Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

kostkarka- niewłaściwe kostki lodu

13 Odpowiedzi, 14394 Wyświetleń

Eryk

2014-05-29, 20:16:20
Nowy użytkownik
Witam, jak widzę mam dość nietypowy problem bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Moja kostkarka (Brema 80kg/24h) robi od jakiegoś czasu niewłaściwe kostki lodu. Niekiedy w środku kostki są mleczno białe, czasami wypadają po prostu okruchy kostek, a czasami kostki mają dobry kształt, ale są od razu popękane od środka. Kostkarka jest niemalże nowa, działa 6 miesięcy. Podpięty szereg filtrów do wody(filtr wstępny, odwrócona osmoza, filtr węglowy, lampa uv) Serwis kostkarki ją sprawdził i panowie stwierdzili że kostkarka działa prawidłowo... Kostki jeszcze jakiś miesiąc temu były krystalicznie czyste. Kostkarka gruntownie czyszczona i dezynfekowana 2 tyg temu. Jakieś sugestie? z góry dziękuję za pomoc
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-05-30, 05:49:06
Moderator
Białe sa bo w wodzie jest za duzo powietrza, sprawdz czy w wanience pracuje wiatraczek w wodzie, on ma zadanie usunac tlen z wody własnie po to zeby kostki nie były białe.
Na wejsciu do kostkarki ma byc tylko filter bez zadnych innych bajerow, czysc czesto skraplacz jak jest powietrzny.
  • Odpowiedz

Eryk

2014-05-30, 09:28:21
Nowy użytkownik
problem w tym że w wanience nie ma żadnego wiatraczka... budowa mojej kostkarki jest identyczna http://www.sensogastro.pl/uploads/tiny_m...c4a42f.pdf
  • Odpowiedz

jack63

2014-05-30, 13:08:20
Zaawansowany użytkownik
To jest kostkarka natryskowa. Sprawdź obieg wodny natrysku. Może być gdzieś nieszczelność i "podbiera powietrze. Pompa, przewody dysze.
  • Odpowiedz

Eryk

2014-05-30, 14:12:31
Nowy użytkownik
wstępnie sprawdzałem, ale gdyby była nieszczelność to chyba wydostawała by się woda? Serwis oglądał kostkarkę kilka dni temu gruntownie i wg nich wszystko jest ok... chyba sami nie wiedzieli co jej dolega moim zdaniem.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-05-30, 20:12:01
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem co tej akurat dolega ale naprawiałem już kilka takich więc może ogólnie wydaje się mi że kostki jak by za duże więc może cykl mrożenia za długi ? a może kostki nie wypadają wszystkie tylko niektóre zostają w formach na drugą zmianę? za kamienienie form i natrysku przy tych filtrach i pół rocznym używaniu chyba za wcześnie ? trochę za mało danych na głębszą analizę poza tym ja zawsze zabieram kostkarkę i myje formy natrysk a potem regulacja i wszystko gra
  • Odpowiedz

Eryk

2014-05-31, 09:41:26
Nowy użytkownik
kostkarka jest ustawiona fabrycznie. Jak pojawił się problem z mlecznymi i niepełnymi kostkami (okruchy kostek) zwiększyłem wielkość kostek. W zasadzie nic to nie dało. W poniedziałek sprawdzę jakość wody miernikiem TDS, żeby się upewnić że osmoza działa prawidłowo. Jeśli jest ok, to sam już nie wiem. W załączniku kolejne fajne zdjęcie Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-31, 09:43:31 przez Eryk.)
  • Odpowiedz

wit

2014-05-31, 21:38:03
Top użytkownik
-po tej niedomrożonej kostce... wygląda na nierównomierne chłodzenie.
-alb mało czynnika
-albo zapchany filtr czynnika, zapchany, zacinający się zawór rozprężny
-albo zacinający się zawór odtajki -okresowe niewielkie przebicia GG

część parownika nie mrozi/mrozi słabiej -albo chwilami mrozi -chwilami nie (lub chwilami wręcz troszkę grzeje) .
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-06-01, 19:49:56
Zaawansowany użytkownik
Eryk napisał(a):kostkarka jest ustawiona fabrycznie. Jak pojawił się problem z mlecznymi i niepełnymi kostkami (okruchy kostek) zwiększyłem wielkość kostek. W zasadzie nic to nie dało. W poniedziałek sprawdzę jakość wody miernikiem TDS, żeby się upewnić że osmoza działa prawidłowo. Jeśli jest ok, to sam już nie wiem. W załączniku kolejne fajne zdjęcie Smile
Ostatnio miałem podobne objawy to jest podobne kostki problem był z zatkanymi kanalikami na górze formy generalnie trzeba umyć odkamienić oczyścić skraplacz u mnie pomogło
  • Odpowiedz

Eryk

2014-06-02, 08:42:57
Nowy użytkownik
odkamieniać jakimś specjalnym środkiem? Typu REMIX ODS? Cy zwykłym kwaskiem cytrynowym? Myłem ją kilka razy wodą z octem.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-02, 16:53:55
Top użytkownik
Twoja kostkarka robi je zbyt wolno.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-06-03, 04:33:34
Zaawansowany użytkownik
Eryk napisał(a):odkamieniać jakimś specjalnym środkiem? Typu REMIX ODS? Cy zwykłym kwaskiem cytrynowym? Myłem ją kilka razy wodą z octem.
Niestety trzeba dostać się do zamrażalnika ,zdemontować obudowę sprawdzić drożność kanalików i dysz praktycznie oczyścić trzeba ręcznie potem można i wodą z octem ,jest przy tym trochę zabawy . Jeśli masz pytania pisz na PM
  • Odpowiedz

Eryk

2014-06-09, 12:23:53
Nowy użytkownik
sprawa wygląda tak, robiłem pomiar wody miernikiem tds. Przed filtracją 140 PPM, po filtracji 35 więc filtry są chyba jeszcze w miarę ok, jednak kostkarkę podpiąłem pod zwykłą sieć wodną i kostki nie są mleczne,mają dobry kształt- natomiast są mocno spękane. Dało mi do myślenia. Skoro kostkarka podpięta pod zwykłą wodę robi kostki o dobrym kształcie to chyba zacznę wymieniać po kolei filtry.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa