![]() |
|
Pytania od laika - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Pytania od laika (/showthread.php?tid=7847) |
Pytania od laika - Kamil87 - 2014-04-30 Witam, Nie ukrywam, że w temacie klimatyzacji jestem raczej laikiem, ponieważ dopiero niedawno zacząłem się interesować tą tematyką. Stąd też moje, nieco naiwne pytanie. Chciałbym w swoim biurze zainstalować klimatyzację, jednak chciałbym to zrobić w miarę możliwości bezinwazyjnie. Czy jest taki sposób? Słyszałem o klimatyzatorach przenośnych, których rura przechodzi przez okno, jednak nie do końca rozumiem ten sposób instalacji. Czy trzeba robić dziurę w szybie, czy da się obejść bez tego? Poza tym zastanawiam się, czy takie klimatyzatory są skuteczne i porównywalne do tych "standardowych"? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam! Pytania od laika - Shitashii - 2014-05-03 Poszukaj opinii o klimatyzatorach przenośnych tu na forum. Większość odradza takie urządzenia, ale jeśli nie ma możliwości montażu splita to lepszy rydz niż nic Pytania od laika - Kamil87 - 2014-05-07 Dzięki, rozglądnę się. Problem jest niestety taki, że pomieszczenie biurowe jest przeze mnie wynajmowane, a właścicielka strasznie kręci nosem na głupie przemeblowanie, nie mówiąc o jakiejkolwiek ingerencji w strukturę budynku. W przyszłym roku planuję od niej wykupić to biuro (już wszystko jest dogadane), jednak kolejny sezon bez klimatyzacji nieco mnie przeraża (okna od południa, więc w lecie nie da się wytrzymać). Pytania od laika - jack63 - 2014-05-07 Kamil87 napisał(a):okna od południa, więc w lecie nie da się wytrzymaćA nie prościej założyć rolety/żaluzje??? Poza tym te przewoźne monobloki mają z reguły małą moc chłodniczą i przy wnikaniu promieniowania słonecznego na pewno nie wyrobią. Pytania od laika - DBKlima - 2014-05-07 Kup klimatyzator z plecakiem (inna odmiana przenośnej klimatyzacji) jest dużo wydajniejsza od przenośnego ale również słabsza od spliciaka ściennego . Klimatyzator przenośny jest mało wydajny, głośny i drogi. Pytania od laika - Kamil87 - 2014-05-09 Żaluzje są, ale niewiele to daje - tak czy siak w biurze jest gorąco jak w piekle. DBKlima - dzięki, poszukam czegoś na ten temat
Pytania od laika - simi7 - 2014-05-16 Jeżeli jest wszystko dogadane to w czym problem montuj urządzenie na ścianie i po krzyku Pytania od laika - Kamil87 - 2014-05-19 Ano wszystko dogadane jeśli chodzi o sprzedaż, ale kobieta nie chce się zgodzić na jakiekolwiek remonty i zmiany, dopóki lokal należy do niej. Kobieta jest ciężka do przegadania, więc postanowiłem skapitulować... Z argumentami typu "Paaanie, Pan mi wpadniesz pod samochód, zemrzesz mi w szpitalu zanim to kupisz, a ja zostanę z dziurą w ścianie." ciężko dyskutować
Pytania od laika - DBKlima - 2014-05-19 Jak ciężko ... podpisz umowę że w wyżej wymienionym przypadku klimatyzacja przejdzie na jej własność i wzbogaci wartość lokalu . Oczywiście pod warunkiem iż "Pani" lub osoby jej bliskie nie spowodują tego wypadku . Zapytaj jakie jeszcze problemy Pani wymyśli i zastanów się nad ich rozwiązaniem i wpisaniem ich w umowę. Pytania od laika - MarioO - 2014-05-19 Kamil87 napisał(a):a ja zostanę z dziurą w ścianie." ciężko dyskutowaćTo musisz tak po męsku jej wytłumaczyć o co z tą dziurą chodzi i jak zrozumie to co dziennie będziesz mógł borować dziury . No chyba że to kobieta z brodą,wtedy to już lipa
Pytania od laika - Kamil87 - 2014-05-21 Myślicie, że nie próbowałem? Baby nie przegadasz, wiecie jak to jest ale jesteśmy chyba na dobrej drodze, by ją jakoś przekonać... Dobrze, bo już zaczynają się upały...
|