Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hitachi ras18yh5 napelnienie r410a

13 Odpowiedzi, 10447 Wyświetleń

radagast20

2014-02-08, 18:33:23
Nowy użytkownik
Witam
Mam zamontowany klimatyzator Hitachi ras18yh5 , pewnego dnia podczas remontu przewierciłem się przez ścianę i uszkodziłem rurki no i oczywiście cały czynnik się ulotnił. Wymieniłem obie rurki na nowe zrobiłem próżnie. I przyszedł czas nabicia urządzenia czynnikiem. I tu mam pytanie jak to poprawnie zrobić ? Mam wagę , butlę z r410 manometry oglolnie wszystko co potrzeba oprócz praktycznej wiedzy jak to poprawnie uzbroić.
Z góry dzięki za poradę
Pozdrawiam Sławek
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-08, 18:49:40
Top użytkownik
postaw butlę na wagę do góry nogami napełnij wagowo według tabliczki znamionowej .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-08, 18:58:07
Top użytkownik
barbie napisał(a):postaw butlę na wagę do góry nogami napełnij wagowo według tabliczki znamionowej .
Rób jak kolega barbie pisze nie zapominając o tym aby druga osoba pocierała czujnik podczas napełniania w funkcji chłodzenia.Nie zapomnij o próżni.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-08, 18:59:34 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-02-08, 18:59:14
Nowy użytkownik
Bardziej szczegółowo to wepnij się w serwisówkę na gazie (ta grubsza) i przed uruchomieniem urządzenia powoli wpuść około 100-150gr czynnika, uruchom na chłodzeniu i jak uruchomi ci się sprężarka to dozuj krótkimi seriami po ok 30gr czynnik, nie lej cały czas bo jak ciecz dotrze do sprężarki to amen. Ja wstrzymał bym się z taką operacją do wiosny kiedy będą wyższe temperatury na zewnątrz, teraz bez wygrzanej butli i sprężarki możesz łatwo narobić bajzlu jak nie masz doświadczenia.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-08, 19:07:22
Top użytkownik
Jedna i druga jest po stronie niskiego czynnika apropos Szymonss.
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-08, 19:41:44
Top użytkownik
Leszek to nie SAF .jeśli jest próżnia to nie trzeba uruchamiać klimy .
  • Odpowiedz

radagast20

2014-02-08, 20:17:55
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):Leszek to nie SAF .jeśli jest próżnia to nie trzeba uruchamiać klimy .

Próżnia jest zrobiona trzyma się od czwartku więc jak to jest można na wylaczonej dobijać od razu całe 870g czy powoli na załączonej ?
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-08, 20:24:40
Top użytkownik
powinno wejść wszystko na postoju ,tylko musi być ciecz .
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-02-08, 21:27:55
Nowy użytkownik
Dziwna ta wasza szkoła.. mnie od zawsze uczyli napełniać powoli żeby nie zamęczyć i nie zalać sprężarki, co innego większe urządzenia z akumulatorami cieczy, tam można lać ile trzeba. Daj znać jak poszło to napełnianie
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-08, 21:40:02
Top użytkownik
Tak zwany akumulator nie do końca odparowanej cieczy nie uprawnia do napełniania na szybko.Osobiście stosuję metodę według pomiaru manometrów.Czyli lekko powyżej zaprojektowanej temperatury parowania.O dziwo metoda ta nigdy mnie nie zawiodła.
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-08, 21:46:36
Top użytkownik
Leszek --puknij się w głowę i dalej napełniaj w zimie na manometry .nowoczesnego klimatyzatora nie widziałeś na oczy .inwertera nie napełnia się na oko .
  • Odpowiedz

irroda

2014-02-08, 22:05:25
Zaawansowany użytkownik
śmierdzący post, gość ma czynnik w butli, manometry, pompę, a zadaje głupawe pytanie jak uzupełnić czynnik, pomoc klimatologa i barbie razem, z wielkim zapałem śmierdzi po drugie, kto kładzie pieniądze na takie głupawe prowadzenie forum ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-09, 00:02:53
Top użytkownik
barbie napisał(a):Leszek --puknij się w głowę i dalej napełniaj w zimie na manometry .nowoczesnego klimatyzatora nie widziałeś na oczy .inwertera nie napełnia się na oko .
barbie zanim coś napiszesz odczytaj posty.Np.NR-3.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa