Forum Klimatyzacja
Komora mroźnicza - agregat - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Komora mroźnicza - agregat (/showthread.php?tid=7605)

Komora mroźnicza - agregat - kb89 - 2013-10-21

Witam,
planuje zbudować komorę mroźniczą 20m3 z płyty warstwowej poliuretanowej 200mm, drzwi 100mm.
Jaki będę potrzebował agregat aby utrzymać temperaturę -18 towar który będę wkładał będzie już zamrożony.
Dziękuje za jakakolwiek pomoc bądź jakieś uwagi dot. mroźni.

Komora mroźnicza - agregat - p.obelix - 2013-10-22

Najlepszy agregat to taki który jest przeznaczony do pracy w niskich temperaturach odparowania oraz chłodnica z grzałkami elektrycznymi i z odpowiednim rozstawem lamel. Reszty się dowiesz w firmie która Ci to wszystko sprzeda zamontuje i da gwarancję.

Komora mroźnicza - agregat - wit - 2013-10-22

A to o co Kolega pyta -to prawie projekt. a projekt kosztuje...

to nie pytanie o radę w problemie -tylko o niesprecyzowaną całość przy szczątkowych danych...

cóż pytanie prośba do ludzi którzy robią coś za pieniądze i z tego żyją -żeby odwalili robotę za darmo i dzielili się nią publicznie.... i zrobili to mając niepełne dane co do obiektu.... takie coś to tylko.... u wróżki -ale i wróżka nie wróży za darmo -co najwyżej odpowiada na pojedyncze pytania....

weź jakąś firmę -podjadą obejrzą dopytają o brakujące informacje -i zrobią wycenę -troszkę danych będziesz miał w wycenie -kosztorysie. albo zamów projekt -to będziesz miał wszystkie dane.

pytanie jest z rodzaju -kupię samochód pięcioosobowy -jaki silnik i jaką skrzynię biegów potrzebuje do niego?
A jakie zawieszenie jeśli będę woził teściową ? itd...

Komora mroźnicza - agregat - Shitashii - 2013-10-22

Ja bym postawił np na taki http://coolstore.pl/product-pol-1644-Agregat-Aspera-R404a-UNJ9238GS-2-went-.html

Komora mroźnicza - agregat - kb89 - 2013-10-23

Pytam bo chcę się tylko zorientować jaki agregat będzie potrzebny do takiej mroźni żebym wiedział o co chodzi, a nie co z czym mam połączyć i o jakieś szczegółowe dane i tak zlecę robotę fachowcom na system chłodniczy, a samą komorę wykonam sam więc nikomu chleba nie zabiorę. Większość postów można uznać że jest to kogoś wiedza i to kosztuje. Dzięki za normalne podpowiedzi.

Komora mroźnicza - agregat - MarioO - 2013-10-23

Dawno temu jak jeszcze byłem bardzo młody i naiwny zadzwonił klient z propozycją uzbrojenia małej chłodni do warzyw w agregat ,chłodnica ,automatykę No to policzyłem, dobrałem ,napisałem i pewny że będę to robił dałem do wglądu Po tygodniu zadzwoniłem Połączenie odrzucone i przyszedł "sms!!!"z treścią "sprawa z chłodnią już nieaktualna"Jak się pózniej dowiedziałem facet latał po firmach z tym kosztorysem no i w końcu zrobił to jakiś frajer za 70% mojej ceny choć cena którą mu podałem i tak była konkurencyjna

Komora mroźnicza - agregat - wit - 2013-10-23

za to frajer który nie umiał dobrać urządzeń -pewnie zrobił według twojego doboru...

i oszczędził sporo czasu na obliczenia szukanie po katalogach... więc mógł być tańszy....

co do pytającego kb89 -tu nie chodzi nawet o to, ze kogoś uraża pytanie -dobór urządzeń jest troszkę bardziej złożoną sprawą niż się wydaje. prawdopodobnie można dobrać kilkadziesiąt różnych urządzeń które lepiej lub gorzej załatwią sprawę i będą w różnych cenach.
chodzi o dobór optymalnych -a tu potrzeba więcej danych niż podałeś. i trzeba np wiedzieć jak jest wykonana izolacja, ile towaru, jaki o jakiej temp, ilu ludzi pracuje, jakie oświetlenie, usytuowanie budynku itp. W praktyce -trzeba obejrzeć obiekt na miejscu -dogadać sporo szczegółów i dopiero dobrać urządzenia ... tak jak z tym samochodem... info że pięcioosobowy nie pozwala dobrać silnika... za mało danych. wpasować zawsze coś się da -ale nie znaczy, ze to będzie dobrze.

Komora mroźnicza - agregat - wit - 2013-10-23

a odpowiedź brzmi -w zależności od brakujących danych może być potrzebny agregat od 1000W do 5000W wydajności -na pewno dostosowany do pracy w warunkach mroxn9iczych -z dopuszczalnym odparowaniem około -30*C lub niżej. Nie wiem jakie wymagane odparowanie w górę -bo za mało danych.
może -5 a może -15... tym agregatu mocno zależy od dobranej chłodnicy itp -wszystko jest powiązane...

słowem -analogia -potrzebny jest Ci samochód który ma bagażnik i silnik -ale.... może mały i dizel -może duża osobowa benzyna -może bus. i może fiat a może mesio...
dużo tych może. na tak postawione pytanie -potrzebujesz wróżki a nie chłodniarza.

Komora mroźnicza - agregat - frost-ch - 2013-10-23

wit napisał(a):za to frajer który nie umiał dobrać urządzeń -pewnie zrobił według twojego doboru...

i oszczędził sporo czasu na obliczenia szukanie po katalogach... więc mógł być tańszy....

co do pytającego kb89 -tu nie chodzi nawet o to, ze kogoś uraża pytanie -dobór urządzeń jest troszkę bardziej złożoną sprawą niż się wydaje. prawdopodobnie można dobrać kilkadziesiąt różnych urządzeń które lepiej lub gorzej załatwią sprawę i będą w różnych cenach.
chodzi o dobór optymalnych -a tu potrzeba więcej danych niż podałeś. i trzeba np wiedzieć jak jest wykonana izolacja, ile towaru, jaki o jakiej temp, ilu ludzi pracuje, jakie oświetlenie, usytuowanie budynku itp. W praktyce -trzeba obejrzeć obiekt na miejscu -dogadać sporo szczegółów i dopiero dobrać urządzenia ... tak jak z tym samochodem... info że pięcioosobowy nie pozwala dobrać silnika... za mało danych. wpasować zawsze coś się da -ale nie znaczy, ze to będzie dobrze.
Miałem prawie identyczny przypadek z tym że montaż był dość skomplikowany no i ja jeszcze znalazłem rozwiązanie a kasę zwinął jakiś zakładacz Smile