Forum Klimatyzacja
kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: kostkarka- niewłaściwe kostki lodu (/showthread.php?tid=8044)

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - Eryk - 2014-05-29

Witam, jak widzę mam dość nietypowy problem bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Moja kostkarka (Brema 80kg/24h) robi od jakiegoś czasu niewłaściwe kostki lodu. Niekiedy w środku kostki są mleczno białe, czasami wypadają po prostu okruchy kostek, a czasami kostki mają dobry kształt, ale są od razu popękane od środka. Kostkarka jest niemalże nowa, działa 6 miesięcy. Podpięty szereg filtrów do wody(filtr wstępny, odwrócona osmoza, filtr węglowy, lampa uv) Serwis kostkarki ją sprawdził i panowie stwierdzili że kostkarka działa prawidłowo... Kostki jeszcze jakiś miesiąc temu były krystalicznie czyste. Kostkarka gruntownie czyszczona i dezynfekowana 2 tyg temu. Jakieś sugestie? z góry dziękuję za pomoc

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - radekklimat - 2014-05-30

Białe sa bo w wodzie jest za duzo powietrza, sprawdz czy w wanience pracuje wiatraczek w wodzie, on ma zadanie usunac tlen z wody własnie po to zeby kostki nie były białe.
Na wejsciu do kostkarki ma byc tylko filter bez zadnych innych bajerow, czysc czesto skraplacz jak jest powietrzny.

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - Eryk - 2014-05-30

problem w tym że w wanience nie ma żadnego wiatraczka... budowa mojej kostkarki jest identyczna http://www.sensogastro.pl/uploads/tiny_mce_assets/files/5981ba7d0a6b4a99181005d9a5c4a42f.pdf

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - jack63 - 2014-05-30

To jest kostkarka natryskowa. Sprawdź obieg wodny natrysku. Może być gdzieś nieszczelność i "podbiera powietrze. Pompa, przewody dysze.

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - Eryk - 2014-05-30

wstępnie sprawdzałem, ale gdyby była nieszczelność to chyba wydostawała by się woda? Serwis oglądał kostkarkę kilka dni temu gruntownie i wg nich wszystko jest ok... chyba sami nie wiedzieli co jej dolega moim zdaniem.

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - frost-ch - 2014-05-30

Nie wiem co tej akurat dolega ale naprawiałem już kilka takich więc może ogólnie wydaje się mi że kostki jak by za duże więc może cykl mrożenia za długi ? a może kostki nie wypadają wszystkie tylko niektóre zostają w formach na drugą zmianę? za kamienienie form i natrysku przy tych filtrach i pół rocznym używaniu chyba za wcześnie ? trochę za mało danych na głębszą analizę poza tym ja zawsze zabieram kostkarkę i myje formy natrysk a potem regulacja i wszystko gra

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - Eryk - 2014-05-31

kostkarka jest ustawiona fabrycznie. Jak pojawił się problem z mlecznymi i niepełnymi kostkami (okruchy kostek) zwiększyłem wielkość kostek. W zasadzie nic to nie dało. W poniedziałek sprawdzę jakość wody miernikiem TDS, żeby się upewnić że osmoza działa prawidłowo. Jeśli jest ok, to sam już nie wiem. W załączniku kolejne fajne zdjęcie Smile

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - wit - 2014-05-31

-po tej niedomrożonej kostce... wygląda na nierównomierne chłodzenie.
-alb mało czynnika
-albo zapchany filtr czynnika, zapchany, zacinający się zawór rozprężny
-albo zacinający się zawór odtajki -okresowe niewielkie przebicia GG

część parownika nie mrozi/mrozi słabiej -albo chwilami mrozi -chwilami nie (lub chwilami wręcz troszkę grzeje) .

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - frost-ch - 2014-06-01

Eryk napisał(a):kostkarka jest ustawiona fabrycznie. Jak pojawił się problem z mlecznymi i niepełnymi kostkami (okruchy kostek) zwiększyłem wielkość kostek. W zasadzie nic to nie dało. W poniedziałek sprawdzę jakość wody miernikiem TDS, żeby się upewnić że osmoza działa prawidłowo. Jeśli jest ok, to sam już nie wiem. W załączniku kolejne fajne zdjęcie Smile
Ostatnio miałem podobne objawy to jest podobne kostki problem był z zatkanymi kanalikami na górze formy generalnie trzeba umyć odkamienić oczyścić skraplacz u mnie pomogło

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - Eryk - 2014-06-02

odkamieniać jakimś specjalnym środkiem? Typu REMIX ODS? Cy zwykłym kwaskiem cytrynowym? Myłem ją kilka razy wodą z octem.

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - klimatolog - 2014-06-02

Twoja kostkarka robi je zbyt wolno.

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - frost-ch - 2014-06-03

Eryk napisał(a):odkamieniać jakimś specjalnym środkiem? Typu REMIX ODS? Cy zwykłym kwaskiem cytrynowym? Myłem ją kilka razy wodą z octem.
Niestety trzeba dostać się do zamrażalnika ,zdemontować obudowę sprawdzić drożność kanalików i dysz praktycznie oczyścić trzeba ręcznie potem można i wodą z octem ,jest przy tym trochę zabawy . Jeśli masz pytania pisz na PM

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu - Eryk - 2014-06-09

sprawa wygląda tak, robiłem pomiar wody miernikiem tds. Przed filtracją 140 PPM, po filtracji 35 więc filtry są chyba jeszcze w miarę ok, jednak kostkarkę podpiąłem pod zwykłą sieć wodną i kostki nie są mleczne,mają dobry kształt- natomiast są mocno spękane. Dało mi do myślenia. Skoro kostkarka podpięta pod zwykłą wodę robi kostki o dobrym kształcie to chyba zacznę wymieniać po kolei filtry.