![]() |
|
Jaki rodzaj klimatyzacji - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Jaki rodzaj klimatyzacji (/showthread.php?tid=8285) Strony:
1
2
|
Jaki rodzaj klimatyzacji - Dukezpol - 2014-08-12 Cześć, nie znam się wcale na klimie domowej a decyzję muszę podjąć juz bo akurat trwa remont. Ratujcie! Jest tak: mieszkanie 80m2, wysokość 2,8m, 3 pokoje, piętro 4/4, wszystkie okna na zachód, wszystkie od podłogi do sufitu Gorąco... Chciałbym zainstalować 2 jednostki wewn: - coś dużego do salonu z kuchnią (przestrzeń otwarta ok 40m2), jednostka oddalona o ok 2-3m od agregatu - coś małego do sypialni (ok 12m2), jednostka oddalona o ok.7-8m od agregatu. Pytanie - czy to prawda że dużo taniej wyjdzie instalowanie do tego dwóch oddzielnych jednostek zewnętrznych zamiast jednej z tzw. multisplit? Szczerze coś nie widzi mi się wieszanie dwóch wielkich skrzyń na tarasie... Jakie są zalety i wady obu rozwiązań? Budżet na to mam dość elastyczny - powiedzmy do 15 tys pln, ale może wcale nie trzeba tyle wydawać na solidną i przy okazji estetyczną klimę do 2 pomieszczeń? Dzięki serdeczne z góry Jaki rodzaj klimatyzacji - Tomm - 2014-08-12 W tym budżecie multisplit powinien być już dosyć fajny. Zobacz po cenach na allegro. Ja bym decydował się na multisplit. Jeśli kasa jest problemem to decydowałbym się na 2 osobne tanie. Moja opinia to opinia laika w tych tematach. Jaki rodzaj klimatyzacji - DBKlima - 2014-08-12 Wszystko zależy od producenta może być tak że układ multi będzie tańszy od dwóch pojedynczych splitów z tej samej serii . Jaki rodzaj klimatyzacji - Amfan - 2014-08-12 A te okna od podłogi do sufitu to jakiej wielkości są i ile ich jest. Słońce to jest główny producent energii cieplnej w pomieszczeniu Jaki rodzaj klimatyzacji - Tomm - 2014-08-12 Dodatkowo czy okna mają rolety/żaluzje itp ? Czy dopuszczasz ich stosowanie jak jest duże słońce ? Jeśli nie chcesz zaciemniać mieszkania to wydajność klimy będzie musiała być odpowiednio większa aby zrównoważyć to co słońce dostarczy przez okna. Dobrze by było wiedziec o której godzinie zaczyna operować słońce po podłodze. Jaki rodzaj klimatyzacji - Shitashii - 2014-08-12 Dukezpol napisał(a):Chciałbym zainstalować 2 jednostki wewn: W tym roku bardzo ciekawą propozycją jest Samsung i modele Triangle. Dla mnie bomba. Piszesz, że nie chcesz montować dwóch agregatów, ale jak zamontujesz jeden to on będzie większy od tych pojedyńczych. Kwestia estetyki i miejsca, i trochę gotówki. Nie słuchaj Tomma, żeby sprawdzić na Allegro, bo tam sprzedają, ale z gwarancją później są problemy, bo każdy się wypina - i sprzedawca i monter. Kupuj od razu usługę montażu z klimą. W jakim mieście ma być ta klima? Jaki rodzaj klimatyzacji - Dukezpol - 2014-08-13 Hej, w zasadzie to z 70-80% scian jest przeszklone. Słońce zaczyna operować bezpośrednio w okna ok godz 14 ale głównym problemem wydaje mi się nie okna a mieszkanie na ostatnim piętrze - dach nagrzewa się cały dzień.. To nowe budownictwo -sami wiecie jak tu jest z izolacjami termicznymi itd.. Dobór mocy kimatyzacji pozostawię fachowcom, pytanie dotyczyło różnic praktyczno-wartościowych między dwoma instalacjami split a jedną multisplit 1:2. Np firma któa oferuje mi Sharpa i Daikin twierdzi że jedna instalacja multisplit będzie o połowę droższa niż dwie instalacje split, bo opcja posiadania tylko jednej skrzyni na tarasie musi kosztować extra... Ja tam u nikogo jeszcze nie widziałem dwóch jednostek zewnętrznych potrzebnych do średniej wielkości mieszkania, stąd pytanie do Was - czy ktoś mi tu nie wstawia kitu... Jaki rodzaj klimatyzacji - obser - 2014-08-13 O połowę drożej to może przesada,zależy od marki sprzętu i od tego,czy postawienie multi nie zwiększy robocizny,aby w jeden punkt doprowadzić obydwie insytalacje freonowo-elektryczne.Moje nastawienie do multi jest negatywne,montowałem jak Klient się uparł,lub był przypadek,że budynek był pod konserwatorem zabytków i zgodził się na jedno miejsce pod wielkimi schodami,niewidoczny,ale można było postawić 1 skraplacz i cignie 3 jednostki.Bo 2 niezależne są tańsze i w razie awarii jakiegoś małego elementu pozbawiamy się całkowicie klimatyzacji zanim załatwimy konkretną część.I teraz teoryzując jakby nastąpiła awaria 4 tyg temu przy obecnej pogodzie,a jakaś płytka np.byłaby do sprowadzenia,a nie na magazynie,tobym telefon Klienta miał codziennie. Jaki rodzaj klimatyzacji - Tomm - 2014-08-13 Shitashii napisał(a):Nie słuchaj Tomma, żeby sprawdzić na Allegro, bo tam sprzedają, ale z gwarancją później są problemy, bo każdy się wypina - i sprzedawca i monter. Kupuj od razu usługę montażu z klimą.Wskazanie na Allegro było tylko w celu pokazania jakie są ceny urządzeń. Poziom. Nic nt. zakupu. Przy tej instalacji też rekomenduję zakup wraz z usługą instalacji !! Tym bardziej że możesz skorzystać i "kupić" z VAT 8%. Na allegro większość to 23% VAT i problem ze znalezieniem instalatora do tego. Nie polecam takiego składania w Twoim przypadku. Jaki rodzaj klimatyzacji - Tomm - 2014-08-13 Jeśli to ostatnie piętro to może skraplacze możesz postawić na dachu ? Skrzynie jak to określiłeś na tarasie to oprócz wizualizacji także hałas i strumień gorącego powietrza. Uwzględniałeś to ? Jeśli możesz to podaj orientacyjną wycene i modele urządzeń. Może fachowcy coś Ci doradzą - choć nie ma to jak wizja lokalna. Jaki rodzaj klimatyzacji - DBKlima - 2014-08-18 Tomm - kolego idź do wspólnoty lub do spółdzielni mieszkaniowej i poproś o zgodę na montaż na dachu . - od ręki powiem ci że w 99,98% takiej zgody nie uzyskasz . - 0,01% dotyczą lokali komercyjnych i oczywiście można po opłacie(czasami gratis) za korzystanie z części wspólnej - pozostałe 0,01% rezerwuję dla układów , znajomych i pomyłki biurokratów Instalacja 2 multi w praktyce nie różni się od 2 oddzielnych kompletów - różnica główna to że przy montażu odchodzi koszt łap montażowych. Co do awaryjności multi to ja nie zaobserwowałem by układy multi psuły się częściej niż pojedyncze komplety, a w zasadzie psują się moim zdaniem dużo mniej... Do domu nie brał bym nic z krótką gwarancją producenta poniżej 5 lat bo moja teoria spiskowa jest taka że producent wie najlepiej kiedy/ po jakim czasie sprzęt będzie ulegał awariom . 5 lat gwarancji dla firmy to bardzo dużo czasu, a dla użytkownika prywatnego to lata świetlne tym bardziej iż w domach nie eksploatuje się tak klimatyzacji jak w biurach/sklepach/firmach . Jaki rodzaj klimatyzacji - obser - 2014-08-19 Tomm napisał(a):Shitashii napisał(a):Nie słuchaj Tomma, żeby sprawdzić na Allegro, bo tam sprzedają, ale z gwarancją później są problemy, bo każdy się wypina - i sprzedawca i monter. Kupuj od razu usługę montażu z klimą.Wskazanie na Allegro było tylko w celu pokazania jakie są ceny urządzeń. Poziom. Nic nt. zakupu. Koledzy,przestrzegałbym przed stawką 8%,bo niektóre US nie zgadzają się z taką interpretacją i Instalator będzie miał kłopoty i dopłaci do 23%,jak część zewnętrzna (outdoor) znajduje się poza mieszkaniem,nawet na balkonie.Można ewentualnie rozpisać to na wewnętrzną 8% i zewnętrzną 23%.Najlepiej jak ktoś dużo zakłada prywatnie na 8% poprosić o indywidualną wykładnię. Czytałem już parę artykułów na ten temat,co miasto to inaczej. Jaki rodzaj klimatyzacji - obser - 2014-08-19 Tomm napisał(a):Shitashii