Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora mroźnicza - agregat

9 Odpowiedzi, 9239 Wyświetleń

kb89

2013-10-21, 19:51:23
Nowy użytkownik
Witam,
planuje zbudować komorę mroźniczą 20m3 z płyty warstwowej poliuretanowej 200mm, drzwi 100mm.
Jaki będę potrzebował agregat aby utrzymać temperaturę -18 towar który będę wkładał będzie już zamrożony.
Dziękuje za jakakolwiek pomoc bądź jakieś uwagi dot. mroźni.
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-10-22, 16:07:59
Zaawansowany użytkownik
Najlepszy agregat to taki który jest przeznaczony do pracy w niskich temperaturach odparowania oraz chłodnica z grzałkami elektrycznymi i z odpowiednim rozstawem lamel. Reszty się dowiesz w firmie która Ci to wszystko sprzeda zamontuje i da gwarancję.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

wit

2013-10-22, 20:48:58
Top użytkownik
A to o co Kolega pyta -to prawie projekt. a projekt kosztuje...

to nie pytanie o radę w problemie -tylko o niesprecyzowaną całość przy szczątkowych danych...

cóż pytanie prośba do ludzi którzy robią coś za pieniądze i z tego żyją -żeby odwalili robotę za darmo i dzielili się nią publicznie.... i zrobili to mając niepełne dane co do obiektu.... takie coś to tylko.... u wróżki -ale i wróżka nie wróży za darmo -co najwyżej odpowiada na pojedyncze pytania....

weź jakąś firmę -podjadą obejrzą dopytają o brakujące informacje -i zrobią wycenę -troszkę danych będziesz miał w wycenie -kosztorysie. albo zamów projekt -to będziesz miał wszystkie dane.

pytanie jest z rodzaju -kupię samochód pięcioosobowy -jaki silnik i jaką skrzynię biegów potrzebuje do niego?
A jakie zawieszenie jeśli będę woził teściową ? itd...
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-10-22, 21:33:00
Moderator
Ja bym postawił np na taki http://coolstore.pl/product-pol-1644-Agr...went-.html
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

kb89

2013-10-23, 10:40:30
Nowy użytkownik
Pytam bo chcę się tylko zorientować jaki agregat będzie potrzebny do takiej mroźni żebym wiedział o co chodzi, a nie co z czym mam połączyć i o jakieś szczegółowe dane i tak zlecę robotę fachowcom na system chłodniczy, a samą komorę wykonam sam więc nikomu chleba nie zabiorę. Większość postów można uznać że jest to kogoś wiedza i to kosztuje. Dzięki za normalne podpowiedzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-23, 10:43:30 przez kb89.)
  • Odpowiedz

MarioO

2013-10-23, 11:35:23
Zaawansowany użytkownik
Dawno temu jak jeszcze byłem bardzo młody i naiwny zadzwonił klient z propozycją uzbrojenia małej chłodni do warzyw w agregat ,chłodnica ,automatykę No to policzyłem, dobrałem ,napisałem i pewny że będę to robił dałem do wglądu Po tygodniu zadzwoniłem Połączenie odrzucone i przyszedł "sms!!!"z treścią "sprawa z chłodnią już nieaktualna"Jak się pózniej dowiedziałem facet latał po firmach z tym kosztorysem no i w końcu zrobił to jakiś frajer za 70% mojej ceny choć cena którą mu podałem i tak była konkurencyjna
  • Odpowiedz

wit

2013-10-23, 16:40:56
Top użytkownik
za to frajer który nie umiał dobrać urządzeń -pewnie zrobił według twojego doboru...

i oszczędził sporo czasu na obliczenia szukanie po katalogach... więc mógł być tańszy....

co do pytającego kb89 -tu nie chodzi nawet o to, ze kogoś uraża pytanie -dobór urządzeń jest troszkę bardziej złożoną sprawą niż się wydaje. prawdopodobnie można dobrać kilkadziesiąt różnych urządzeń które lepiej lub gorzej załatwią sprawę i będą w różnych cenach.
chodzi o dobór optymalnych -a tu potrzeba więcej danych niż podałeś. i trzeba np wiedzieć jak jest wykonana izolacja, ile towaru, jaki o jakiej temp, ilu ludzi pracuje, jakie oświetlenie, usytuowanie budynku itp. W praktyce -trzeba obejrzeć obiekt na miejscu -dogadać sporo szczegółów i dopiero dobrać urządzenia ... tak jak z tym samochodem... info że pięcioosobowy nie pozwala dobrać silnika... za mało danych. wpasować zawsze coś się da -ale nie znaczy, ze to będzie dobrze.
  • Odpowiedz

wit

2013-10-23, 16:49:21
Top użytkownik
a odpowiedź brzmi -w zależności od brakujących danych może być potrzebny agregat od 1000W do 5000W wydajności -na pewno dostosowany do pracy w warunkach mroxn9iczych -z dopuszczalnym odparowaniem około -30*C lub niżej. Nie wiem jakie wymagane odparowanie w górę -bo za mało danych.
może -5 a może -15... tym agregatu mocno zależy od dobranej chłodnicy itp -wszystko jest powiązane...

słowem -analogia -potrzebny jest Ci samochód który ma bagażnik i silnik -ale.... może mały i dizel -może duża osobowa benzyna -może bus. i może fiat a może mesio...
dużo tych może. na tak postawione pytanie -potrzebujesz wróżki a nie chłodniarza.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-10-23, 18:57:55
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):za to frajer który nie umiał dobrać urządzeń -pewnie zrobił według twojego doboru...

i oszczędził sporo czasu na obliczenia szukanie po katalogach... więc mógł być tańszy....

co do pytającego kb89 -tu nie chodzi nawet o to, ze kogoś uraża pytanie -dobór urządzeń jest troszkę bardziej złożoną sprawą niż się wydaje. prawdopodobnie można dobrać kilkadziesiąt różnych urządzeń które lepiej lub gorzej załatwią sprawę i będą w różnych cenach.
chodzi o dobór optymalnych -a tu potrzeba więcej danych niż podałeś. i trzeba np wiedzieć jak jest wykonana izolacja, ile towaru, jaki o jakiej temp, ilu ludzi pracuje, jakie oświetlenie, usytuowanie budynku itp. W praktyce -trzeba obejrzeć obiekt na miejscu -dogadać sporo szczegółów i dopiero dobrać urządzenia ... tak jak z tym samochodem... info że pięcioosobowy nie pozwala dobrać silnika... za mało danych. wpasować zawsze coś się da -ale nie znaczy, ze to będzie dobrze.
Miałem prawie identyczny przypadek z tym że montaż był dość skomplikowany no i ja jeszcze znalazłem rozwiązanie a kasę zwinął jakiś zakładacz Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa