![]() |
|
Saab 9-3 problem z klimatyzacja - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Saab 9-3 problem z klimatyzacja (/showthread.php?tid=7409) |
Saab 9-3 problem z klimatyzacja - Kelebrion - 2013-07-30 Witam panowie mam problem. Otóż opowiem od początku. Sprowadziłem auto z zagranicy i rozwalone były chłodnice a mam w swoim dwustrefowa klimatyzacje ale akurat miałem kompletne wentylatory z chłodnica klimy, wody i intercoolerem od saaba ale z manualna klimatyzacja czyli tylko jeden wentylator a nie dwa jak jak wcześniej, zrobiłem autko pojechałem na nabicie klimy i nic więcej nie wymieniałem i klima działała ok 3 tygodni a teraz nie działa tzn jak ją włączam to słychać jak sprężarka startuje ale wentylator nie startuje a wcześniej startował no i klima nie chłodzi leci normalne powietrze, bezpieczniki sprawdzałem i są ok. I teraz pytanie co to może być?? Wentylator sprawny bo jak wyłączę silnik w te upały to się załącza do chłodzenia silnika. Jakby nie było czynnika to chyba sprężarka by nie ruszyła?? W koncu podjechał do kolegi co nabija klimę i podpiął mi sie wężami i na maszynie wyszło ze to niskie ciśnienie bylo w normie ok 2.2 a to wysokie cisnienie pompowało tylko 5 atmosfer a tam był przedział miedzy 10-14 no i kolega mi powiedzial ze śprężarka juz siadła i nie pompuje cisnienia;/;/;/ chciałem sie dowiedziec czy to jest tylko wina sprężarki czy moze jakiejs pierdoły(jakis zaworek czujnik albo cos innego) tylko przy przypominam ze jak włącze klime to wentylator nie startuje a wczesniej startował;/;/ z góry dzieki za pomoc )
Saab 9-3 problem z klimatyzacja - frost-ch - 2013-07-30 Kelebrion napisał(a):Witam panowie mam problem. Otóż opowiem od początku. Sprowadziłem auto z zagranicy i rozwalone były chłodnice a mam w swoim dwustrefowa klimatyzacje ale akurat miałem kompletne wentylatory z chłodnica klimy, wody i intercoolerem od saaba ale z manualna klimatyzacja czyli tylko jeden wentylator a nie dwa jak jak wcześniej, zrobiłem autko pojechałem na nabicie klimy i nic więcej nie wymieniałem i klima działała ok 3 tygodni a teraz nie działa tzn jak ją włączam to słychać jak sprężarka startuje ale wentylator nie startuje a wcześniej startował no i klima nie chłodzi leci normalne powietrze, bezpieczniki sprawdzałem i są ok. I teraz pytanie co to może być?? Wentylator sprawny bo jak wyłączę silnik w te upały to się załącza do chłodzenia silnika. Jakby nie było czynnika to chyba sprężarka by nie ruszyła?? W koncu podjechał do kolegi co nabija klimę i podpiął mi sie wężami i na maszynie wyszło ze to niskie ciśnienie bylo w normie ok 2.2 a to wysokie cisnienie pompowało tylko 5 atmosfer a tam był przedział miedzy 10-14 no i kolega mi powiedzial ze śprężarka juz siadła i nie pompuje cisnienia;/;/;/ chciałem sie dowiedziec czy to jest tylko wina sprężarki czy moze jakiejs pierdoły(jakis zaworek czujnik albo cos innego) tylko przy przypominam ze jak włącze klime to wentylator nie startuje a wczesniej startował;/;/ z góry dzieki za pomocbardziej prawdopodobne że jest za mało gazu niż sprężarka a wentylator nie startuje bo za niskie ciśnienie Saab 9-3 problem z klimatyzacja - Kelebrion - 2013-07-31 frost-ch napisał(a):bardziej prawdopodobne że jest za mało gazu niż sprężarka a wentylator nie startuje bo za niskie ciśnienie To jak jest mało gazu to sprężarka w ogóle wystartuje?? No bo u mnie startuje. Saab 9-3 problem z klimatyzacja - driver1979 - 2013-07-31 Kelebrion napisał(a):frost-ch napisał(a):bardziej prawdopodobne że jest za mało gazu niż sprężarka a wentylator nie startuje bo za niskie ciśnienie Wystartuje. Saab 9-3 problem z klimatyzacja - Kelebrion - 2013-07-31 driver1979 napisał(a):Kelebrion napisał(a):frost-ch napisał(a):bardziej prawdopodobne że jest za mało gazu niż sprężarka a wentylator nie startuje bo za niskie ciśnienie Czyli jeżeli dobrze rozumiem na moj chłopski rozum ) to jak jest niskie HP to wcale nie znaczy ze spręzarka padła i słabo pompuje tylko moze być mało gazu i tak samo nie jest w stanie uzyskać odpowiedniego cisnienia??
Saab 9-3 problem z klimatyzacja - Haurox91 - 2013-07-31 Zacznij od sciagniecia i zwazenia jesli ubyło obowiązkowo szukac nieszczelnosci i "załatać", dobra próżnia i dopiero zabieramy sie za "nabijanie" i powinno być wszystko ok. Nie zawsze tak zwanne idealne 2 bary na ssaniu oznaczaja, ze jest odpowiednia ilosc czynnika. Saab 9-3 problem z klimatyzacja - lolek - 2013-07-31 .... albo był svf w skraplaczu i sprężarka poszłłaaaa |