napisał(a):Nie słuchaj Tomma, żeby sprawdzić na Allegro, bo tam sprzedają, ale z gwarancją później są problemy, bo każdy się wypina - i sprzedawca i monter. Kupuj od razu usługę montażu z klimą.Wskazanie na Allegro było tylko w celu pokazania jakie są ceny urządzeń. Poziom. Nic nt. zakupu. Koledzy,przestrzegałbym przed stawką 8%,bo niektóre US nie zgadzają się z taką interpretacją i Instalator będzie miał kłopoty i dopłaci do 23%,jak część zewnętrzna (outdoor) znajduje się poza mieszkaniem,nawet na balkonie.Można ewentualnie rozpisać to na wewnętrzną 8% i zewnętrzną 23%.Najlepiej jak ktoś dużo zakłada prywatnie na 8% poprosić o indywidualną wykładnię. Czytałem już parę artykułów na ten temat,co miasto to inaczej. Jaki rodzaj klimatyzacji - miezala5 - 2014-08-19 Masz symulacje: Wariant pojedyncze jednostki: 1)Salon 5kW - 4900 pln netto 2)Sypianlnia 2,5kW - 2900 pln netto 3)Montaż razem z materiałami +- :2000 pln netto (bez pompek skroplin odpływ grawitacyjny) Suma:9800 pln netto Wariant Multi: 1)Jednostka zewnętrzna 7kW - 8400 pln netto Salon jedn.wewnętrzna - 2200 Sypialnia jedn.wewnt. - 1750 Montaż załóżmy 1500 Suma:13850 Mozna założyć Jednostke zewnetrzna 5,3kW za 7000 pln przy zalozeniu ze nie beda chodzic jednoczesnie. Nie jestem zwolennikiem teorii 160% przewymiarowania jednostek wewnetrznych ale jak to sypialnia i salon czyli uzytkowo skrajne pomieszczenia to mozna zalozyc 5,3 zewnetrzna dla 7,5 wewnetrzne. Ceny w/w to srednia pólka katalog z 36mcy gwarancji. Ot i widac czarno na bialym róznice! Pozdrawiam! Jaki rodzaj klimatyzacji - miezala5 - 2014-08-19 Masz symulacje: Wariant pojedyncze jednostki: 1)Salon 5kW - 4900 pln netto 2)Sypianlnia 2,5kW - 2900 pln netto 3)Montaż razem z materiałami +- :2000 pln netto (bez pompek skroplin odpływ grawitacyjny) Suma:9800 pln netto Wariant Multi: 1)Jednostka zewnętrzna 7kW - 8400 pln netto Salon jedn.wewnętrzna - 2200 Sypialnia jedn.wewnt. - 1750 Montaż załóżmy 1500 Suma:13850 Mozna założyć Jednostke zewnetrzna 5,3kW za 7000 pln przy zalozeniu ze nie beda chodzic jednoczesnie. Nie jestem zwolennikiem teorii 160% przewymiarowania jednostek wewnetrznych ale jak to sypialnia i salon czyli uzytkowo skrajne pomieszczenia to mozna zalozyc 5,3 zewnetrzna dla 7,5 wewnetrzne. Ceny w/w to srednia pólka katalog z 36mcy gwarancji. Ot i widac czarno na bialym róznice! Pozdrawiam! Jaki rodzaj klimatyzacji - DBKlima - 2014-08-20 Co firma to obyczaj dwóch majstrów trzy poglądy . Tak z ciekawości u jakiego producenta jest przewymiarowanie aż o 160% - i po co zapytam ? Wygląda mi to na markowanie produktów a nie na produkty markowe . Jaki rodzaj klimatyzacji - zawada84 - 2014-08-20 Na jakie elementy należy zwrócić uwagę wybierając domową klimatyzację? Rozumiem, że przede wszystkim na powierzchnię lokalu, również nasłonecznienie - wielkość okien, rolety. Co jeszcze? Kiedy lepiej mieć jedną, a kiedy dwie jednostki - splity? Czy każde pomieszczenie powinno mieć swoje urządzenie? A jeśli mam pokój typu korytarzo-salono-kuchnia - czy wystarczy wtedy jeden klimatyzator? Zaznaczam, że jestem laikiem i przepraszam za ewentualne głupie pytania
Jaki rodzaj klimatyzacji - DBKlima - 2014-08-20 Idealnie było by gdyby w każdym pomieszczeniu była zamontowana klimatyzacja . Należy się zastanowić nad ... - umiejscowieniem agregatu - umiejscowieniem jednostki wewnętrznej - zasilaniem klimatyzacji z zabezpieczeniem - odprowadzeniem skroplin - odpowiednią mocą chłodniczą klimatyzatora - metrażem / kubaturą oraz ilość pomieszczeń - podaniem skrajnych temperatur - podanie oczekiwań co do sprzętu lub preferencji co do wyboru producenta - oczekiwań co do okresu gwarancji - uzyskaniem zgody na montaż (jeśli nie jesteś właścicielem budynku) - wybraniem wykonawcy tani/dobry/polecany Więcej problemów nie przychodzi mi do głowy
