Forum Klimatyzacja
Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a (/showthread.php?tid=7762)

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - radagast20 - 2014-02-08

Witam
Mam zamontowany klimatyzator Hitachi ras18yh5 , pewnego dnia podczas remontu przewierciłem się przez ścianę i uszkodziłem rurki no i oczywiście cały czynnik się ulotnił. Wymieniłem obie rurki na nowe zrobiłem próżnie. I przyszedł czas nabicia urządzenia czynnikiem. I tu mam pytanie jak to poprawnie zrobić ? Mam wagę , butlę z r410 manometry oglolnie wszystko co potrzeba oprócz praktycznej wiedzy jak to poprawnie uzbroić.
Z góry dzięki za poradę
Pozdrawiam Sławek

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - barbie - 2014-02-08

postaw butlę na wagę do góry nogami napełnij wagowo według tabliczki znamionowej .

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - klimatolog - 2014-02-08

barbie napisał(a):postaw butlę na wagę do góry nogami napełnij wagowo według tabliczki znamionowej .
Rób jak kolega barbie pisze nie zapominając o tym aby druga osoba pocierała czujnik podczas napełniania w funkcji chłodzenia.Nie zapomnij o próżni.

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - Szymonss - 2014-02-08

Bardziej szczegółowo to wepnij się w serwisówkę na gazie (ta grubsza) i przed uruchomieniem urządzenia powoli wpuść około 100-150gr czynnika, uruchom na chłodzeniu i jak uruchomi ci się sprężarka to dozuj krótkimi seriami po ok 30gr czynnik, nie lej cały czas bo jak ciecz dotrze do sprężarki to amen. Ja wstrzymał bym się z taką operacją do wiosny kiedy będą wyższe temperatury na zewnątrz, teraz bez wygrzanej butli i sprężarki możesz łatwo narobić bajzlu jak nie masz doświadczenia.

Jedna i druga jest po stronie niskiego czynnika apropos Szymonss.

Leszek to nie SAF .jeśli jest próżnia to nie trzeba uruchamiać klimy .

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - radagast20 - 2014-02-08

barbie napisał(a):Leszek to nie SAF .jeśli jest próżnia to nie trzeba uruchamiać klimy .

Próżnia jest zrobiona trzyma się od czwartku więc jak to jest można na wylaczonej dobijać od razu całe 870g czy powoli na załączonej ?

powinno wejść wszystko na postoju ,tylko musi być ciecz .

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - Szymonss - 2014-02-08

Dziwna ta wasza szkoła.. mnie od zawsze uczyli napełniać powoli żeby nie zamęczyć i nie zalać sprężarki, co innego większe urządzenia z akumulatorami cieczy, tam można lać ile trzeba. Daj znać jak poszło to napełnianie

Tak zwany akumulator nie do końca odparowanej cieczy nie uprawnia do napełniania na szybko.Osobiście stosuję metodę według pomiaru manometrów.Czyli lekko powyżej zaprojektowanej temperatury parowania.O dziwo metoda ta nigdy mnie nie zawiodła.

Leszek --puknij się w głowę i dalej napełniaj w zimie na manometry .nowoczesnego klimatyzatora nie widziałeś na oczy .inwertera nie napełnia się na oko .

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - irroda - 2014-02-08

śmierdzący post, gość ma czynnik w butli, manometry, pompę, a zadaje głupawe pytanie jak uzupełnić czynnik, pomoc klimatologa i barbie razem, z wielkim zapałem śmierdzi po drugie, kto kładzie pieniądze na takie głupawe prowadzenie forum ?

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a - klimatolog - 2014-02-09

barbie napisał(a):Leszek --puknij się w głowę i dalej napełniaj w zimie na manometry .nowoczesnego klimatyzatora nie widziałeś na oczy .inwertera nie napełnia się na oko .
barbie zanim coś napiszesz odczytaj posty.Np.NR-3.