurox91 - 2013-08-08

Sądzisz, ze jak sciagniesz czynnik do 0 to automatycznie olej do 0 tez ? Brawo powodzenia oby tak dalej masz jakies pojecie o zasadzie działania klimatyzacji czy tylko umiesz wcisnąć kilka guzików na automacie ? Moze spytaj sie go to sie podzieli z Tobą wiedza, przeciez ten automat wszystko potrafi sam.

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - bula_wrz - 2013-08-09

Haurox91 chyba mnie nie zrozumiałeś
jak każe mu ściągnąć napełnić bez oleju i znowu ściągnąć to wszyscy tutaj wiedzą że znowu ściągnie olej którego nie dodał a co za tym idzie dostanie olśnienia że automat nie jest w stanie ściągnąć oleju do 0

Rozłączanie klimatyzacji po kilkunastu sekundach Audi A4 1.8t - Tadeusz4321 - 2013-08-10

A może zada pytanie:Odciągnąłem olej do zera i ktoś mi znowu nalał bo za następnym razem znowu był-co się dzieje?