Jaki rodzaj klimatyzacji - miezala5 - 2014-08-20 DBKlima napisał(a):Co firma to obyczaj dwóch majstrów trzy poglądy . Broń Boże nie chce nic markować wzolem jeden z cenników i napisalem j/w A co do przewymiarowania to jest możliwe i producent podaje zestawienia jak wszyscy dla zestawów multi. Np dla 5,3kW zewnetrznej mamy wewnętrzne:2,6+3,5+2,6 t.j 167% lub 8,8kW zew. a wew. 2,6+2,6+3,5+3,5 t.j 160% Dokładnie ujmując to chodzi o maksymalną konfiguracje powyżej mocy jednostki zewnetrznej o np 60% Osobiście dopuszczam się konfiguracji przewyższającej moc jednostki zewnętrznej ale maks 30% Dużo zależy od charakterystiki pomieszczeń! Np robiłem ostatnio Salon 5kW i 3x2,5 sypialnie! Pozdrawiam! Jaki rodzaj klimatyzacji - miezala5 - 2014-08-20 zawada84 napisał(a):Na jakie elementy należy zwrócić uwagę wybierając domową klimatyzację? Rozumiem, że przede wszystkim na powierzchnię lokalu, również nasłonecznienie - wielkość okien, rolety. Co jeszcze? Dla korytarzo-salono-kuchni wystarczy jeden o odpowiedniej mocy uwzględniajacej zyski ciepła w tych pomieszczeniach! Jaki rodzaj klimatyzacji - DBKlima - 2014-08-20 miezala5 napisał(a):A co do przewymiarowania to jest możliwe i producent podaje zestawienia jak wszyscy dla zestawów multi. To popatrz na to tak : Parowniki - wszystkie mają ten sam wymiar : Ścienne 1,8; 2,2; 2,5; 3,5; 4,2; 5,0kW Agregaty w indeksach wydajności od 50 do 202: 3,3; 4,0; 5,3; 5,4; 6,8; 7,2; 8,2; 10,2; 12,2; 14,0; 15,5kW Klient nie musi przepłacać za parownik w multi - po co . Posłużę się twoim przykładem i zapytam z ciekawości pytanie: dla agregatu 5,3kW i wewnętrznych 2,6+3,5+2,6 kW t.j 167% jaką moc przy włączonych wszystkich w/w urządzeniach wewn producent podaje ? Jaki rodzaj klimatyzacji - miezala5 - 2014-08-20 DBKlima napisał(a):miezala5 napisał(a):A co do przewymiarowania to jest możliwe i producent podaje zestawienia jak wszyscy dla zestawów multi. DBKlima napisał(a):miezala5 napisał(a):A co do przewymiarowania to jest możliwe i producent podaje zestawienia jak wszyscy dla zestawów multi. No właśnie jaką? Nie wiem! Jaką by nie podawał to przy włączonych wszystkich urządzeniach moc będzie nie wystarczająca dla porawnego odprowadzenia ciepła z pomieszczeń zakładając że zamontowane jednostki wewnętrzne sa odpowiednio dobrane! Przy włączonych wszystkich urządzeniach będziemy mieli 5,3kW czyli każda z jednostek wewnetrznych bedzie miała troche więcej niż połowę swojej wydajności! Jaki rodzaj klimatyzacji - zawada84 - 2014-08-20 DBKlima napisał(a):Idealnie było by gdyby w każdym pomieszczeniu była zamontowana klimatyzacja . To znaczy, że muszę się zastanowić jeszcze nad wieloma rzeczami! Nie sądziłem, że to będzie aż tak skomplikowane... Muszę jeszcze trochę poczytać na ten temat. Dziękuję bardzo za odpowiedź! Jaki rodzaj klimatyzacji - DBKlima - 2014-08-21 miezala5 napisał(a):No właśnie jaką? ... a w skrajnych przypadkach jeden z systemu tylko pomieli powietrze bo jego moc będzie znikoma ? Reasumując wolę sprzedać coś co już znam organoleptycznie bo nie lubię sprawdzać teorii producenta na klientach. Jaki rodzaj klimatyzacji - Shitashii - 2014-08-21 Wyobraźmy sobie sytuację taką, że w pomieszczeniu A jest klimatyzator 5kW oraz w pokoju B też jest klimatyzator 5kW. W pokoju A prowadzona jest praca tylko od 6 do 14, a w pokoju B od 14 do 22. Jaką moc powinien mieć agregat? Moim zdaniem 5kW wystarczy. I o to chodzi w przewymiarowaniu. WSPÓŁCZYNNIK JEDNOCZENOŚCI. |