![]() |
|
dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. (/showthread.php?tid=8626) |
dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - adamCH - 2015-03-31 Witam Mam do zaprojektowania chłodnię prowiantową w którym dany jest jednostopniowy obieg chłodniczy(1 skraplacz) przegrzany z wymiennikiem regeneracyjnym, pracujący z czynnikiem R134a. Muszę dobrać sprężarkę oraz skraplacz. Problemem jest narysowanie przemian termodynamicznych realizowanych w obiegu a co za tym idzie nie policzę wydajności objętościowej sprężarki i skraplacza. Oto parametry założone dla obiegu Temperatura parowania : -25 C Temperatura skraplania : 40 C Przegrzew : 5 K Dochłodzenie : 10 K Do tematu załączam zdjęcia wykresu. Wiem jak wyznaczyć przegrzew na wykresie ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z przemianą izobaryczną 0 stopni i dla czego punkt A jest rzutowany w dół. dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - lajne - 2015-04-01 adamCH napisał(a):Wiem jak wyznaczyć przegrzew na wykresie ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z przemianą izobaryczną 0 stopni i dla czego punkt A jest rzutowany w dół. strata ciśnienia na przewodzie ssącym nie wiem czy to rysunek Twojego autorstwa, ale wydaje mi się, że p=0 to zaznaczenie q0 dla opcji z wymiennikiem reg i qo bez wymiennika reg. Wygląda jak typowe zdanie z politechniki mogę pomóc ale brakuje Ci danych.
dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - adamCH - 2015-04-04 Witam. Udało mi się narysować wykres i wykonać pewne obliczenia. Jednak nie mam pewności czy to jest dobrze. Proszę o pomoc dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - adamCH - 2015-04-04 adamCH napisał(a):Witam. Udało mi się narysować wykres i wykonać pewne obliczenia. Jednak nie mam pewności czy to jest dobrze. Proszę o pomocKtokolwiek może spojrzeć na ten wykres? dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - crocens - 2015-04-05 Hm... należałoby zacząć od narysowania schematu instalacji, bo ten wykres który narysowałeś nie wygląda na wykres z typowym regeneracyjnym wymiennikiem ciepła a raczej na układ w którym oprócz jakiejś mroźni na -10 stC jest jeszcze chłodnia na +10stC. Ew układ który dochładza ciecz poprzez wymiennik z zaworem rozprężnym i regulacją ciśnienia w wymienniku. To się po prostu kupy nie trzyma. Aby zacząć cos rysować zacznij od narysowania układu chłodniczego, na jego podstawie narysuj wykres log(p)-h i zaczniemy liczyć... PS. Nawet gdyby uznać rysunek za poprawny to obliczenia są złe
dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - adamCH - 2015-04-06 crocens napisał(a):Hm... należałoby zacząć od narysowania schematu instalacji, bo ten wykres który narysowałeś nie wygląda na wykres z typowym regeneracyjnym wymiennikiem ciepła a raczej na układ w którym oprócz jakiejś mroźni na -10 stC jest jeszcze chłodnia na +10stC. Ew układ który dochładza ciecz poprzez wymiennik z zaworem rozprężnym i regulacją ciśnienia w wymienniku. Instalację już mam gotową. Mogę liczyć na pomoc z wyrysowaniem wykresu termodynamicznego? dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - crocens - 2015-04-06 Tak, ale rozrysuj instalację
dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - adamCH - 2015-04-07 Witam Wstępnie instalacja będzie wyglądać tak jak w załączniku. Proszę tylko o pomoc rozrysowania przemian termodynamicznych dla R134a. Bawiłesm sie programem coolpack, solkane ale jakoś te przemiany nie wychodziły tak jak trzeba. Wiem o co chodzi z punktami (2,3,4,6,5,7) ale nie mogę zrozumieć dla czego i poco są punkty (3,10,1) tutaj mówię wykresie który znajduję się powyżej. W zadaniu mam dobrać skraplacz i sprężarkę. Z obliczeniami sobie poradzę mam tylko problemy z wyznaczeniem niektórych wartości entalpii. W układzie ma pracować tylko jedna sprężarka, druga jest na stand-by. Z bilansu sprężarkowego wychodzi mi moc 5kW. dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - Haurox91 - 2015-04-07 Jakaś legenda do tych zaworów bo na rysunku wszystkie wygladają jak odcinające. Jest troche błędow począwszy od chłodzenia skraplacza po brak zaworów stałego parowania w komorach plusowych. dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - crocens - 2015-04-07 Narysuj sobie standardowy układ chłodniczy na wykresie log(p)-h, następnie zastanów się co się dzieje z ciśnienieniami i temperaturami w wymienniku regeneracyjnym (bo na pewno nie to co narysowałeś ). ja odpowiesz na pytanie czy i jak zmienia się ciśnienie i czy i jak zmienia się temperatura to wtedy z tymi odpowiedziami lekko zmodyfikuj wykres
dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - adamCH - 2015-04-08 Tak jak na załączonym schemacie ja to rozumiem następująco: W punkcie 3 czynnik trafia do wymiennika regeneracyjnego i tam pod stałym ciśnieniem obniża swoją temperaturę. Dochładza się za pomocą pary czynnika na przewodzie ssawnym 1' do 1.. Wartość 3 i 4 musi być taka sama jak w 1' i 1. Ale po co wyznaczać dla 0 stopni. Czy to jest dla czynnika który trafi do parownika komór dodatnich ? dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg. - joker - 2015-04-10 adamCH napisał(a):Tak jak na załączonym schemacie ja to rozumiem następująco:W układach chłodniczych nie ma stałego ciśnienia .Owe zależy od obciążenia układu. |